29.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 16:49

Οδησσός: Υπέρ της απομάκρυνσης του αγάλματος της Αικατερίνης της Μεγάλης οι κάτοικοι

Υπέρ της απομάκρυνσης και μετεγκατάστασης μνημείου της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης της Μεγάλης, που πρόσφατα βανδαλίστηκε με κόκκινη μπογιά τουλάχιστον δύο φορές, ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Το άγαλμα της ιδρύτριας της πόλης, που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της Οδησσού, έχει υποστεί επανειλημμένους βανδαλισμούς μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ουκρανοί να απορρίψουν τους ιστορικούς δεσμούς της χώρας τους με τη Μόσχα.

Το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα στην ιστοσελίδα του την απόφαση να απομακρυνθεί το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, που ήταν αυτοκράτειρα της Ρωσίας από το 1762 έως το 1796.

Σημειώνεται ότι τοπικοί βουλευτές είχαν επίσης ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης και μετεγκατάστασης ενός μνημείου προς τιμήν ενός Ρώσου στρατηγού του 18ου αιώνα, του Αλεξάντρ Σουβόροφ, ενώ μια μικρή πλειοψηφία των κατοίκων της Οδησσού είχε ήδη ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης σε διαδικτυακή διαδικασία που διοργανώθηκε από τις αρχές της πόλης.

Πολλές αιτήσεις είχαν επίσης υποβληθεί στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας την απομάκρυνση του αγάλματος, αλλά μόνο οι τοπικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να λάβουν αυτή την απόφαση.

Το άγαλμα, που επίσημα είναι γνωστό ως Μνημείο των Ιδρυτών της Οδησσού, θα μεταφερθεί σε προσωρινό χώρο αποθήκευσης και στη συνέχεια σε μουσείο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Suspilne.

Να σημειωθεί ότι η Οδησσός, που ιδρύθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη στα τέλη του 18ου αιώνα, ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας για την αυτοκρατορική Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση, αλλά εδώ και καιρό είναι γνωστή ως χωνευτήρι πολιτισμών.

Από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991, το λιμάνι της αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ουκρανικής οικονομίας και έχει δεχθεί επαναλαμβανόμενα πλήγματα κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, που είχε στηθεί αρχικά το 1900, διαλύθηκε το 1920 υπό σοβιετική ηγεσία, αλλά αποκαταστάθηκε από τις ουκρανικές αρχές το 2007.

Ωστόσο, μετά την εισβολή της Μόσχας, οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν μνημεία που συνδέονται με τη Ρωσία και αλλάζουν ονόματα σε κάποιους δρόμους που σχετίζονται με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «απορωσοποίησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς ρεύμα περιοχές στη Λάρνακα λόγω βλάβης (πίνακας)

Χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές στην Επαρχία Λάρνακας το απόγευμα της Τρίτης, 16 Απριλίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο μέσης τάσης της ΑΗΚ. Σύμφωνα με...

Νέα συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου-«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος και θα νικήσουμε»

Xτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε, ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τρίτη λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για την...

Υπ.Εργασίας: Βιώσιμο μέχρι το 2080 το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι του 2080 επιβεβαίωσε η τελευταία Αναλογιστική Μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο...

Νέο Deli μενού στα Caffè Nero

Κάθε μέρα, οι επισκέπτες των Caffè Nero απολαμβάνουν μια ξεχωριστή εμπειρία καφέ με το άρωμα του αυθεντικού ιταλικού espresso, signature ροφήματα και αρτοσκευάσματα από...

Δυο drones με εκρηκτικά από τον Λίβανο χτύπησαν το βόρειο Ισραήλ

Δύο drones με εκρηκτικά από τον Λίβανο έπληξαν περιοχές κοντά στη βόρεια κοινότητα Beit Hillel, κοντά στην Kiryat Shmona, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό  Σύμφωνα...

Οργή στην Αργεντινή: Βίντεο δείχνει άντρες να κάνουν σχοινάκι με έναν τεράστιο βόα

Οργή έχει προκαλέσει στην Αργεντινή βίντεο που δείχνει τρεις άντρες να κάνουν σχοινάκι χρησιμοποιώντας εναν βόα! Οι δύο από τους άνδρες φαίνονται να κρατούν τον τεράστιο βόα από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!