Oλοκληρώθηκε την Κυριακή το διεθνές φεστιβάλ animation της Πάφου μετά από παρουσίαση σειράς εκδηλώσεων. Αυτή τη χρονιά, το “The Animattikon Project”, το διεθνές φεστιβάλ animation της Πάφου, πρότεινε περισσότερες από 80 ταινίες μικρού μήκους, από περισσότερες από 25 χώρες του κόσμου, οι οποίες παρουσιάστηκαν στις 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ταινίες διαγωνίστηκαν για τα «Χρυσά Καπέλα», τα βραβεία που θέσπισε το φεστιβάλ στην προηγούμενη έκδοσή του, ένα θεσμό των οποίο συνεχίζει και επεκτείνει φέτος. Τις κριτικές επιτροπές για τα βραβεία σε κάθε κατηγορία απάρτιζαν καταξιωμένοι επαγγελματίες και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Μετά τη λήξη των προβολών της 12ης Σεπτεμβρίου, ακολούθησε τελετή ανακοίνωσης και απονομής των βραβείων στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος.
Εξάλλου, χτες παρουσιάστηκε παράλληλα ένα ειδικό πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Το Περιπλανώμενο Φεστιβάλ» στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Το πρόγραμμα αποτελείτο από παιδικές ταινίες animation και από επιλογές ταινιών από το αρχείο του Animattikon Project. Το πρόγραμμα ήταν κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.
Το φεστιβάλ, προστίθεται στην ανακοίνωση, άνοιξε τις πύλες του στις 8 Σεπτεμβρίου με μια παρουσίαση από τον Δρ. Δώρο Πολυδώρου, ο οποίος μίλησε για τη διαδραστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας “The Last Play” στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος. Πρόκειται για ένα έργο που πραγματοποιήθηκε από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δρ. Πολυδώρου και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 στο ΤΕΠΑΚ. Στις 9 Σεπτεμβρίου, η παρουσίαση της εγκατάστασης The Last Play, έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και ήταν ανοικτή για επισκέψεις μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου.
Την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ, στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά την παρουσίαση του Δρ. Πολυδώρου, ακολούθησε η προβολή μιας επιλογής από την πρωτοποριακή σειρά ταινιών μικρού μήκους των στούντιο Fleischer με τίτλο Superman του 1941. Πρόκειται για την πρώτη προσαρμογή του δημοφιλούς κόμικ στη μεγάλη οθόνη.
Το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος παραγωγός, βραβευμένος με βραβείο Cesar, Olivier Catherin, παρουσίασε διάλεξη με θέμα την πορεία του στην παραγωγή ταινιών animation. Ακολούθησε παρουσίαση από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο και ιστορικό του animation Nancy Denney-Phelps και το σύζυγό της, μουσικοσυνθέτη Nik Phelps, με τίτλο Toons and Tunes και θέμα την ιστορία της μουσικής στις ταινίες animation.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως μέρος του φεστιβάλ παρουσιάστηκε μόνο διαδικτυακά, λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων για διοργάνωση εκδηλώσεων. Με τη λήξη του φεστιβάλ, το σύνολο των ταινιών που παρουσιάστηκαν είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ συνεχίζει την αγαστή συνεργασία του με διεθνείς θεσμούς της τέχνης του animation, όπως η γερμανική σχολή κινηματογράφου FilmAkademie της Βάδης- Βυρτεμβέργης, η δανέζικη σχολή κινουμένων σχεδίων The Animation Workshop του Βίμποργκ και η γαλλική εταιρεία διανομής MIYU Distributions.
Παράλληλα ανανεώνεται και η συνεργασία με άλλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Φλωρεντίας και το Φεστιβάλ Animation του Βίμποργκ, ενώ στην ομάδα των φίλων και υποστηρικτών του Animattikon προστίθεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Animation ANIMAFILM του Αζερμπαϊτζάν.