Στην Κύπρο γίνονται αρκετές ταινίες για το μέγεθος και τις δυνατότητές της, αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Κύπρια σκηνοθέτρια και σεναριογράφος, Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν, της οποίας η καινούργια ταινία με τίτλο «Τόσο κοντά, τόσο μακριά» (‘’Together Apart’’) θα προβληθεί στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος.
Όπως εξηγεί, η ταινία παρουσιάζει ένα ζευγάρι που έχει αποκτήσει δύο παιδιά και βρίσκεται σε διάσταση εδώ και ένα χρόνο. Αποφασίζουν να πάνε σε ένα απομονωμένο νησί για να οριστικοποιήσουν το διαζύγιό τους και εκεί βρίσκονται ενώπιον του διλήμματος της επανασύνδεσης ή του οριστικού χωρισμού. Η σχέση τους περνά από διάφορα στάδια μέχρι να μπορέσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει πραγματικά, λέει η κ. Δανέζη Κνούτσεν.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, η Κύπρια σκηνοθέτρια και σεναριογράφος αναφέρει ότι στην ταινία υπάρχουν αρκετές προσωπικές εμπειρίες, τόσο δικές της όσο και άλλων ανθρώπων που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. «Αυτή η ιστορία προέκυψε αυθόρμητα πριν από δύο περίπου χρόνια και με κάπως ενστικτώδη τρόπο. Την ακολούθησα και εννοείται ότι άλλαξε», σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν αντανακλά κάτι συγκεκριμένο είτε από τη δική της ζωή ή από κάποια άλλη ιστορία, αλλά αποτελεί μυθοπλασία.
«Γίνονται αρκετές ταινίες για το μέγεθος και τις δυνατότητες της χώρας»
Αναφερόμενη στη συνεργασία της με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, όπου θα συμμετάσχει σε συζήτηση με επαγγελματίες του κινηματογράφου πέραν από την προβολή της ταινίας της, η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν εξηγεί ότι είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ πριν από δύο χρόνια για να παρουσιάσει μια άλλη ταινία που ετοιμάζει. «Ως Κύπρια, θεωρώ ότι έτσι και αλλιώς υπάρχει μια σχέση, ένας δεσμός (Σ.Σ. με το Φεστιβάλ)», υπογραμμίζει, εκφράζονται παράλληλα μεγάλη χαρά για τη διεξαγωγή και την εξέλιξη του Φεστιβάλ, όπου προσκλήθηκε για να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας της.
Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να αξιολογήσει το κυπριακό κινηματογραφικό τοπίο, η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν λέει ότι «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης», επισημαίνοντας ότι η Κύπρος πολύ πρόσφατα απέκτησε κινηματογραφία. «Υπάρχει οικονομική ενίσχυση, το ανθρώπινο δυναμικό έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με ικανότητες για να κάνουν σινεμά στην Κύπρο, αλλά πάντα στοχεύουμε και θέλουμε το καλύτερο», αναφέρει.
Η Κύπρια σκηνοθέτρια και σεναριογράφος ανατρέχει στο 1996, όταν γύριζε την πρώτη της ταινία στην Κύπρο («Δρόμοι και πορτοκάλια»), επισημαίνοντας ότι τότε υπήρχαν ελάχιστοι άνθρωποι που μπορούσαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Κύπρο. «Ήταν πολύ λίγα τα πράγματα που συνέβαιναν με πάρα πολλή υποστήριξη, πάντα από συντελεστές από το εξωτερικό», συμπληρώνει.
«Ήμουν η πρώτη γυναίκα που έκανε ταινία στην Κύπρο, δεν υπήρχαν άλλες γυναίκες. Τώρα έχουμε σκηνοθέτριες, σκηνοθέτες, πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με το σινεμά και το κατέχουν πάρα πολύ καλά, είναι ενεργοί στον χώρο και παλεύουν να κάνουν πράγματα», υπογραμμίζει η Κύπρια σκηνοθέτρια και σεναριογράφος. «Κάθε χρόνο γίνονται αρκετές ταινίες για το μέγεθος και τις δυνατότητες της χώρας, και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα», τονίζει.
Οι αλλαγές και οι σταθερές στην πορεία της στον χώρο
Δεδομένου ότι η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν συμπληρώνει φέτος 29 χρόνια παρουσίας στα κινηματογραφικά δρώμενα, της ζητάμε να αποτιμήσει τη μέχρι τώρα πορεία της στον χώρο. «Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, και δεδομένου ότι κάθε ταινία παίρνει αρκετά χρόνια για να γίνει, σίγουρα μεταβάλλονται τα καλλιτεχνικά πράγματα και οι ανησυχίες, εξελίσσεται η σκέψη και οι θεματικές με τις οποίες καταπιάνομαι», δηλώνει στο ΚΥΠΕ.
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι 3 πρώτες της ταινίες («Δρόμοι και πορτοκάλια», «Bar», «Chinatown – Τα τρία καταφύγια»), όσο διαφορετικές κι αν φαίνονται μεταξύ τους, καταπιάνονται με την έννοια της απώλειας και της απουσίας, γι’ αυτό και θεωρεί ότι λειτουργούν σαν μια τριλογία.
Την ίδια ώρα, η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιες σταθερές όσον αφορά την αισθητική της και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την εικόνα, προσεγγίζει τους χαρακτήρες και δουλεύει με τους ηθοποιούς.
«Για μένα κάθε δουλειά είναι σαν να κάνω ταινία για πρώτη φορά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθω περισσότερα και να εξελιχθώ ως σκηνοθέτρια και ως σεναριογράφος μέσα από αυτές τις καινούργιες προκλήσεις», τονίζει.
Νέα ταινία με κυπριακή θεματική στα σκαριά
Παράλληλα, η Κύπρια σκηνοθέτρια και σεναριογράφος δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι τώρα ετοιμάζει μια άλλη ταινία που είναι διασκευή του βιβλίου της Ήβης Μελεάγρου «Ανατολική Μεσόγειος», σημειώνοντας ότι τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
Η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν επισημαίνει ότι η Κύπρος, η ιστορία της και ο πολιτισμός της ανέκαθεν την απασχολούσαν και σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι πρώτες της ταινίες. Όπως εξηγεί, στην ταινία που ετοιμάζει επιστρέφει σε αυτές τις θεματικές αλλά με διαφορετική προσέγγιση, αφού πραγματεύεται την πορεία μιας γυναίκας που ψάχνει την ανεξαρτησία της σε μια χώρα που έχει χάσει τη δική της. Το εν λόγω εγχείρημα «περιστρέφεται γύρω από τα πολιτικά, πολιτικά, κοινωνικά θέματα της Κύπρου, αλλά με έναν άλλον τρόπο», διευκρινίζει.
Η νέα ταινία της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν «Τόσο κοντά, τόσο μακριά» (‘’Together Apart’’), στην οποία παίζουν οι ηθοποιοί Αγγελική Παπούλια και Ανδρέας Κωνσταντίνου, θα προβληθεί στο Ζήνα Παλλάς, στη Λευκωσία, στις 6 Απριλίου και στο Ριάλτο, στη Λεμεσό, στις 12 Απριλίου, στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος. Αμφότερες οι προβολές θα αρχίσουν στις 20:00.