Αν και ο Μάιος του 2023 είναι ακόμα μακριά, τα γρανάζια στον μηχανισμό της Γιουροβίζιον έχουν ήδη αρχίσει να γυρίζουν και η παραγωγή του μεγαλύτερου ζωντανού μουσικού τηλεοπτικού σόου του πλανήτη έχει ξεκινήσει. Ετσι, η EBU, η Ενωση των Ευρωπαϊκών Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών που επιμελείται τη διοργάνωση κάθε χρόνο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως στον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον πρόκειται να συμμετάσχουν 37 χώρες, ανάμεσά τους βέβαια και η Ελλάδα με την Κύπρο. Ο αριθμός αυτός αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ συμμετοχών των τελευταίων χρόνων, αφού μέχρι πρότινος οι λιγότερες χώρες που ανέβηκαν στη σκηνή του διαγωνισμού ήταν οι 40 στην Κοπεγχάγη το 2014.
Ο αριθμός των 37 χωρών προέκυψε μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας σε συνέχεια της εισβολής στην Ουκρανία αλλά και τον τριετή αποκλεισμό της Λευκορωσίας που βρίσκεται σε ισχύ λόγω αδιαφανών διαδικασιών στην επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε τη χώρα το 2021. Παρελθόν από τον διαγωνισμό αποτελούν επίσης η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Οι τρεις βαλκανικές χώρες πριν από λίγες ημέρες απέσυραν τη συμμετοχή τους από τη φετινή διοργάνωση εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Το αυξημένο κόστος στο τέλος συμμετοχής στον διαγωνισμό, το επίσης πολύ υψηλό κόστος διαμονής στο Λίβερπουλ όπου θα διεξαχθεί η Γιουροβίζιον αλλά και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα ανάγκασαν τους υπευθύνους των κρατικών τηλεοράσεων των κρατών αυτών να αποχωρήσουν.
Η Γιουροβίζιον κατέληξε σε βρετανικό έδαφος μετά την περυσινή σαρωτική νίκη των Kalush Orchestra από την Ουκρανία. Το συγκρότημα τραγουδώντας «Stefania», έναν ύμνο για την αγάπη της μητέρας που στον απόηχο της ρωσικής εισβολής ταυτίστηκε με την πατρίδα, κατέκτησε την κορυφή χάρη στους βαθμούς-ρεκόρ από το televoting. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμα στα ουκρανικά εδάφη, έγινε γνωστό πως η χώρα δεν θα ήταν σε θέση να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Μετά από συζητήσεις της κρατικής ουκρανικής τηλεόρασης UA: PBC και της EBU συμφωνήθηκε την ευθύνη της παραγωγής της Γιουροβίζιον να αναλάβουν το BBC και η Βρετανία. Αν και πολλές πόλεις έδειξαν ενδιαφέρον για να πάρουν τον θεσμό, στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε ότι επιλέχθηκε το Λίβερπουλ για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό.
Την οργάνωση της παραγωγής ανέλαβε το BBC αλλά η ουκρανική τηλεόραση UA: PBC θα στείλει εκπρόσωπούς της προκειμένου να βοηθήσει τους βρετανούς οικοδεσπότες να ενσωματώσουν ουκρανικά στοιχεία στα σόου. Οι ειδικές και μοναδικές περιστάσεις που οδήγησαν στην αλλαγή της έδρας της φετινής Γιουροβίζιον, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα αντανακλώνται και στο σήμα του διαγωνισμού, αν και ακόμα αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί. Και μάλλον οι Βρετανοί μαζί με τους Ουκρανούς έχουν κάθε λόγο να επιδεικνύουν αυτή την εξέλιξη με την πόλη όπου θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής αφού είναι η πρώτη φορά μετά το 1980 που ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί εκτός της νικητήριας χώρας. Οι δύο ημιτελικοί είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Liverpool Arena (M&S Bank Arena) στις 9 και 11 Μαΐου, ενώ στις 13 θα γίνει ο μεγάλος τελικός.
Η ελληνική συμμετοχή
Ως προς την ελληνική εκπροσώπηση, μετά την περυσινή 8η θέση της Αμάντας Γεωργιάδη και την προπέρσινη 10η της Στεφανίας Λυμπερακάκη, το ενδιαφέρον φέτος των καλλιτεχνών αποδείχθηκε μεγάλο. Πριν από λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η ΕΡΤ προς τις δισκογραφικές εταιρείες και τους μουσικούς παραγωγούς για την υποβολή προτάσεων και συνολικά κατατέθηκαν 106 φάκελοι με αντίστοιχα τραγούδια. Σύμφωνα με τον OGAE Greece, ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ανέβουν στη σκηνή της Γιουροβίζιον με τα ελληνικά χρώματα και δήλωσαν συμμετοχή είναι οι Leon of Athens, Evangelia, Klavdia, Antigoni, Melissa Mantzoukis, Victor Vernicos, Aretha (Αρετή Κοσμίδου), Βασίλης Κούρτης, Monika, Αντωνία Καούρη, Παναγιώτης Τσακαλάκος, Cynthia Verazie, Αγγελική Βρανά, Νίκος Αντωνιάδης, Jimmy Sion, Harris Rivera και Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου. Με τη φάση της υποβολής των αιτημάτων να έχει ολοκληρωθεί, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει στην ΕΡΤ το επόμενο στάδιο της αξιολόγησής τους. Ετσι, θα πιάσουν δουλειά τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απαρτίζεται από τους Δημήτρη Παπαδημητρίου (συνθέτης, μέλος ΔΣ της ΕΡΤ – θα αναλάβει χρέη προέδρου της επιτροπής), Πέτρος Αδάμ (μουσικός παραγωγός), Φώτης Απέργης (προϊστάμενος Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας ΕΡΤ), Γιάννης Πετρίδης (μουσικός παραγωγός), Μαρία Κοζάκου (διευθύντρια Δεύτερου Προγράμματος ΕΡΑ, σχολιάστρια διαγωνισμού), Λεωνίδας Αντωνόπουλος (διευθυντής Kosmos) και Κωνσταντίνος Μπουρούνης (αναπληρωτής γενικός διευθυντής Προγράμματος ΕΡΤ).
Τα μέλη της επιτροπής θα ακούσουν το σύνολο των τραγουδιών και θα επιλέξουν εκείνα που θεωρούν καταλληλότερα. Στην απόφασή τους θα παίξει ρόλο και η συνολική παρουσίαση της συμμετοχής αφού από την προκήρυξη διαφαινόταν πως η ΕΡΤ ζητούσε ολοκληρωμένες εικόνες με τη συμπερίληψη στους φακέλους ονόματα συνεργατών, βιντεοκλίπ, σχέδιο προώθησης και ιδέα σκηνικής παρουσίας. Τα τραγούδια που θα λάβουν συγκεντρωτικά τις περισσότερες ψήφους θα προκριθούν στο τελικό στάδιο επιλογής, με τους καλλιτέχνες τους να ανακοινώνονται επισήμως από την ΕΡΤ σε short list. Για να καταλήξει η επιτροπή στον καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει τελικώς την Ελλάδα στο Λίβερπουλ θα χρειαστεί εκείνοι που πέρασαν στην τελική φάση να έρθουν σε συζητήσεις με την ΕΡΤ και να παρουσιάσουν αναλυτικά το σχέδιο της παρουσίας τους στον διαγωνισμό.