Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δείχνει ότι ένα άγνωστο μέχρι πρότινος φαινόμενο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής. Οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού και ειδικά οι θαλάσσιοι λιώνουν τις τελευταίες δεκαετίες και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Έχει διαπιστωθεί ότι οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Αρκτική.
Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στα τοπικά οικοσυστήματα και η συνεχής συρρίκνωση τους ήδη προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και κάθε είδους ζωή στην περιοχή. Επιπλέον οι θαλάσσιοι πάγοι έχει αποδειχθεί ότι παίζουν καίριο ρόλο όχι μόνο στην διατήρηση της των ψυχρών θερμοκρασιών στην Αρκτική αλλά και στην σωστή ρύθμιση του κλίματος στον πλανήτη. Η απώλεια τους απορυθμίζει το παγκόσμιο κλίμα με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.
Παραδοσιακά ένα ποσοστό των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έλιωνε στην διάρκεια του καλοκαιριού και σχηματίζονταν ξανά τον χειμώνα. Όμως τα τελευταία είκοσι χρόνια αυξάνονται συνεχώς τα τόσο τα ποσοστά των θαλάσσιων πάγων που εξαφανίζονται το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να μετατρέπεται ο Αρκτικός Ωκεανός να μετατρέπεται σε ανοικτή θάλασσα. Επιπλέον ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των θαλάσσιων πάγων που εξαφανίζονται το καλοκαίρι δεν επανεμφανίζονται τον χειμώνα.
Ερευνητές του Κέντρου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας AWI Helmholtz στην Γερμανία μελέτησαν τις μεταβολές στα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων στις αρκτικές θάλασσες από το 2002 ως το 2019. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των ποσοστών της μόνιμης εξαφάνισης των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική οφείλονται στην αποκαλούμενη «Ατλαντικοποίηση».
Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου θερμές μάζες νερού από τον Ατλαντικό Ωκεανό ταξιδεύει στις βορειότερες περιοχές και εισέρχονται στον Αρκτικό Ωκεανό προκαλώντας την συνεχή αποσταθεροποίηση της παρουσίας των θαλάσσιων πάγων. Η νέα μελέτη εκτός των άλλων αναμένεται να βοηθήσει στην διερεύνηση του φαινομένου για το οποίο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πολλά πράγματα.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr