18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 29 Μάιος 2023 | 8:30

Σε ηλεκτρικό μετατράπηκε VW Beatle του 1971 από τους μαθητές της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας

Οι μαθητές μπορούν να συμβάλλουν στην στροφή προς τη νέα πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, και το αποδεικνύουν και έμπρακτα.

Σήμερα, στην Α’ Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας παρουσιάστηκε το νέο ηλεκτροκίνητο όχημα που ανακατασκεύασαν μαθητές με την βοήθεια καθηγητών τους.

Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου, ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές για την πρωτοβουλία και το επίτευγμα τους.

Η ανακατασκευή του αυτοκινήτου αντίκα (VW Beatle του 1971) και η μετατροπή του σε ηλεκτρικό αποτελεί πρωτοβουλία της Τεχνικής Σχολής και ολοκληρώθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο παραχώρησε χορηγία ύψους €25.000.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2022 στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή των Υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, στο Συμβούλιο ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του νομοθετικού πακέτου Fit for 55, με το οποίο τέθηκε ο στόχος για μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 και κλιματική ουδετερότητα της Ένωσης μέχρι το 2050.

Όπως είπε, στο Συμβούλιο αποφασίστηκε επίσης ότι από το 2035 και έπειτα, θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο οχήματα μηδενικών ρύπων, απόφαση με την οποία συνάδουν και οι εθνικοί στόχοι της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Καρούσος, με στόχο τη μείωση των ρύπων από τις μεταφορές, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναπτύσσει διάφορες δράσεις που προάγουν τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Εθνικός μας στόχος είναι μέχρι το 2030, το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά και μέχρι το 2035, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 100%», δήλωσε ο κ. Καρούσος.

Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο», υλοποιούνται το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων με προϋπολογισμό €30 εκ., το Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων με προϋπολογισμό €15 εκ., και η δημιουργία 1.000 σταθμών επαναφόρτισης σε δημόσιους χώρους με προϋπολογισμό €4 εκ..

«Για τα δύο Σχέδια είχαμε περίπου είχαμε 8.000 αιτήσεις και για τα δύο Σχέδια, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 1% του πληθυσμού της Κύπρου είπε ότι εάν πάρει τη χορηγία είναι έτοιμο να αγοράσει αυτοκίνητο είτε μηδενικών είτε χαμηλών ρύπων», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε στη συνέχεια ότι η πρωτοβουλία της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού υλοποιήθηκε από έφηβους που πολύ σύντομα θα είναι οι νέοι χρήστες του οδικού δικτύου. Με την πρωτοβουλία τους αυτή, τόνισε, αποδεικνύουν πως κατανοούν και συμμερίζονται την τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια για στροφή σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους διακίνησης.

«Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει να διαδραματίσει η εκπαίδευση και χαίρομαι όταν βλέπω σχολές, διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι μπαίνουν σε αυτή την προσπάθεια μαζί μας και στέλνουμε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος και πρόσθεσε πως το Υπουργείο άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τεχνικής Σχολής για να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Ο Υπουργός Μεταφορών συνεχάρη τους μαθητές για την προσπάθεια που κατέβαλαν και την εξαιρετική δουλειά που έκαναν και μετέφερε την ευχή στο μέλλον να είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στην Κύπρο. Για να γίνει αυτό εφικτό, ανέφερε ο κ. Καρούσος, χρειάζεται η κατάλληλη κουλτούρα και εκπαίδευση.

Σημείωσε πως στο μέλλον, το επάγγελμα που θα επικρατήσει στον χώρο των μεταφορών θα είναι οι μηχανικοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων. «Θα αλλάξουν όλα μελλοντικά, ακόμα και τα πρατήρια καυσίμων, αφού πλέον, αντί να ανεφοδιάζουμε τα οχήματα με συμβατικά καύσιμα, θα πρέπει να φορτίζουμε το όχημα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φορτίσει για αρκετή ώρα. Αλλάζει πλήρως δηλαδή ο στερεότυπος τρόπος με τον οποίο μάθαμε να ζούμε σε ό,τι αφορά στις μεταφορές», είπε ο Υπουργός.

Από πλευράς του, ο Διευθυντής της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας Πόλυς Γιάννακας μίλησε για την πρωτότυπη δράση των παιδιών της Σχολής, επισημαίνοντας τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, η οποία απέδωσε καρπούς. Η Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας αναβαθμίζεται, είπε, και υπόσχεται ότι θα είναι παρούσα με σημαντικά έργα, που θα ανταποκρίνονται στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

Εκ μέρους της ομάδας των μαθητών που εργάστηκαν για την εκπόνηση του έργου, ο Δημήτρης Χριστοφή και η Άννα Μαρία Κούλα, μιλώντας για την εμπειρία τους, τη χαρακτήρισαν μοναδική και αξέχαστη. Επεσήμαναν τη συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς τους και τα οφέλη που αποκόμισαν από τη μελέτη και τη διαδικασία ανακατασκευής και μετατροπής του οχήματος σε ηλεκτρικό. Υπήρχαν, όπως ανέφεραν ο Δημήτρης και η Άννα Μαρία, δύσκολα στάδια στην όλη διαδικασία, όπως τα καλώδια και η ένωση και απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς. Ωστόσο, δήλωσαν πολύ χαρούμενοι που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Τις μηχανολογικές λεπτομέρειες και τον τρόπο χειρισμού των διάφορων φάσεων του έργου, ανέλυσε ο Μάριος Χατζηκυπρή, Βοηθός Διευθυντής Μηχανικής Αυτοκινήτων

Για την εκπόνηση του έργου, σχεδιάστηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή τα συστήματα και τα απαραίτητα μέρη του αμαξώματος του οχήματος, τα οποία ανακατασκεύασαν εξ ολοκλήρου στα εργαστήρια της Σχολής από τους μαθητές. Εφαρμόστηκαν, επιπλέον, σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειοθήκες (Computerized Numerical Control – CNC), συστήματα ασφάλειας, φωτισμού, κλιματισμού, κτλ, με τη χρήση Προγραμματισμένων Λογικών Ελεγκτών PLC (Programmable Logic Controller), καθώς και σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και προστασίας SRS (Supplementary Restraint System), όπως ABS, κάμερες και αισθητήρες στάθμευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά την κυριαρχία Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να παρατείνει τις δύο δεκαετίες της εξουσίας του κερδίζοντας τον β’ γύρο των εκλογών της Κυριακής. Οι πολίτες μέσω της ψήφου τους, του...

Παρουσιάζει την ενεργειακή στρατηγική της η κυβέρνηση

Τα κύρια σημεία της ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης θα παρουσιαστούν σε εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται διεθνώς σε όλη την αλυσίδα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, σε...

Ολική επαναφορά για την τιμή του φυσικού αερίου

Μάιος 2022... Με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο να μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, η τιμή του φυσικού αερίου έχει τετραπλασιαστεί στα 72€/Mwh κι ακόμη δεν έχουμε...

Μπάιντεν: Βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί η συμφωνία για το χρέος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γερουσία και η Βουλή θα εγκρίνουν τελικά τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, που...

Ελλάδα: Τα 5 σενάρια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Η κάλπη της απλής αναλογικής μίλησε, αλλά η ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύει από τις 25 Ιουνίου και το νέο κλιμακωτό μπόνους εδρών θα...

Υποχωρεί η σκόνη – Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και αργότερα στα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW