Η ουσιαστικότερη συμβολή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού, η οποία θα λάβει χώρα φέτος για τρίτη χρονιά, είναι ότι έχει συμβάλει στην τοποθέτηση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη του βιβλίου, δηλώνουν σε συνέντευξή τους στο ΚΥΠΕ οι διοργανωτές της Έκθεσης, Χάρης Ιωαννίδης, Άννα Ιωαννίδου και Χρήστος Μιχάλαρος.
Αναφερόμενη στις καινοτομίες της φετινής έκθεσης, η Άννα Ιωαννίδου, σύμβουλος ψυχικής υγείας και ποιήτρια, λέει ότι «φέτος θα δούμε καινούργιους τίτλους μαζεμένους σε δύο μεγάλες αίθουσες, τους οποίους και θα φιλοξενήσουν 112 εκθέτες, σημαντικά ονόματα επί σκηνής, όπως οι Ισίδωρος Ζουργός, Λίνα Νικολακοπούλου, Louis-Philippe Dalembert, Αιμίλιος Σολωμού, Στέφανος Ξενάκης, Στέφανος Δάνδολος κ.ά.». Επισημαίνει ακόμη ότι θα υπάρξουν ειδικά σχεδιασμένα αφιερώματα όπως τα αφιερώματα στη μελοποιημένη ποίηση, στην τουρκική εισβολή του 1974, στον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στην έμφυλη βία κ.ά., ποικίλες θεματολογίες που συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις και προκλήσεις του κλάδου, καθώς και νέες σκηνές, οι οποίες θα φιλοξενήσουν πάνω από 120 εκδηλώσεις και δράσεις.
«Στην Έκθεση φέτος εγκαινιάζουμε και το B2B space», προσθέτει η Άννα Ιωαννίδου, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μια νέα πρωτοβουλία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού, θα είναι ανοιχτό το Σάββατο 22 Νοεμβρίου και διαθέσιμο σε όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου που θα παρακολουθήσουν το LIBF Conference, για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους, ιδιωτικές συναντήσεις».
Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για τη συμβολή της Έκθεσης στην αγορά του βιβλίου στην Κύπρο, ο εκδότης Χάρης Ιωαννίδης αναφέρει ότι είναι «πολλά τα μαθήματα που έχουμε αποκομίσει από τις προηγούμενες διοργανώσεις και πολλά τα συμπεράσματα», επισημαίνοντας ότι «μερικά από αυτά έχουν ήδη βρει τον χώρο τους στο πρόγραμμα, άλλα χρειάζονται χρόνο ωρίμασης και αρκετή προεργασία».
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι η ουσιαστικότερη συμβολή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού «είναι η τοποθέτηση της τοπικής βιομηχανίας και της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη του βιβλίου και των επαγγελματιών (εκδοτών, ατζέντηδων, συμβούλων, μεταφραστών κ.λπ.) που μέχρι πρότινος δεν είχαν δομημένο τρόπο να μας προσεγγίσουν, πέραν από τη δική μας παρουσία σε κάποιες εκθέσεις, που και αυτή γινόταν με σπασμωδικό τρόπο».
«Έστω και αν είμαστε μικροί, έστω και η εκδοτική μας παραγωγή θέλει ακόμη να μάθει και να ζυμωθεί ώστε να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική, δεν παύουμε από το να είμαστε μια χώρα με σπουδαία συγγραφική παραγωγή που, και με τη δική μας συμβολή, θα συνεχίσει τη διασύνδεση με την τεράστια κοινότητα που αποτελεί το βιβλίο σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει ο Χάρης Ιωαννίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού «βοηθά να σπάσουν τα στεγανά που είναι απότοκο της μικρότητας του νησιού». Όπως λέει, «είμαστε, θέλουμε δεν θέλουμε, μέλος μιας μεγαλύτερης κοινότητας, τόσο σε περιφερειακό αλλά και σε ευρωπαϊκό περιβάλλον», προσθέτοντας ότι «οι Εκθέσεις ενώνουν».
Ερωτώμενος για τον βαθμό ικανοποίησης των συντελεστών της Έκθεσης από τους στόχους που έχουν τεθεί, ο Χάρης Ιωαννίδης λέει ότι έχουν ως στόχο να δώσουν ό,τι περισσότερο γίνεται και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ακόμη μεγαλύτερης επιτυχίας. Σε ό,τι αφορά στον στόχο της διασύνδεση της Κύπρου με την ευρύτερη περιοχή στον τομέα του βιβλίου, εκφράζει τη χαρά του για το ότι «προχωρά πολύ γρηγορότερα απ’ όσο φανταζόμασταν». «Υπάρχει χώρος και για τα κυπριακά γράμματα στο εξωτερικό και όσο χώρο καταφέρουμε να κερδίσουμε σήμερα, τόσος περισσότερος θα υπάρχει για μας αύριο», τονίζει.
