9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:44

Εκδήλωση υπέρ επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Το ποίημα του λόρδου Βύρωνα «Η κατάρα της Αθηνάς», το οποίο στηλιτεύει την αφαίρεση του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα από τον Έλγιν, απήγγειλαν εντός της αίθουσας των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου σπουδαίοι Βρετανοί και άλλοι ηθοποιοί.

Το δρώμενο διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) με αφορμή την επερχόμενη 14η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης (20 Ιουνίου).

Την απαγγελία, ενώπιον πλήθους επισκεπτών του Μουσείου, έκαναν ο υποψήφιος για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στα φετινά βραβεία Μπιλ Νάι, ο διάσημος θεατρικός και κινηματογραφικός ηθοποιός Σάιμον Κάλοου, η δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια, συγγραφέας, μέλος της Βουλής των Λόρδων και «Ανθρωπίστρια της Χρονιάς» για το 2017 ντέιμ Τζόαν Μπέικγουελ, η Αμερικανίδα ηθοποιός του Grease και του West Wing και επίσης πρώην υποψήφια για Όσκαρ Στόκαρντ Τσάνινγκ, η γνωστή στη βρετανική  τηλεόραση ηθοποιός Άννα Σάββα, καθώς και η πρόεδρος της BCRPM και διάσημη σαιξπηρική ηθοποιός ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν (επίσης υποψήφια για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, το 1972).

Η Βρετανική Επιτροπή συστήθηκε το 1983 ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της Μελίνας Μερκούρη στο Λονδίνο, όταν ως Υπουργός Πολιτισμού απαίτησε εκ νέου την επανένωση των Γλυπτών.

Η 30μελής Επιτροπή απαρτίζεται από κορυφαίους Βρετανούς ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, νομικούς και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την πρωτοβουλία της Κυριακής η Βρετανική Επιτροπή προέβαλε για ακόμα μία φορά το αίτημα της επανένωσης, που τυγχάνει όλο και μεγαλύτερης στήριξης από τη βρετανική κοινή γνώμη.

Η ντέιμ Τζάνετ είπε σε δήλωσή της ότι «τα κυματάκια της αλλαγής της κοινής γνώμης στη Βρετανία θα γίνουν τσουνάμι» και «εν τέλει, οι πολιτικοί εδώ θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τη ροή της κοινής γνώμης». Όπως σημείωσε, δεν πρέπει το Βρετανικό Μουσείο να φοβάται ότι θα αδειάσει από εκθέματα σε περίπτωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Παρόμοια αιτήματα θα είναι ελάχιστα. Αυτά (τα Γλυπτά) είναι κεντρικής σημασίας για την ελληνική πολιτιστική ιστορία κα ταυτότητα και το μνημείο στο οποίο ανήκουν ακόμα στέκει και αυτό συνιστά μία μοναδική περίπτωση», είπε η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής.

Οι Νάι και Κάλοου είπαν πως αν και δεν είναι μέλη της Επιτροπής αποδέχθηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν σε αυτό το καλλιτεχνικό δρώμενο διότι θεωρούν δίκαιο το αίτημα επανένωσης των Γλυπτών.

«Το ποίημα του Βύρωνα δείχνει πως από την πρώτη στιγμή ο κόσμος είχε καταλάβει πως η αφαίρεση των Γλυπτών από τον Έλγιν ήταν κάτι λανθασμένο. Προσωπικά θα ήθελα να πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση θα ήταν αρκετά γενναιόδωρη να επιτρέψει την αποκατάσταση ενός εκ των σπουδαιότερων μνημείων του κόσμου σε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις στην ιστορία», πρόσθεσε ο κ. Κάλοου, ο οποίος για την εκδήλωση φορούσε, όπως ο ίδιος τόνισε, γραβάτα με την κουκουβάγια, σύμβολο της θεάς Αθήνας, που του έχει χαρίσει ο δήμαρχος Αθηναίων

Η ελληνικής καταγωγής Άννα Σάββα χαρακτήρισε το δρώμενο «εκεί μπροστά στα Γλυπτά όχι μόνο συγκινητικό, αλλά και μια πολύ δυνατή εμπειρία επαναστατικής πράξης», που ελπίζει να πέρασε ηχηρά το μήνυμα υπέρ της επανένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!