25.1 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 3:52

Πράσινη… στροφή στην παραγωγή τροφίμων για ένα βιώσιμο μέλλον

Με την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης να επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη, ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, το «εργαλείο» του σχεδίου της Κομισιόν για μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα  διατροφής έχει γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ήδη, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της στρατηγικής της «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork) προς μια ακόμη πιο … πράσινη κατεύθυνση, διαβουλεύεται με όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, δηλαδή αγρότες, εκπροσώπους της μεταποιητικής βιομηχανίας, εμπόρους, καταναλωτές.

Το κέρδος της επιτάχυνσης της μετάβασης του διατροφικού μοντέλου σε έναν  βιώσιμο τρόπο παραγωγής και διακίνησης είναι διττό. Αφενός  θα  διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων πολιτών και αφετέρου θα εξασφαλίσει ένα ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε αντίθεση με το σημερινό μοντέλο παραγωγής τροφίμων, το οποίο επιβαρύνει έδαφος, αέρα και ύδατα.

Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων φέρει το μεγαλύτερο βάρος για την  απώλεια της βιοποικιλότητας, την αποψίλωση των δασών, την ξηρασία, τη ρύπανση των   υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών) και την κατάρρευση της υδρόβιας άγριας ζωής, ενώ μαζί με τον ενεργειακό τομέα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες απειλές για το παγκόσμιο κλίμα.   Περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (IPCC). Επιπλέον, το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών, δεδομένου ότι περισσότερο από το 50% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η παραγωγή των τροφίμων είναι αποδοτική και τα τρόφιμα οικονομικά και προσιτά για όλους, όσο και υγιεινά. Τελευταία στροφή στην πολιτική τους έχουν κάνει και παραγωγοί, έμποροι και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίοι επιχειρούν να προωθήσουν νέες σειρές προϊόντων, πιο ασφαλή, τόσο για τους καταναλωτές, αλλά και για περιβάλλον,  με ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ετικετών που μπαίνει στα ράφια να προέρχεται από φάρμες οι οποίες φροντίζουν για την ευζωία των ζώων και το περιβάλλον, υιοθετώντας ήπιες μεθόδους καλλιέργειας ή εκτροφής.

Μάλιστα, πολλοί το αναγράφουν και στις συσκευασίες των προϊόντων που παράγουν, καθώς έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα «πράσινα» προϊόντα, αν και αυτό δεν καταγράφεται στις αγοραστικές τους συνήθειες. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, αν και οι πολίτες τάσσονται υπέρ των βιολογικών τροφίμων δεν είναι διατεθειμένοι να επιβαρύνουν το πορτοφόλι τους.   Από έρευνα κοινής γνώμης που έγινε για λογαριασμό του WWF, στο πλαίσιο της εκστρατείας Eat4Change, που υλοποιήθηκε  με  την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  διαφάνηκε ότι  οι Έλληνες καταναλωτές αν και σε ποσοστό 70% δηλώνουν πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες προς το καλύτερο,  ωστόσο το οικονομικό κόστος αποτελεί   αποτρεπτικό παράγοντα.

Όμως όπως έλεγαν και οι… παλιοί «δίνεις ότι θέλεις, αλλά παίρνεις ότι δίνεις». Τα συμβατικά τρόφιμα είναι φθηνότερα αλλά είναι «πλούσια» σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλα χημικά και κατ΄ επέκταση επιβαρυντικά για το  περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις (όταν δεν ακολουθούνται οι σωστοί κανόνες εφαρμογής) για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, ο τομέα των τροφίμων απορροφά το 30% της ενέργειας που καταναλώνεται στον πλανήτη.

Στόχοι της ΕΕ είναι η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κατά 50%  έως το 2030 και αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας στο 25 % της γεωργικής γης  στην Ευρώπη έως το 2030. Επίσης, στη λίστα προτεραιοτήτων της Κομισιόν βρίσκεται η εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων,  η προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και υγιεινής διατροφής, η  καταπολέμηση της απάτης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, αλλά και ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων. Στην Ελλάδα,  σύμφωνα με  έκθεση του ΙΟΒΕ, κατά κεφαλήν πετούμε περίπου 196 κιλά τρόφιμα κατ΄ έτος, καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επίπεδο ΕΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας ζήτησαν  να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα βιωσιμότητας κατά τον καθορισμό προτύπων ασφάλειας των τροφίμων για το διεθνές εμπόριο  και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της ΕΕ για τήρηση υψηλών προτύπων και θεμιτών πρακτικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!