Την εξέλιξη, ευρηματικότητα και το ταλέντο του κυπριακού λαού, φιλοξενούν Μουσεία ειδικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε αρκετές Κοινότητες της Λάρνακας.
Σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) αναφέρεται ότι στη πόλη υπάρχουν αρκετά μουσεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως το Μουσείο Πιερίδη και το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγάζονται οι πολιτιστικοί θησαυροί της Λάρνακας.
Στο Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου υπάρχουν «ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες οι οποίες φυλάσσονται στις πέντε αίθουσες του Μουσείου που βρίσκεται στον περίβολο του ναού του Αγίου Λαζάρου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης παλαίτυπα βιβλία και ευαγγέλια, ιερά σκεύη, κηροστάτες, ξυλόγλυπτα, ιερατικά άμφια και πληθώρα άλλων πολύτιμων θρησκευτικών αντικείμενων από το 16ο μέχρι και τον 20ο αιώνα».
Σ’ ένα παραδοσιακό αρχοντικό στο κέντρο της πόλης υπάρχει το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στο οποίο «ο Δρ. Μάριος Κυριαζής διαφύλαξε σειρά αντικειμένων που σχετίζονται με την επιστήμη της ιατρικής. Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί, μεταξύ άλλων, να μελετήσει την κλίμακα του Ιπποκράτη, να δει παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα και αρχαίο ιατρικό εξοπλισμό όπως το πριόνι για ακρωτηριασμούς και να ενημερωθεί για ιδιαίτερες ιατρικές πρακτικές του παρελθόντος όπως το θεραπευτικό λάδι από την αλυκή ή το αρχαίο φιαλίδιο με τα φίδια».
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Λάρνακας «βρίσκεται εντός του Δημοτικού Κήπου και φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από ταριχευμένα ερπετά, έντομα, πουλιά, ζώα, αλλά και απολιθώματα και σχηματισμούς πετρωμάτων. Η συλλογή θαλάσσιας ζωής περιλαμβάνει κοχύλια, κοράλλια, σφουγγάρια και ψάρια, ενώ σημαντική είναι και η συλλογή με έντομα της Κύπρου και ενδημικά φυτά. Από το Μουσείο δεν θα μπορούσαν να μην φιλοξενούνται τα «εθνικά» μας ζώα δηλαδή το αγρινό και το κυπριακό γαϊδούρι».
Το νέο απόκτημα της επαρχίας Λάρνακας βρίσκεται στην Αραδίππου και είναι το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης-Συλλογή Χριστοφόρου, το οποίο «παρουσιάζει την πλούσια συλλογή Χριστοφόρου, με πέραν των 300 έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής με κοινό θέμα τη Χριστιανική Θρησκεία. Καλύπτει μια ιστορία τέχνης πέντε αιώνων στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Στη συλλογή εκπροσωπούνται σημαντικοί καλλιτέχνες ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων όπως του Rafael και Rembrandt που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους».
Στα Λειβάδια υπάρχει το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής «το οποίο εσωτερικά είναι «ντυμένο» με καλάμια που φυτρώνουν στη περιοχή, που είναι ξακουστή για τους τεχνίτες καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής τους τελευταίους αιώνες. Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε «παράθυρα μνήμης» που ανοίγουν στον κόσμο της τέχνης του καλαμιού, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό αποτυπώνει ξεκάθαρα την ανθρώπινη παρέμβαση στο καλάμι και στην πολύπλευρή του χρήση, ακόμη και στη μουσική.
Το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος βρίσκεται στον Κάτω Δρυ και είναι «ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό που με πολύ μεράκι δημιούργησε ο Ιάκωβος και η Έλλη Κορνιώτη, που αποτελεί ένα ταξίδι στην παραδοσιακή ζωή της Κύπρου πριν 300 χρόνια. Εκεί φυλάσσονται πέραν των χιλίων εκθεμάτων και κειμηλίων διαχωρισμένα σε θεματικές ενότητες αφιερωμένες στη μελισσοκομία, την αγροτική ζωή, την παρασκευή ζιβανίας και το κυπριακό νοικοκυριό αλλά κυρίως στο κέντημα, με μια πολύ πλούσια συλλογή υφαντών».