19.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 | 15:39

Οι θερμοκρασίες σε μέρη της Γροιλανδίας είναι υψηλότερες εδώ και 1.000 χρόνια

Οι θερμοκρασίες σε μέρη της Γροιλανδίας είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν εδώ και 1.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονα από Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που συνέγραψε μελέτη για το θέμα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής κλιματικής φυσικής Bo Mollesoe Vinther, από το Ινστιτούτο Niels Bohr δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τα άσχημα νέα που ήδη γνωρίζουμε ως ανθρωπότητα.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την θέρμανση προκειμένου να σταματήσουμε το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας», σημείωσε.

Χρησιμοποιώντας ειδικές μεθόδους με διάτρηση στο φύλλο πάγου για να ανακτήσουν δείγματα χιονιού και πάγου από εκατοντάδες χρόνια πριν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακατασκευάσουν τις θερμοκρασίες από τη βόρεια και την κεντρική Γροιλανδία από το έτος 1000 μ.Χ. έως το 2011.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δείχνουν ότι η θέρμανση που καταγράφηκε τη δεκαετία 2001-2011 «υπερβαίνει το εύρος της προβιομηχανικής μεταβλητότητας θερμοκρασίας την περασμένη χιλιετία με εικονική βεβαιότητα».

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η θερμοκρασία ήταν «κατά μέσο όρο 1,5 βαθμός Κελσίου θερμότερη από τον 20ο αιώνα», διαπίστωσε η μελέτη.

Το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας οδηγεί ήδη σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κατά μήκος των ακτών που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό τις επόμενες δεκαετίες ή αιώνες.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι επί του παρόντος ο κύριος παράγοντας για τη διόγκωση των ωκεανών της Γης, σύμφωνα με τη NASA, με την περιοχή της Αρκτικής να θερμαίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σε μια έκθεση-ορόσημο του 2021 για την επιστήμη του κλίματος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είπε ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα συνεισφέρει έως και 18 εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2100, σύμφωνα με το σενάριο υψηλότερων εκπομπών.

Το τεράστιο στρώμα πάγου, πάχους δύο χιλιομέτρων, περιέχει αρκετό παγωμένο νερό για να ανυψώσει το ύψος στις παγκόσμιες θάλασσες κατά περισσότερα από επτά μέτρα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 25η Μαρτίου και 1η Απριλίου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των...

Γερμανικά συνδικάτα καλούν σε απεργία στο δημόσιο και στις μεταφορές

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi και το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG κάλεσαν σε μαζικές απεργίες που αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένη αναστάτωση στους σιδηροδρόμους και...

Στόχος ένα σχολείο χωρίς ρατσισμό

Η ανάγκη για ένα σχολείο χωρίς ρατσισμό αναδείχθηκε σε ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση κατά του Ρατσισμού» η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο...

«Aπογοητευτική η εικόνα του πληθωρισμού στη Γερμανία»

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Σοφών για τη γερμανική οικονομία, το σημαντικότερο συμβουλευτικό όργανο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, κατέθεσαν εκτάκτως μία έκθεση, μόλις τέσσερις μήνες μετά...

Επιστολή Αρχιεπισκόπου Νικήτα στον Σούνακ για επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα

«Θερμή επιστολή» προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ με την οποία του ζητά να εξετάσει το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του...

ΑΚΕΛ: Κυβέρνηση και ΚΤ δεν μπορεί να μένουν θεατές στην αύξηση των επιτοκίων

Τη λήψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση και από την Κεντρική Τράπεζα για στήριξη και ελάφρυνση των δανειοληπτών ζητά το ΑΚΕΛ, μετά την περεταίρω αύξηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW