Στην τρίτη θέση μετά το Βουκουρέστι και τη Μαδρίτη κατατάσσεται η Λευκωσία, στη λίστα με τις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρονται για ψηφιακούς νομάδες. Η λίστα προέκυψε από μία νέα μελέτη της Panache Cruises, οργανισμού που ειδικεύεται στα ταξίδια, ο οποίος επισημαίνει ότι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η ταχύτητα του διαδικτύου, το ύψος των ενοικίων και εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν επαγγελματίες, είναι μεταξύ των παραγόντων που συνυπολογίζουν οι ψηφιακοί νομάδες για την επιλογή προορισμού.
Η Λευκωσία, με 47 συνολικά βαθμούς, κατέκτησε την τρίτη θέση ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για όσους αναζητούν ένα πιο ψηφιακό νομαδικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι ταχύτητα wi-fi στη Λευκωσία είναι 138,20 mb/s, το κόστος αίτησης για βίζα είναι £61,59, το μηνιαίo κόστος για απαίτηση βίζας είναι £3.079,72, το μέσο μηνιαίο κόστος ζωής ανά άτομο είναι £665,67, το ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι £542,39 και το μέσο κόστος γεύματος σε εστιατόριο £10.55. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη και τον δέικτη ευτυχίας των κατοίκων, που είναι 6,22, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας.
Σημειώνεται ότι μετά τη Λευκωσία στη λίστα ακολουθούν η Βουδαπέστη, το Ζάγκρεμπ, η Αθήνα, η Λισαβόνα, το Ταλίν, η Βαλέτα και τέλος το Ρέικιαβικ.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Δήμου, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέφερε ότι «όλα τα αναπτυξιακά έργα της Λευκωσίας εμπεριέχουν την έννοια του «έξυπνου» σχεδιασμού σε όλη τη διαδικασία υλοποίησής τους, κάτι που διευκολύνει κατά πολύ την ψηφιακή νομαδική εργασία», ανέφερε. Συνεχίζοντας, είπε ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης των υποδομών της «έξυπνης» πόλης, ενώ όλα τα έξυπνα συστήματα θα είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Με τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Cyens, μέσω της συνεργασίας με τα τρία κρατικά Πανεπιστήμια, το Invest Cyprus, τα πανεπιστήμια, αλλά και φορείς του εξωτερικού όπως, το University of London και το Max Planck Institute for Informatics, αναπτύσσουμε τη Λευκωσία ως πόλο έλξης για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε, λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες δημιουργίας «οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικοτητας για ανάδειξη της Λευκωσίας σε κόμβο επιχειρηματικής καινοτομίας».
Σημειώνεται ότι οι «ψηφιακοί νομάδες» (digital nomads) είναι η νέα αυξανόμενη τάση στον χώρο της εργασίας, με αρκετούς μάλιστα να επιλέγουν την Κύπρο. Διά του λόγου το αληθές μια νέα μελέτη της της Panache Cruises, αποκάλυψε ότι η Λευκωσία, με 47 συνολικά βαθμούς, κατέκτησε την τρίτη θέση ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για όσους αναζητούν ένα πιο ψηφιακό νομαδικό τρόπο ζωής, αναφέρεται.
Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Με την επιλογή αυτή να είναι κανόνας πλέον για πολλές εταιρείες ανά το παγκόσμιο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν τον ιδανικό προορισμό εργασίας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε με την πανδημία του κορωνοϊού, με την εργασία από το σπίτι. Τώρα, οι ειδικοί στα ταξίδια έχουν επεξεργαστεί τους αριθμούς σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για να βρουν τις κορυφαίες τοποθεσίες για να μετακομίσουν οι ψηφιακοί νομάδες.