Στον διάσπαρτο με αρχαιολογικούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία Νομό Μεσσηνίας της Πελοποννήσου βρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία Κυπρίων δημοσιογράφων, που ξεναγείται σε σημεία ενδιαφέροντος, σε αποστολή που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η περιήγηση ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής στην Άνω πόλη Κυπαρισσίας, στα παραδοσιακά καλντερίμια, τον παραδοσιακό οικισμό και στο κάστρο.
Η ξενάγηση από τον εκπαιδευτικό και ιστορικό Τέλη Γκιουλή περιελάβανε το «Κάστρο των Γιγάντων» που δεσπόζει πάνω από την Κυπαρισσία και προσφέρει μοναδική θέα προς την πόλη και το Ιόνιο πέλαγος. Το κάστρο είναι χτισμένο στον λόφο όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυπαρισσίας. Στις τέσσερις γωνίες του κάστρου χτίζονται πύργοι, ένας εκ των οποίων ο ανατολικός, διατηρείται μέχρι σήμερα και ονομάζεται «Πύργος του Ιουστινιανού».
Στους αιώνες που ακολουθούν το κάστρο της Κυπαρισσίας δέχεται πολλές καταστροφές και ανακατασκευές από τους κατακτητές, Τούρκους και Ενετούς. Το 1970 έγινε μια προσπάθεια αναστήλωσης και τότε κτίστηκε και ένα μικρό αμφιθέατρο εκεί, που το καλοκαίρι φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η αποστολή έκανε επίσης στάση «στης Αρκαδιάς τον Πλάτανο», ένα πολυτραγουδισμένο δέντρο, που, μεταξύ άλλων, θρυλείται ότι πρόσφερε καταφύγιο δροσιάς στον Ιωάννη Μακρυγιάννη, στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης.
Εξάλλου, η αντιπροσωπεία των Κυπρίων δημοσιογράφων επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο κέντρο της Χριστιανούπολης.
Η εκκλησία, που ήταν ερειπωμένη μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1886, αναστηλώθηκε από τον Ε. Στίκα, ανήκει τυπολογικά στους σύνθετους οκταγωνικούς με νάρθηκα, παρουσιάζει όμως σημαντικές διαφορές από το συνήθη οκταγωνικό τύπο. Παρά ωστόσο τις επεμβάσεις του Στίκα το μνημείο συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε.
Η δε αποκατάσταση του εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007- 2013 με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και με τελική δαπάνη 2.897.000 ευρώ. Οι εργασίες, όπως αναφέρθηκε, διήρκησαν από τον Μάιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013 και έγιναν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Στις «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου»
Ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, που απέχει 8 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού κόσμου, κυρίως λόγω του πλούτου των χρυσών ευρημάτων του και του μεγέθους των κτισμάτων του που χρονολογούνται στη 2η χιλιετία π.Χ. Εκεί ξεναγήθηκε η αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων και ενημερώθηεκ από τον ιστορικό αρχαιολόγο Γιώργο Μιχαηλίδη, τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλο αλλά και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Τριφυλίας Δήμητρα Σ. Ανδρινοπούλου – Βρεττού.
Πρόκειται για φυσικό οχυρό, καθώς οι τρεις πλαγιές του είναι απότομες και έχει ομαλή πρόσβαση μονάχα από τη νότια πλευρά. Όπως αναφέρθηκε, τα σημαντικότερα αρχαία ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί είναι τρεις θολωτοί τάφοι εντός του αρχαιολογικού χώρου, ένας θολωτός τάφος στα νότια του λόφου, τμήμα του Ανακτόρου και πολλές κατοικίες. Σε όλα αυτά βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως χρυσά κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης. Σήμερα, τα αντικείμενα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.
Οι αρχαιολόγοι αποκαλούν τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου».
Όπως αναφέρθηκε, οι ανασκαφές ξεκίνησαν υπό την αιγίδα της εν Αθήνας Αρχαιολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο και συνεχίστηκαν συστηματικά έως το 1965. Το 1976, οι ανασκαφικές εργασίες επαναλήφθησαν με τον καθηγητή Γεώργιο Κορρέ έως και το 1978.
Το φαράγγι με τους σταλακτίτες
Το φαράγγι με τους σταλακτίτες κοντά στην Περιστεριά της Μεσσηνίας είναι ένα μικρό, αλλά όμορφο φαράγγι, γνωστό για το σπήλαιο με τους σταλακτίτες στο βάθος του. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς, σε μια καταπράσινη και γεμάτη βλάστηση και τρεχούμενα νερά διαδρομή.
