Η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο στην κυκλική οικονομία αποτελεί βασικό εργαλείο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη και να συμβαδίζει με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνία Θεοδοσίου, η οποία σημείωσε πως ο συνδυασμός όλων αυτών δείχνει τον δρόμο, για την επίτευξη βιώσιμου παρόντος και μέλλοντος.
Σε ομιλία της, στη συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus! 2024», η κ. Θεοδοσίου τόνισε πως κάθε άλλη προσπάθειά για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα είναι αναποτελεσματική.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, «εστιάζοντας στην κλιματική κρίση, που διανύει ο πλανήτης, είναι καλά να λαμβάνουμε υπόψη ότι μεταξύ των βασικών συντελεστών της είναι η υπερκατανάλωση ιδιαίτερα των δυτικών κοινωνιών και η παραγωγή απόβλητων».
Πρόσθεσε πως «η γραμμική πρακτική ‘παράγω- καταναλώνω/χρησιμοποιώ-πετώ’ οδηγεί σε μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, που καταλήγουν σε χωματερές, παράγοντας αέρια του θερμοκηπίου.
Παράλληλα, ανέφερε πως «η συνεχής ανάγκη για παραγωγή νέων προϊόντων απαιτεί ενέργεια και πρώτες ύλες, εντείνοντας την εκπομπή ρύπων και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι οποίοι δεν είναι απεριόριστοι, ενώ η μη βιώσιμη χρήση τους οδηγεί σε απώλεια βιοποικιλότητας και καταστροφή οικοσυστημάτων».
Διερωτήθηκε αν υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτή η εικόνα και αν γίνεται να μετακινηθούμε από το γραμμικό μοντέλο και να περάσουμε σε μια κυκλική οικονομία, για να σημειώσει πως «η κυκλική οικονομία αντικατοπτρίζεται σε πολλούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ.
«Ειδικότερα», είπε, «ο στόχος 12 αναφέρεται στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, στη μείωση της σπατάλης και την ορθολογική διαχείριση των πόρων και ο Στόχος 13 αναφέρεται στη δράση για το κλίμα και άλλους στόχους, που προάγουν την καθαρή ενέργεια και την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων».
Η κ. Θεοδοσίου είπε πως «αυτή η μετάβαση αποτελεί βασικό εργαλείο για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συμβαδίζει με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας πως «ο συνδυασμός όλων αυτών μάς δείχνει τον δρόμο για την επίτευξη βιώσιμου παρόντος και μέλλοντος».
«Διαφορετικά», τόνισε, «κάθε άλλη προσπάθειά μας για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα είναι αναποτελεσματική».
Αναφερόμενη στην εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus! 2024», η Επίτροπος κάλεσε όλους τους πολίτες, οργανωμένα σύνολα και φορείς να συμμετάσχουν και να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια.
«Η απόλυτη επιτυχία θα είναι, όταν η δική μας νοοτροπία, που καθοδηγεί το σύστημα, θα αποτρέπει τη δημιουργία απορριμμάτων και αποβλήτων και άρα θα καταστήσει τις εκστρατείες καθαρισμού άνευ αντικειμένου και το Let’s Do It να αποτελεί μόνο μια πλατφόρμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση της κοινωνίας, με επίκεντρο την αποφυγή της ρύπανσης, την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών σε όλα τα επίπεδα, από τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους φορείς, τους πολίτες», σημείωσε.
Σημειώνεται, ότι φέτος η εκστρατεία καθαρισμών πραγματοποιείται κάτω από την ομπρέλα του 1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου, για την εβδομάδα 28 Οκτωβρίου-03 Νοεμβρίου 2024, δίνοντας έμφαση στις συνέργειες στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προσπαθειών.