18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 17:04

1923: Η χρονιά που ο Φεβρουάριος έχασε εν μία νυκτί…13 ημέρες

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Φεβρουάριος είναι ο «κουτσός» μήνας του έτους. Έχει 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 έτη τα δίσεκτα – κάθε 4 χρόνια σε χρονολογίες που διαιρούνται ακριβώς με το 4, όπως φέτος.

Υπήρχε όμως μία χρόνια, κατά την οποία ο δεύτερος μήνας του έτους στην Ελλάδα μέτρησε μόνο… 15 ημέρες, αντί για 28. Τι συνέβη στο μακρινό 1923; Η μετάβαση από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο΄την αρχή.

Απόπειρα… προσηλυτισμού

Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία επί αιώνες δεν δεχόταν να χρησιμοποιήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, καθώς δεν ήθελε την ταύτιση με την Καθολική Εκκλησία. Μάλιστα όταν το 1582 ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ κάλεσε μέσω επιστολής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Β΄ τον Τρανό να το εισαγάγει και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Πατριάρχης αρνήθηκε, θεωρώντας ότι αποτελεί απόπειρα προσηλυτισμού.

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις αιώνες για να δούμε το θέμα διαφορετικά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Άνθιμος Ζ΄, το 1895, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ενιαίο ημερολόγιο για όλους τους χριστιανικούς λαούς. Και ο Ιωακείμ Γ΄ έστειλε το 1902 εγκύκλιο σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να μελετήσουν το ζήτημα του ημερολογίου και ζητούσε τις απόψεις τους.

Η αλλαγή στάσης

Τότε η Εκκλησία της Ελλάδος απάντησε ότι δεν απορρίπτει καταρχήν την προοπτική αλλαγής του ημερολογίου, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα από επιτροπή μελέτης. Η τελευταία αποφάνθηκε το 1919 ότι: «η μεταβολή, μη προσκρούουσα εις δογματικούς και κανονικούς λόγους, ηδύνατο να γίνη μετά συνεννόησιν πασών των αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ιδία δε του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Πέρασαν ακόμη 4 χρόνια έως ότου η Πολιτεία αποφασίσει να υιοθετήσει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Με βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1923, η 16η Φεβρουαρίου εκείνου του μήνα ορίστηκε ως 1η Μαρτίου 1923. Και κάπως έτσι εκείνος ο μήνας έμεινε με 15 μέρες αντί για 28.

Η γιορτή της 25ης Μαρτίου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Ωστόσο ανέκυψε ένα νέο ζήτημα: Με τα δύο χωριστά ημερολόγια θα χωριζόταν και ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821 από εκείνον για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

\Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο για τις θρησκευτικές γιορτές. Εξαίρεση αποτελεί το Πάσχα, για το οποίο τηρείται το αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!