Περίπου 33 τάφοι που περιέχουν πολυάριθμες μούμιες ανθρώπων που ανήκαν σε οικογένειες της μεσαίας τάξης από την ύστερη αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο, από κοινή αρχαιολογική αποστολή Ιταλίας-Αιγύπτου.
Μεταξύ άλλων, οι μούμιες περιλαμβάνουν μια μητέρα με το μωρό της, ηλικίας περίπου δύο ετών, στην ίδια σαρκοφάγο αγκαλιασμένες.
Η αποστολή έγινε κοντά στο Μαυσωλείο του Αγά Χαν, δυτικά του Ασουάν, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ισμαήλ Χαλίντ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανακάλυψης «η οποία προσθέτει νέες πληροφορίες για εκείνη την περίοδο».
Οι μούμιες και τα μέρη τους και τα υπολείμματα ταφικών εργαλείων παρείχαν, μεταξύ άλλων, πολύτιμα στοιχεία για ορισμένες ασθένειες που ήταν ευρέως διαδεδομένες εκείνη την εποχή και που υποδηλώνουν την παρουσία περαιτέρω τάφων στην περιοχή.
Ο Αϊμάν Ασμάουι, επικεφαλής του αιγυπτιακού αρχαιολογικού τομέα στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, είπε ότι μελέτες που έγιναν στα λείψανα των μούμιων δείχνουν ότι περίπου 30 % ή 40% πέθανε πρόωρα.
Επίσης βρέθηκαν κάποια υπολείμματα πολύχρωμων τοιχογραφιών και αντικείμενα από ψημένο πηλό ή πέτρα, ξύλινα φέρετρα και τραπέζια θυσιών.
Χάρη σε αυτά τα ευρήματα, πιστεύεται ότι οι κάτοικοι της μεσαίας τάξης του Ασουάν θάφτηκαν σε αυτό το μέρος του νεκροταφείου, ενώ το πάνω μέρος του νεκροταφείου προοριζόταν για την ταφή της ανώτερης τάξης.
Μελέτες και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στις μούμιες που ανακαλύφθηκαν θα επιτρέψουν την ανακατασκευή του σχήματος του προσώπου, του φύλου και της ηλικίας των νεκρών τη στιγμή του θανάτου και εάν αυτός προκλήθηκε από κάποια ασθένεια.
Η Πατρίτσια Πιασέντι, καθηγήτρια Αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και διευθύντρια της αποστολής από πλευράς Ιταλίας, δήλωσε ότι από προκαταρκτικές μελέτες για τις μούμιες προέκυψε ότι ορισμένοι από τους νεκρούς είχαν προσβληθεί από μεταδοτικές ασθένειες, άλλοι από ορισμένες παθολογικές ασθένειες των οστών.
Η λεκάνη ορισμένων ενήλικων γυναικών εμφάνιζε σημάδια ακρωτηριασμού και τραύματος των οστών, σαν να είχαν υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα ή δύσκολο τοκετό, και μερικές μούμιες έδειχναν σημάδια αναιμίας, υποσιτισμού, νόσου του θώρακα, φυματίωσης και σημάδια οστεοπόρωσης.