13.8 C
Nicosia
Δευτέρα 4 Μάρτιος 2024 | 0:21

Το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023» προκήρυξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού

Τα Σχέδια του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ (2021-2025) για το έτος 2023, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα πολιτιστικής δραστηριοποίησης φορέων, ομάδων φυσικών προσώπων και μεμονωμένων πολιτιστικών δημιουργών, προκήρυξε την Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Γιάννης Τουμαζής, σε συνέντευξη Τύπου στο κτήριο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Τα σχέδια αφορούν στους τομείς της λογοτεχνίας, των εικαστικών, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του παραδοσιακού πολιτισμού και του κινηματογράφου.

Η φετινή προκήρυξη, εξήγησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, γίνεται μετά από μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες επέτρεψαν τη βελτίωση του Προγράμματος. Πέραν της διαδικασίας της εσωτερικής αξιολόγησης από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, κατατέθηκαν φέτος, για πρώτη φορά, και οι εισηγήσεις εξωτερικών αξιολογητών, καθώς και θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις που υπέβαλαν οργανωμένα σύνολα δημιουργών, επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τουμαζής αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στα Σχέδια για το 2023 σε σχέση με τα Σχέδια του 2022. Η πρώτη αλλαγή είναι η αύξηση του ποσού της πρώτης δόσης (δηλ. της προκαταβολής) που παραχωρείται στους εγκεκριμένους αιτητές, η οποία στο 75% του συνολικού ποσού της εγκεκριμένης χρηματοδότησης (αντί του 60%, όπως ίσχυε προηγουμένως). Η δεύτερη αλλαγή είναι η αύξηση του αριθμού των ημερών για τις οποίες μπορεί να καταβληθεί ημερήσιο επίδομα για κάλυψη των δαπανών συντήρησης από 5 σε 7.

Πλέον, σημείωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, προνοείται αύξηση στο ποσό που καταβάλλεται για κάλυψη ημερήσιου επιδόματος συντήρησης από €100 σε €150 την ημέρα, ενώ πλέον παρέχεται και κάλυψη σε ποσοστό 5% των υπερκεφαλικών δαπανών (overhead expenses) των φορέων, οι οποίες προκύπτουν στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης ενός φορέα ως οργανισμού και δεν λαμβάνονταν προηγουμένως υπ’ όψιν.

Ακόμη, θα εξετάζονται οι αιτήσεις των φορέων και ομάδων φυσικών προσώπων από επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχει και εξωτερικός αξιολογητής, «σε μια προσπάθεια για εξωστρέφεια και διαφάνεια», όπως ανέφερε ο Υφυπουργός. «Η επιλογή των εξωτερικών αξιολογητών θα γίνει από το Υφυπουργείο, στη βάση των δηλώσεων ενδιαφέροντος, οι οποίες θα υποβληθούν στο πλαίσιο ανοικτής πρόσκλησης που θα απευθύνεται σε εμπειρογνώμονες από τους τομείς της λογοτεχνίας, των εικαστικών, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του παραδοσιακού πολιτισμού και του κινηματογράφου», πρόσθεσε ο κ. Τουμαζής.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο προσφέρει φέτος για πρώτη φορά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) των αιτήσεων για τα Σχέδια του Προγράμματος. Από το 2024, συνέχισε, με βάση τον προγραμματισμό που γίνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

Μια ακόμη αλλαγή που προνοούν τα Σχέδια του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ο επανασχεδιασμός των εντύπων υποβολής αίτησης, για να μπορούν οι αιτητές να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τις δραστηριότητές τους πιο στοχευμένα και για να μπορούν αυτές να εξετάζονται πιο αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, κρίθηκε σκόπιμο να σχεδιαστούν ειδικά για κάθε κατηγορία αιτητών (φορείς, ομάδες φυσικών προσώπων και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα) ξεχωριστά έντυπα υποβολής αίτησης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τουμαζής υπογράμμισε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει στην κατάργηση των 3 περιόδων υποβολής και εξέτασης αιτήσεων για το διατομεακό Σχέδιο «Σχέδιο Στήριξης Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών», το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες πολιτιστικών δημιουργών σε σχέση με δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Ολοκληρώνοντας, ο Υφυπουργός τόνισε ότι για το 2023 έχουν υιοθετηθεί πολλές από τις εισηγήσεις των φορέων και ατόμων που αξιοποιούν το Πρόγραμμα Πολιτισμός, καθώς και εισηγήσεις εξωτερικών φορέων που έχουν προβεί σε διερεύνηση για το θέμα, ώστε το πρόγραμμα να είναι πιο ευέλικτο και φιλικό προς τους φορείς, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες. «Είμαστε ανοικτοί σε περαιτέρω βελτιώσεις και εισηγήσεις, γι’ αυτό και θεωρούμε το 2023 μια πιλοτική χρονιά», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΟΠΕΚ: Παρατείνονται οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου

Στην παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους συμφώνησαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ που μειώνουν εθελοντικά την πετρελαϊκή...

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά το placement για το 27% – Φεύγει το ΤΧΣ

Τη Δευτέρα το πρωί θα αναρτηθεί το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς που θα περιλαμβάνει την τιμή και το εύρος της έκδοσης. Το...

Βερολίνο: Ο Πούτιν επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε σήμερα το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία εμπιστευτικών...

Κάιρο: Ισραηλινό μποϊκοτάζ στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα- Γιατί δεν προσήλθε αντιπροσωπεία

Ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει πως το Ισραήλ δεν προσήλθε σήμερα σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, που διεξάγονται στο Κάιρο, αφότου η Χαμάς δεν...

Θεσσαλονίκη: Πανό 102 μέτρων για τα 57 θύματα των Τεμπών

Ανθρώπινα σώματα αποτυπώθηκαν σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανό 102 μέτρων με την μέθοδο της κυανοτυπίας από μια ομάδα φωτογράφων της gallery Πινακήθη, Tempi, In...

Ο ΑΠΟΕΛ 1-0 την Πάφο και βλέπει τίτλο

Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Πάφο με 1-0 σε αγώνα για τον Α΄Ομιλο της 2ης αγωνιστικής της β' φάσης του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Cyta. Το νικηφόρο γκολ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!