Το φαράγγι είναι γεμάτο σταλακτίτες και σύμφωνα με το μύθο είναι γνωστό ως «Στοιχειόρεμα» καθώς οι ντόπιοι πίστευαν ότι εκεί ζουν οι νεραΐδες. Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων υπάρχει και το σπήλαιο Περιστεράς κοντά στο Οροπέδιο Λιμνάκαρου το οποίο περιέχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες και συνδέεται με ταφικές τελετές.
Μουσείο Ελληνικής Εκπαίδευσης στα Φιλιατρά
Επτακόσια εννέα τεμάχια έντυπου υλικού, τετρακόσια είκοσι έξι αντικείμενα και πλήθος φωτογραφιών αποτελούν το πολύτιμο υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο Ελληνικής Εκπαίδευσης στα Φιλιατρά και το οποίο εμπλουτίζεται με υλικό από τους κατοίκους.
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ξενάγησης η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει θρανία, πίνακες, αναγνωστικά και σχολικά βιβλία, σχολικό υλικό, όπως τετράδια, χάρτες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κ.λπ. και ακολουθεί την πορεία της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Τριφυλία.
Στόχος της δημιουργίας του Μουσείου είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσω της διάσωσης, της έρευνας και της μελέτης της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων, καθώς και η ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.
Χώρος αφιερωμένος στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής είναι και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, στα Φιλιατρά. Είναι ένα Μουσείο ζωγραφικής και φωτογραφίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει το πολιτιστικό κόμβο στην περιοχή με την φιλοξενία καλλιτεχνικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Το Μουσείο ανακαινίστηκε πρόσφατα και στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με την ιστορία και τον πολιτισμό της Τριφυλίας, χρησιμοποιώντας και φωτογραφικά αρχεία.
Πλούσια είναι και η δράση του μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατρών «ο Πυρσός». Σύμφωνα με την Πρόεδρό του, Μαίρη Γκότση, πρόκειται για έναν πολιτιστικό Σύλλογο μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε το 1958 και στεγάζεται σε ιδιόκτητο πνευματικό κέντρο το Πολοράκιο, δωρεά το μακαρίτη ευεργέτη από τα Φιλιατρά του Χαράλαμπου Φουρναράκη, ο οποίος δημιούργησε το Κάστρο των Παραμυθιών στον οικισμό Αγρίλι, ενώ κατασκεύασε, μεταξύ άλλων, και ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ στην είσοδο των Φιλιατρών.
Το έργο του συνεχίζει τώρα, όπως είπε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλιατρών Πυρσός και ο γιός του Γιάννης.
Μιλώντας εξάλλου στο ΚΥΠΕ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τριφυλίας, Δήμητρα Ανδρινοπούλου Βρεττού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός σήματος για το Δήμο Τριφυλίας. Η δημιουργία του σήματος έρχεται να σηματοδοτήσει τη διαχρονία των υλικών από τα οποία είναι καμωμένος ο τόπος τούτος, είπε.
«Σε μία εποχή σαν τη σημερινή, αμετροέπειας, ασάφειας και αοριστίας, ένα σύμβολο ή ένα σήμα παρέχει γενναιόδωρα την πρώτη απάντηση στον επισκέπτη ή στον περιπλανώμενο αυτόχθονα αυτού του τόπου για τις ρίζες του και συνάμα μία υπενθύμιση χρέους να συντηρηθεί αλώβητη η ιστορία του και να αποτελέσει εφαλτήριο για τους νέους ιδιαίτερα να τον προοδεύσουν ακόμα περισσότερο στηριζόμενοι στα μονοπάτια του παρελθόντος» είπε.
Περιέγραψε ακολούθως τα τέσσερα στοιχεία που το συναποτελούν, τη γλαύκα, τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την ελιά και τη νύμφη Νέδα, που λειτουργούν, όπως είπε, σαν «σημεία του ορίζοντα», μαρτυρώντας τις κινητήριες δυνάμεις των Τριφύλιων: πνεύμα, πολιτισμός, χριστιανοσύνη, η καλλιέργεια της γης και η αξιοποίηση του υγρού στοιχείου ως μέσο εμπορικότητας, παραγωγικότητας και γαλήνης.