18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 29 Μάιος 2023 | 8:14

Μεγάλης ηλικίας πολλά αυτοκίνητα στην Κύπρο – Το 17% είναι πέραν των 20 χρόνων

Μεγάλης ηλικίας είναι τα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat για το 2020. Όπως αναδεικνύεται, περίπου το 17% των οχημάτων της Κύπρου ήταν πέραν των 20 χρόνων, ενώ μόλις 4% ήταν νεότερα των δύο χρόνων.

Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό σε νεότερα αυτοκίνητα, κατατάσσει την Κύπρο στην 21η θέση ανάμεσα σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ. Πάντως, τα περισσότερα οχήματα κάτω των δύο ετών κυκλοφορούν στο Λουξεμβούργο, ενώ τα γηραιότερα στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος του 2020 το υψηλότερο μερίδιο των νεότερων επιβατικών αυτοκινήτων (2 ετών και κάτω) μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (22%). Ακολουθούν η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία (όλες μεταξύ 16% και 17%).

Στην κατηγορία οχημάτων ηλικίας 2 έως 5 ετών, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία (28%). Ακολουθούν Βέλγιο (24%), Δανία (22%), Γερμανία και Ιταλία (20%).

Στην κατηγορία οχημάτων ηλικίας 5 έως 10 ετών, τα υψηλότερα ποσοστά κατέχει η Δανία (30%). Ακολουθεί το Βέλγιο και η Αυστρία (28%), η Ολλανδία (27%).

Στην κατηγορία οχημάτων ηλικίας 10 έως 20 ετών, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφει η Τσεχία (62%). Ακολουθούν, Ιταλία (59%), Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία και Ουγγαρία (από 56% έως 54%). Αρκετά ψηλό είναι το ποσοστό και της Κύπρου στο 49%.

Στην τελευταία κατηγορία με τα παλαιότερα επιβατικά αυτοκίνητα (20 ετών και άνω), τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνει η Πολωνία (40%). Ακολουθούν η Εσθονία (33%), η Φινλανδία (28%), Λιθουανία (25%) και Ρουμανία (24%). Στην εν λόγω κατηγορία των οχημάτων 20 ετών και άνω, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα σε Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Τσεχία και Ιταλία (0%).

Κατά τον συνδυασμό των δύο παλαιότερων ηλικιακών κατηγοριών, το υψηλότερο ποσοστό επιβατικών αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 10 ετών καταγράφηκε στη Λιθουανία (81%). Ακολουθούν η Ρουμανία (80%) και η Πολωνία (78%). Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό σημειώνεται σε Λουξεμβούργο (24%), Ιρλανδία (29%) και Βέλγιο (32%), με τα γερασμένα αυτοκίνητα να αποτελούν λιγότερο από το 1/3 του στόλου τους.

Ειδικά για την Κύπρο, στην κατηγορία μέχρι δύο ετών το ποσοστό κυμαίνεται στο 4% και αντιστοιχούν 22.812 οχήματα. Στην κατηγορία 2 έως 5 έτη, το ποσοστό κυμαίνεται στο 10% και αντιστοιχούν 58.211. Στην κατηγορία 5 έως 10 έτη, το ποσοστό κυμαίνεται στο 20% και αντιστοιχούν 117.506 οχήματα. Στην κατηγορία 10 έως 20 έτη, το ποσοστό κυμαίνεται στο 49% και αντιστοιχούν σε 283.537 οχήματα. Στην κατηγορία από 20 ετών και πάνω, το ποσοστό κυμαίνεται στο 17% και αντιστοιχούν σε 96.092 οχήματα.

Τα τελευταία χρόνια, διάφορες χώρες πρόσφεραν προγράμματα που υποστηρίζουν την αγορά νέων αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα αποσύρουν τα παλιά επιβατικά ιδιωτικά αυτοκίνητα. Γενικός στόχος αυτών των προγραμμάτων ήταν η ανανέωση του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων με οχήματα χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, με ταυτόχρονη τόνωση της οικονομίας. Ωστόσο, η ανανέωση του στόλου έχει παρεμποδιστεί από περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19 και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπάιντεν: Βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί η συμφωνία για το χρέος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γερουσία και η Βουλή θα εγκρίνουν τελικά τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, που...

Υποχωρεί η σκόνη – Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και αργότερα στα...

Ελλάδα: Τα 5 σενάρια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Η κάλπη της απλής αναλογικής μίλησε, αλλά η ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύει από τις 25 Ιουνίου και το νέο κλιμακωτό μπόνους εδρών θα...

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά την κυριαρχία Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να παρατείνει τις δύο δεκαετίες της εξουσίας του κερδίζοντας τον β’ γύρο των εκλογών της Κυριακής. Οι πολίτες μέσω της ψήφου τους, του...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το αυριανό εργαστήρι ενέργειας – Παρούσες οι μεγάλες εταιρείες

Ως το πρώτο σημαντικό ορόσημο για τη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και...

Σε αργία ο ιερέας που οργάνωσε την κερκίδα της Ομόνοιας

Ποινή επέβαλε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στον πάτερ ο οποίος οργάνωνε την κερκίδα της Ομόνοιας στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW