4.8 C
Nicosia
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 | 23:42

Αίγυπτος: Στο φως τάφος Φαραώ, ο πρώτος εδώ και 100 χρόνια

Αιγυπτοβρετανική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τούθμωσι Β΄ κοντά στο Λούξορ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη βασιλικού φαραωνικού τάφου μετά από περισσότερο από 100 χρόνια. Ο τάφος βρίσκεται στα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων και ήταν ο τελευταίος βασιλικός τάφος της 18ης Δυναστείας που δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

 

Είναι ο πρώτος φαραωνικός τάφος που ανακαλύπτεται μετά από εκείνον του Τουταγχαμών, το 1922. Οι αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τον ιδιοκτήτη του τάφου χάρη σε αλαβάστρινα δοχεία που φέρουν τα ονόματα του Φαραώ Τούθμωσι Β΄ και της συζύγου του, βασίλισσας Χατσεψούτ, μιας από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν την αρχαία Αίγυπτο.

Στον τάφο βρέθηκαν επίσης:
– Ταφικά έπιπλα
-Κομμάτια σοβά με γαλάζιες επιγραφές, κίτρινα αστέρια και θρησκευτικά σύμβολα.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο τάφος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω πλημμύρας που σημειώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα που περιείχε έχουν μεταφερθεί αλλού, με τις έρευνες να συνεχίζονται για την ανάκτησή τους.

Egyptian Μinistry of Tourism and Antiquities

Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Χαλίντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι ο τάφος ηλικίας περίπου 3.500 ετών είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στην Αίγυπτο εδώ και δεκαετίες.

«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται ταφικά έπιπλα που ανήκουν στον Τούθμωσι Β΄, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια αντικείμενα σε μουσεία παγκοσμίως», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον Χαλίντ, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει την είσοδο του τάφου πριν από τρία χρόνια και δυσκολεύτηκαν αρκετά στις ανασκαφές εξαιτίας των πλημμυρών που είχαν γίνει στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κονίαμα με υπολείμματα μπλε επιγραφών και κίτρινων αστεριών, καθώς και μερικές παραγράφους από το βιβλίο «Imydwat», το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα ταφικά βιβλία που βρέθηκαν σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους.

Το «Imydwat» είχε σκοπό να καθοδηγήσει τους Φαραώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μετά θάνατον. Ο Δρ Πιρς Λίθερλαντ, επικεφαλής της ομάδας των Άγγλων αρχαιολόγων, δήλωσε ότι ο τάφος χαρακτηρίζεται από απλό αρχιτεκτονικό σχέδιο τυπικό, εκείνων που επιλέχθηκαν από τους διαδόχους του Τούθμωσι Β’.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!