27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 8:47

Νεολιθικό χωριό ανακαλύφθηκε στη Γαλλία μετά από 150 χρόνια έρευνας

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται σε μια τεράστια νεολιθική τοποθεσία στη βορειοανατολική Γαλλία ανακάλυψαν αυτό που λένε ότι είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ, δηλαδή τα ίχνη ενός μόνιμου οικισμού.

Ο οικισμός ανακαλύφθηκε στην τεράστια νεολιθική τοποθεσία Μαρέ ντε Σεν-Γκον, δίνοντας σπάνιες γνώσεις για την κοινωνική του οργάνωση 150 χρόνια μετά την ανακάλυψη των πρώτων πυριτόλιθων.

«Αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που μας έλειπε», είπε ο Ρεμί Μαρτινό, ερευνητής στο εθνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας της Γαλλίας (CNRS), ο οποίος εντόπισε το χωριό με την ομάδα του αυτό το καλοκαίρι.

Στο Μαρέ ντε Σεν-Γκον στη βορειοανατολική Γαλλία, έχουν ήδη εντοπιστεί 15 μεγάλα ορυχεία πυριτόλιθου σε 450 εκτάρια, καθώς και 135 υπόγεια – κατασκευασμένοι υπόγειοι θάλαμοι.

Πέντε μεγαλιθικά καλυμμένα σοκάκια, δέκα στιλβωτικά για τσεκούρια και χωράφια που καλλιεργήθηκαν με ελεγχόμενες καύσεις έχουν επίσης εντοπιστεί από τότε που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πυριτόλιθοι πριν από ενάμιση αιώνα.

Αυτή η νέα ανακάλυψη καθιστά δυνατό να περάσει ένα ορόσημο στην κατανόηση της «οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής οργάνωσης της Νεολιθικής περιόδου», είπε ο Μαρτινό, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «αντίστοιχο» σε όλη την Ευρώπη.

Το χωριό ανακαλύφθηκε όταν εντοπίστηκε μια τάφρος για την εγκατάσταση ενός περιβόλου στην κοινότητα Βαλ-ντε-Μαρέ περίπου 136 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

Ο προϊστορικός περίβολος περιέβαλλε έναν λόφο, που περικλείει εκτιμώμενη έκταση ενός εκταρίου, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές εκτιμήσεις.

Στην πορεία, ένα κτήριο με αψίδες καθαρίστηκε, κοντά σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο διαμέτρου περίπου 20 μέτρων, μαζί με πηγάδια. «Η τοποθεσία ήταν πλήρως δομημένη», είπε ο Μαρτινό. «Τα θεμέλια της κοινωνίας μας είναι ήδη εκεί», σημείωσε.

Αυτές οι διαδοχικές ανακαλύψεις είναι το αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, με επικεφαλής το CNRS.

Στην τελευταία εκστρατεία, την οποία συντόνισαν το CNRS, το κοινό εργαστήριο Artehis, το Πανεπιστήμιο της Bourgogne Franche-Comte και το υπουργείο Πολιτισμού, συμμετείχαν 50 άτομα, μεταξύ των οποίων ερευνητές από τη Γαλλία και το εξωτερικό, καθώς και 20 «ανασκαφείς», κυρίως φοιτητές αρχαιολογίας.

Ανακάλυψαν επίσης ένα μικροσκοπικό οβάλ αντικείμενο από φίλντισι – ένα πραγματικό «μουσείο», σύμφωνα με τον Μαρτινό. Εχει δύο τρύπες στο κέντρο και είναι πιθανός πρόγονος του κουμπιού, το οποίο χρονολογείται από 3.400 έως 3.300 χρόνια πριν. Δεδομένης της καλής κατάστασής του, οι ερευνητές ελπίζουν ότι και η υπόλοιπη τοποθεσία θα διατηρηθεί εξίσου καλά εάν διεξαχθούν περισσότερες ανασκαφές στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπογράφεται η νέα σύμβαση με την ΟΠΑΠ στο υπουργείο Οικονομικών

Σύμβαση για την Παραχώρηση Άδειας κατά Αποκλειστικότητα για τη Διοργάνωση, Παροχή και Διαχείριση Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. στην κυπριακή...

Αύξηση και στον κύκλο εργασιών χονδρικού εμπορίου

Αύξηση 15,7% παρουσίασε ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του...

Βελτιώθηκε ο Ιούνιος στα ξενοδοχεία της Πάφου

Μουδιασμένος ξεκίνησε ο Ιούνιος για την ξενοδοχειακή βιομηχανία στην επαρχία Πάφου και βελτιώθηκε στην πορεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Ευριπίδη...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η KΔ πληροί ελάχιστα πρότυπα εξάλειψης εμπορίας ανθρώπων

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πληροί στο ακέραιο τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του για...

Σύλληψη 27χρονου για την πυρκαγιά στην Αραδίππου

Άνδρας ηλικίας 27 ετών συνελήφθη από την Αστυνομία σχετικά με την πρόκληση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες σε αγροτική περιοχή της Αραδίππου και κατέκαυσε...

Πυραυλική επίθεση των Χούθι εναντίον πλοίου νότια του Άντεν

Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations / UKMTO) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε για περιστατικό που σημειώθηκε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!