Το 2024 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για την πορεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Κύπρο, με τον συντονισμό του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου – Cyprus Energy Agency και τη δυναμική συμμετοχή των Πρεσβευτών του Συμφώνου. Μέσα από ουσιαστικές πρωτοβουλίες, προωθήθηκε η περιβαλλοντική συνείδηση, ενισχύθηκε η βιωσιμότητα και κινητοποιήθηκε η συλλογική δράση, διαμορφώνοντας μια ενεργή κοινότητα πολιτών που εργάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η χρονιά ξεκίνησε με επισκέψεις σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ), όπου οι Πρεσβευτές του Συμφώνου, Ελένη Αποστολίδου και Daniel Barasa, ενημερώθηκαν για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κτίρια και τις εμπειρίες των χρηστών. Με αφορμή την Παγκόσμια δράση «Ώρας της Γης», το Ενεργειακό Γραφείο, σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Αντωνία Θεοδοσίου, ανέδειξε τη σημασία της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης μέσα από μια ενημερωτική εκδήλωση.
Στο Πλαίσιο των Δράσεων του EU Climate Pact, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το εκπαιδευτικό εργαστήρι για τις πράσινες οροφές, που πραγματοποιήθηκε στην πράσινη οροφή του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, όπου συμμετέχοντες κάθε ηλικίας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες όπως φύτευση, δημιουργία ταΐστρας για πουλιά και παιχνίδια γνώσεων με θέμα το περιβάλλον. Παράλληλα, με την πρωτοβουλία Park(ing) Day, τρεις χώροι στάθμευσης στην Λευκωσία μετατράπηκαν προσωρινά σε «ζωντανούς» δημόσιους χώρους, σε συνεργασία με το OPU Collective, προσφέροντας στους πολίτες μια διαφορετική εμπειρία του αστικού περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη ορόσημο για το 2024, ήταν οι συμβολή του EU Climate Pact στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά της διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από το Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, οι δρόμοι της Λεμεσού γέμισαν με διαδραστικές εκδηλώσεις, όπως ποδηλατικές πίστες, προσβάσιμους προς όλους περιπάτους και συλλογικά καλλιτεχνικά έργα, με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν το προσωρινό κλείσιμο της Λεωφόρου Ανεξαρτησίας, δημιουργώντας μια ζώνη φιλική προς πεζούς και ποδηλάτες, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να απολαύσουν μια μέρα χωρίς αυτοκίνητα.
Αντίστοιχα, στο Οικολογικό Φεστιβάλ του Δήμου Λακατάμιας, προωθήθηκε η εφαρμογή AWorld App, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά τους.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενεργειακών Γραφείων, FEDARENE, η οποία φιλοξενήθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων, όπως ο Υπουργός Ενέργειας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και ο πρόεδρος της FEDARENE, ενώ παράλληλα η Güzide Sofi παρουσίασε τη δράση της κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. Οι Πρεσβευτές Güzide Sofi και Daniel Barasa συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα “UN Youth Champions for the Environment,” ως μέντορες, παρέχοντας στους νέους περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Τέλος, το Ενεργειακό Γραφείο συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Frederick για τη διοργάνωση του “Green Roof Serious Game”, μια δράση που στόχευε στην προώθηση των πράσινων οροφών μέσω βιωματικής εκπαίδευσης.
Οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Κύπρο το 2024 απέδειξαν τη δύναμη της συλλογικότητας, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Οι στόχοι για το 2025 περιλαμβάνουν την εντατικοποίηση των δράσεων και τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος, ενώ νέοι Πρεσβευτές έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα, φέρνοντας καινούριες ιδέες και δράσεις αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα European Climate Pact.