25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:18

Ανατροπή και νέο μυστήριο με το Στόουνχεντζ – Χτίστηκε αρχικά στην Ουαλία;

Ανατροπή στα δεδομένα για το Στόουνχεντζ φέρνουν τα ερείπια που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, που δεν αποκλείουν την κατασκευή του μνημείου στην Ουαλία και την μετέπειτα αποσυναρμολόγηση και μετακίνησή του στην κομητεία του Γουΐλτσιρ, 175 μίλια μακριά.

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι το νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο, που έχει δημιουργηθεί εδώ και 5.000 χρόνια περιέχει λίθους από πλαγιά της Ουαλίας. Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που συνδέουν το Στόουνχεντζ με το αρχαιότερο μεγαλιθικό μνημείο του Waun Mawn, περίπου 300 χλμ. μακριά.

Εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του St Andrews ανακάλυψαν τα ερείπια του Waun Mawn κατά τη διάρκεια κινηματογράφησης για ντοκιμαντέρ του BBC. Μάλιστα, η καθηγήτρια Alice Roberts υποστήριξε ότι το Στόουνχεντζ είναι «μεταχειρισμένο» μνημείο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μεγάλιθοι από την Ουαλία ενδέχεται να μεταφέρθηκαν από οικοδόμους στην αρχαιότητα. Όταν αποφάσισαν να μεταναστεύσουν, πήραν μαζί τους και οικοδομικά στοιχεία του μνημείου της περιοχής που διέμεναν, από το οποίο έχτισαν στη συνέχεια το Στόουνχεντζ.

Οι αρχαιολογικές έρευνες γίνονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Stones of Stonehenge» (Οι λίθοι του Στόουνχετζ), με επικεφαλής τον καθηγητή Mike Parker Pearson, του University College London. Η ομάδα χρησιμοποίησε μία τεχνική για να προσδιορίσει την ηλικία των ουαλικών λίθων.

Μία από τις άδειες, πέτρινες υποδοχές στο μνημείο Waun Mawn έχει ασυνήθιστη διατομή και ταιριάζει με έναν από τους μεγάλιθους του Στόουνχεντζ, ενώ τα κομμάτια στο συγκεκριμένο σημείο είναι του ίδιου τύπου βράχου με την πέτρα που χρησιμοποιείται στο μνημείο.

Οι ερευνητές κατάφεραν να χρονολογήσουν τα εδάφη που γεμίζουν τις αποσυναρμολογημένες λίθινες υποδοχές και διαπίστωσαν ότι οι μεγάλιθοι αφαιρέθηκαν αμέσως πριν τη γνωστή ημερομηνία κατασκευής του Στόουνχεντζ 1, περίπου το 3.000 π.Χ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κρυφές πληροφορίες που διατηρούνται στα εδάφη «μαρτυρούν» τη χρονολογία της κατασκευής.

Όταν οι ερευνητές κατάλαβαν ότι οι μεγάλιθοι είχαν εξαχθεί από το Waun Mawn πριν την κατασκευή του πρώτου σταδίου του Στόουνχεντζ, θέλησαν να διερευνήσουν το μνημείο. Όπως διαπίστωσαν, μόνο τέσσερις μονόλιθοι παραμένουν στο σημείο. Ωστόσο το 2018 εντόπισαν τρύπες όπου θα υπήρχαν λίθοι, δείχνοντας ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κύκλου 30-50 λίθων. Επίσης, το Waun Mawn έχει την ίδια διάμετρο με το χαντάκι που περιβάλλει το Στόουνχεντζ και ευθυγραμμίζεται με την ανατολή του ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο.

Με αυτά τα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανή η μετακίνηση λίθων από το Waun Mawn που έγινε η κύρια πηγή πολλών λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στο Στόουνχεντζ. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Antiquity.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!