16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 11:59

Έκθεση: Η κλιματική αλλαγή αφαίρεσε 3 δις. από την παγκόσμια οικονομία

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αφαιρέσει δισεκατομμύρια από την παγκόσμια οικονομία, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη πριν από τις κλιματικές διαπραγματεύσεις COP28.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής μείωσαν κατά 6,3% την παγκόσμια οικονομική παραγωγή το προηγούμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό.

Τα νούμερα αντικατοπτρίζουν τόσο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – όπως οι διακυμάνσεις στη γεωργία και την μεταποίηση, καθώς και η μειωμένη παραγωγικότητα λόγω υψηλών θερμοκρασιών – καθώς και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.

“Ο κόσμος είναι τρισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους έχει πέσει στις φτωχές χώρες”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας James Rising του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ.

“Ελπίζω ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ξεκαθαρίσουν τις προκλήσεις που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη σήμερα και την επείγουσα υποστήριξη που χρειάζονται για να τις αντιμετωπίσουν”, πρόσθεσε.

Όταν υπολογίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση στον μέσο άνθρωπο, η απώλεια του παγκόσμιου ΑΕΠ ήταν 1,8% του ΑΕΠ – περίπου 1,5 τρισ. δολάρια – το 2022.

“Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αριθμών αντικατοπτρίζει την ανομοιογενή κατανομή των επιπτώσεων, που συγκεντρώνονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και τροπικές περιοχές που συνήθως έχουν περισσότερο πληθυσμό και μικρότερο ΑΕΠ”, ανέφεραν οι συγγραφείς σε ανακοίνωση.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια ΑΕΠ βάσει πληθυσμού κατά 8,3%, με τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αφρική να επηρεάζονται ιδιαίτερα — χάνοντας 14,1% και 11,2% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες επωφελήθηκαν. Χάρη στους θερμότερους χειμώνες, η Ευρώπη σημείωσε σχεδόν 5% καθαρό κέρδος στο ΑΕΠ πέρυσι. Αλλά τέτοια κέρδη είναι «έτοιμα να διαβρωθούν» καθώς τα θερμότερα καλοκαίρια αντισταθμίζουν τους ηπιότερους χειμώνες, προειδοποιεί η έκθεση.

Στις περσινές συνομιλίες COP27 στην Αίγυπτο, τα κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ειδικό ταμείο για να βοηθήσουν τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν «απώλειες και ζημιές» από κλιματικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ ορισμένες λεπτομέρειες συμφωνήθηκαν πρόσφατα, το ταμείο και συγκεκριμένα ποιος συνεισφέρει σε αυτό και πόσο, θα αποτελέσει βασικό σημείο διαπραγμάτευσης στις φετινές συνομιλίες COP28 στο Ντουμπάι, που ξεκινούν την Πέμπτη. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν βιώσει συνδυασμένη απώλεια κεφαλαίου και ΑΕΠ ύψους 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το ήμισυ του συνολικού ΑΕΠ του 2023 του αναπτυσσόμενου κόσμου, τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρει η έκθεση.

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι οι απώλειες είναι “συντηρητικές εκτιμήσεις”, επειδή η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη τις ζημίες και τις επιπτώσεις που δεν αφορούν την αγορά.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις COP28 που ξεκινούν την Πέμπτη στο Ντουμπάι που αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ αναμένεται να έχει το δικό τους τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα.

Κατά τη διάρκεια της COP27 που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο πέρυσι, οι εκπομπές που συνδέονται με ταξίδι 46.000 συμμετεχόντων αντιπροσώπευαν 44.104 τόνους CO2, σύμφωνα με τους διοργανωτές — ή περίπου το ένα εκατομμυριοστό των παγκόσμιων ετήσιων εκπομπών.

Στο Ντουμπάι, οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερα από 70.000 άτομα στη «μπλε ζώνη» του συνεδρίου που έχει οριστεί για διαπραγματευτές. Και όπως και στα προηγούμενα COP, το αποτύπωμα άνθρακα δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τις εκπομπές πτήσεων που σχετίζονται με εταιρείες, παρατηρητές, ακτιβιστές και άλλους που συμμετέχουν στον χώρο που μοιάζει με έκθεση για το κλίμα, γνωστό ως «πράσινη ζώνη».

Το COP26 στη Γλασκώβη σημείωσε ρεκόρ αποτυπώματος άνθρακα με 38.000 συμμετέχοντες που εκπέμπουν περισσότερους από 130.000 τόνους CO2 — αλλά οι υπολογισμοί του ήταν ευρύτεροι ως προς το εύρος τους, συμπεριλαμβανομένης της καταμέτρησης τμημάτων των εκπομπών της πράσινης ζώνης.

Πέρυσι, η έκθεση βιωσιμότητας COP27 συνέστησε να “επανεξεταστούν και να αυξηθούν” τα λογιστικά πρότυπα για τις εκπομπές για να υποστηριχθεί η “συγκρισιμότητα” μεταξύ των εκδηλώσεων COP. Ωστόσο, το COP28 παραμένει έτοιμο να σπάσει τα ρεκόρ, με τα ταξίδια να ευθύνονται για το “70-80 τοις εκατό των εκπομπών του συνεδρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!