14.9 C
Nicosia
Κυριακή 24 Νοέμβριος 2024 | 9:22

«Της Χαρουπιάς μελώματα»- Η Κύπρος ανακαλύπτει ξανά τον «μαύρο χρυσό» της

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ανακοινώνει  την κυκλοφορία της έκδοσης: «Της Χαρουπιάς μελώματα», στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για την ιστορία του «Μαύρου Χρυσού» της Κύπρου, σχετικά αξιοθέατα και παραδοσιακές συνταγές με χαρουπόμελο.

Η έκδοση αποτελεί μια μοντέρνα παρουσίαση ενός αγαπημένου παραδοσιακού προϊόντος , το οποίο εδώ και αιώνες αποτελεί μέρος της διατροφής των Κυπρίων. Στο παρελθόν, και ιδιαίτερα από τον 14ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, τα χαρούπια αποτέλεσαν βασικό εξαγωγικό προϊόν, το οποίο στήριξε οικονομικά τον τόπο, γι’ αυτό και δικαίως ονομάστηκαν ως «Ο μαύρος χρυσός της Κύπρου» .

Έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης, απετέλεσε πέραν από τη ιδιαίτερη θέση του προϊόντος αυτού στην ιστορία, οικονομία του τόπου, η δημοφιλής θέση που καταλαμβάνει τα τελευταία χρόνια στις διατροφικές συνήθειες του κοινού και της νέας γενιάς.

Οι Κύπριοι ανακαλύπτουν ξανά το χαρουπόμελο, το οποίο αποτελεί πλέον απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, δεδομένου ότι πέραν από γλυκαντική ουσία προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, καθώς και ευεργετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση  αριθμού ασθενειών, σε ενήλικες και παιδιά. Το χαρουπόμελο είναι επίσης πολύ δημοφιλές προϊόν και στο εξωτερικό. Αυτό   αντικατοπτρίζεται από τις  πολυπληθείς συνταγές, οι οποίες δημιουργούνται τόσο από επαγγελματίες Chef, αλλά και από ερασιτέχνες  μάγειρες και παρουσιάζονται στα διάφορα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η παρούσα έκδοση, περιλαμβάνει ό,τι θα ήθελε να μάθει ο αναγνώστης για αυτό το προϊόν, σε σχέση με την Κύπρο.  Συγκεκριμένα, σε συντομία σκιαγραφείται   σε εκλαϊκευμένη μορφή η ιστορική διαδρομή του χαρουπιού στην Κύπρο, παρουσιάζονται οι γνωστές και άγνωστες παραδοσιακές συνταγές με βάση το χαρουπόμελο, οι οποίες συνοδεύονται  από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τέλος αναφέρονται αξιοθέατα, που μπορεί να επισκεφθεί κάθε ενδιαφερόμενος.

Το βιβλίο αυτό αναμένεται να αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα  σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την κυπριακή κουζίνα, την ζαχαροπλαστική , αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση του τόπου.

Το βιβλίο αποκαλύπτει ξεχασμένες εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές της αυθεντικής κυπριακής παράδοσης και ξεναγεί τον αναγνώστη στην άγνωστη γνήσια αγροτική κυπριακή ζωή.

Η έκδοση αυτή αφιερώνεται στους  ανθρώπους της αγροτικής Κύπρου, οι οποίοι δημιούργησαν και διέσωσαν μέσα από τους αιώνες τις απλές , αλλά πλούσιες σε γεύση και αρώματα συνταγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Ιδιαίτερη αφιέρωση στην Κοινότητα της Ανώγυρας, η οποία μέχρι σήμερα διασώζει την πρακτική της παραδοσιακής καλλιέργειας και επεξεργασίας των χαρουπιών. Οι περισσότερες συνταγές που περιλαμβάνονται στην έκδοση έχουν καταγραφεί στην Ανώγυρα. Οι συνταγές έχουν επίσης κινηματογραφηθεί και είναι διαθέσιμες σε ταινία με τίτλο «Της Χαρουπιάς μελώματα : Πόπαστα καμωμένα με το τερατσόμελον».

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους συγγραφείς και  σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, οι οποίοι και αναφέρονται ονομαστικά στο βιβλίο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που χορήγησαν την έκδοση.

Οι δυνατότητες των χαρουπιών είναι ποικίλες και οι προοπτικές ελπιδοφόρες. Ας τις ανακαλύψουμε μέσα από την έκδοση αυτή και ας εκτιμήσουμε την αξία τους, καθώς αποτελούν μέρος της ιστορίας και της ταυτότητάς μας.

________________________________________-ΤΕΛΟΣ-

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.

Ε-mail: [email protected]

Φαξ: 22770676

http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/

http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy

https://www.facebook.com/CyFoodMuseum/

https://twitter.com/cyprus_food

VIBER : https://bit.ly/3e7d293

https://cyfoodmuseum.wixsite.com/cypriot-kitchen

https://www.youtube.com/channel/UCgr_ifHCR7-cqPPRCM818hw
https://cyfoodmuseum.wixsite.com/the-food-museum-blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βηρυτός: Πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή – Ισοπεδώθηκε 8ώροφο κτίριο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ισραηλινού βομβαρδισμού στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Ισραηλινά...

Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά

Στην κατηγορηματική δήλωση ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, προχώρησε ο Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του...

Κουμής: Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Θα σπάσει το φράγμα των 4 εκατ. αφίξεων

Την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της φαίνεται να διανύει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, οδεύοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ και με τις αφίξεις...

Συστάσεις Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία

Σε συστάσεις λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων για ακραίες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο

Μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και σφοδρούς ανέμους από τα χαράματα της Κυριακής αναμένει το Τμήμα Μετεωρολογίας, το οποίο εξέδωσε, χθες...

Σε Αθήνα και Άγκυρα ο ΓΓ ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε

Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!