Μιλώντας για το Συνέδριο που διεξάγεται στο πλαίσιο της Έκθεσης, ο Χάρης Ιωαννίδης δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «βάλαμε στόχο να αγγίξουμε τα πιο καυτά θέματα της βιομηχανίας και βάλαμε στόχο να δείξουμε πως η τοπική αγορά μπορεί να προσαρμοστεί και να γίνει ακόμη πιο παραγωγική». Επισημαίνει ακόμη ότι στα Συνέδρια της Έκθεσης είχαν συμμετάσχει και συμμετέχουν κορυφαίοι επαγγελματίες του παγκόσμιου οικοσυστήματος του βιβλίου «που με χαρά έρχονται στη χώρα μας για να μοιραστούν τεχνογνωσία».
Ένας άλλος στόχος των συντελεστών της Έκθεσης, σημειώνει ο Χάρης Ιωαννίδης, είναι να προσφέρουν στους επισκέπτες «πλούσιο αλλά και ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που απαιτεί κόπο σχεδόν αδιανόητο σ’ αυτούς που απλώς το διαβάζουν στο πρόγραμμα». «Πάντα θα μπορούσαν όλα να είναι καλύτερα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά που γίνονται δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και σημαντικά», αναφέρει.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για την ανταπόκριση του κοινού, η Άννα Ιωαννίδου λέει ότι αυτή είναι «πραγματικά ενθαρρυντική» και «αφορά σε όλες τις ηλικίες και τις σκηνές». Όπως λέει, «ο κόσμος φαίνεται να διψά για ένα τέτοιο ερέθισμα, κάτι που προφανώς μάς δίνει πολύ μεγάλη δύναμη». Προσθέτει ότι «φέτος, συνεχίζουμε με αναβαθμισμένο πρόγραμμα αλλά και μεγαλύτερο αριθμό εκθετών, σε μια προσπάθεια να δοθεί ακόμη πιο ευρεία γκάμα επιλογών στους επισκέπτες της Έκθεσης».
Μιλώντας για τις εισηγήσεις που έχουν δεχθεί οι διοργανωτές, η Άννα Ιωαννίδου αναφέρει ότι «φέτος αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε στην καρδιά του εκθεσιακού χώρου μια νέα, 5η σκηνή, μιας και υπήρξε η πρόταση και η ανάγκη για διοργάνωση ακόμη περισσότερων εκδηλώσεων από τους εκθέτες». Αυτό, όπως λέει, «θα δώσει κι έναν επιπλέον παλμό στην όλη διοργάνωση».
Κληθείς να κρίνει τον ρόλο της Πολιτείας στην προώθηση του κυπριακού βιβλίου και στη δημιουργία κουλτούρας φιλαναγνωσίας, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «θέλει πολλή δουλειά ακόμα», εξηγώντας ότι «υπάρχουν προσπάθειες, αλλά αυτές είναι κάπως ασθενικές». Παράλληλα, υποδεικνύει ότι «το κράτος πρέπει να εμπλακεί στην υπόθεση ‘’βιβλίο’’ με τη σοβαρότητα, το πάθος και την προθυμία που πρέπει να μπαίνει στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα».
Όπως λέει, «το ζήτημα δεν είναι απλώς η αύξηση της χρηματοδότησης» και «το ‘’πάρτε λεφτά για να κάνετε τη δουλειά σας και να σιωπήσετε’’». Αυτές οι πρακτικές, υπογραμμίζει, «έχουν ξεπεραστεί από την Ιστορία και τη συγκυρία, καθώς δημιουργούσαν απλώς κρατικοδίαιτες δομές που άρμεγαν χρηματοδοτήσεις από κρατικά κονδύλια».
«Το κράτος πρέπει να παρέχει στήριξη, τόσο οικονομική, όσο και πολιτική, ουσιαστική, δημιουργική και παραγωγική. Αν δεν είναι συμπαραστάτης και στυλοβάτης στις αξιόλογες διοργανώσεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια στην Κύπρο, πάντα θα καταλήγουμε μελαγχολικά στο συμπέρασμα ότι το ταβάνι μας είναι χαμηλό», τονίζει ο Χρήστος Μιχάλαρος.
«Όπως κάθε χώρα, έτσι και η Κύπρος, έχουν τον πολιτισμό που τους αξίζει. Εξάλλου, η Έκθεσή μας έχει αποδείξει περίτρανα ότι όταν δώσεις στον κόσμο μια επιλογή με τιμιότητα, σοβαρότητα και ποιότητα, την παίρνει χωρίς δεύτερη σκέψη», καταλήγει.
Η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού θα διεξαχθεί στις 22-24 Νοεμβρίου στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, στη Λεμεσό. Στις 22 Νοεμβρίου, η Έκθεση κάνει αρχή με το Limassol International Book Fair Conference, το οποίο φέτος θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και την Υφυπουργό Πολιτισμού, Δρα Βασιλική Κασσιανίδου, η οποία θα συμμετάσχει σε συζήτηση για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Στις 23 Νοεμβρίου, η Γενική Έκθεση ξεκινά με τα εγκαίνια, τα οποία θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης.