Στόχος είναι να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες ανοιχτές και φιλόξενες, που να προάγουν την καλή ψυχική υγεία με την υλοποίηση προγραμμάτων και τη διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας και δημιουργικής έκφρασης, δήλωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, σε χαιρετισμό της την Τρίτη σε εκδήλωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φιλαναγνωσίας διαδρομές σε βιβλιοθήκες», στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στο χαιρετισμό της, που ανέγνωσε, η Λειτουργός του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού Ιωάννα Ηλιάδη, η κ. Κασσιανίδου επεσήμανε πως μέσα από το Πρόγραμμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού «Φιλαναγνωσίας διαδρομές σε βιβλιοθήκες» θα διοργανωθούν φέτος από τις επτά δημοτικές και κοινοτικές βιβλιοθήκες, που συμμετέχουν σε συνεργασία με άλλες τόσες σχολικές βιβλιοθήκες διαλέξεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, λογοτεχνικές συναντήσεις συγγραφέων με το κοινό, επισκέψεις σχολείων ή και ομάδων παιδιών στις βιβλιοθήκες, για να παρακολουθήσουν δομημένα διαδραστικά φιλαναγνωστικά προγράμματα, δράσεις με γονείς, ενήλικες και υπερήλικες και, κυρίως, δράσεις με στόχευση τις κοινωνικά εμποδιζόμενες ομάδες.
Σημείωσε πως το πρόγραμμα θα καταλήξει σε συνέδριο, κατά το οποίο θα μοιραστούν εμπειρίες και θα ανταλλαγούν καλές πρακτικές, για να στηθεί σταδιακά το δίκτυο των σπουδαίων εκείνων βιβλιοθηκών, που θα δημιουργούν κοινότητες ανάγνωσης, έρευνας και μάθησης.
Η κ. Κασσιανίδου συνεχάρη την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), που γιορτάζει φέτος τον μήνα βιβλίου μαζί με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, μέσα από το πρόγραμμα του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού «Φιλαναγνωσίας διαδρομές σε βιβλιοθήκες».
Όπως σημείωσε, η δράση θα μεταφερθεί σε πολλές Βιβλιοθήκες της Κύπρου με σκοπό το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου να «ταξιδέψει με τα φτερά της φαντασίας» στα παιδιά της Κύπρου, καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία και αποκαλύπτοντας τον μαγικό κόσμο της βιβλιοθήκης.
«Η Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο ένας χώρος για να διαβάζουμε βιβλία, αλλά ένας τόπος όπου μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να αγαπιόμαστε», πρόσθεσε.
Στόχος τόνισε, είναι να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες ανοιχτές και φιλόξενες, που να προάγουν την καλή ψυχική υγεία με την υλοποίηση προγραμμάτων και τη διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας και δημιουργικής έκφρασης.
Επίσης, ανέφερε, να ενδυναμωθούν οι αναγνώστες/αναγνώστριες, για να μπορούν να επιλέγουν, να εκφράζουν άποψη, να έχουν φωνή, να αποκτήσουν κοινωνική φαντασία και να αναπτύξουν κοινωνική δράση και να δοθεί έμφαση στον ρόλο των βιβλιοθηκών, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και έρευνας, καθώς και στην ανοικτή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.
«Πιστεύουμε στη φιλαναγνωσία γιατί συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη και αποτελεί μια αναζωογονητική πνευματική εμπειρία. Παρέχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει κάποιος νέες ιδέες, προοπτικές και κόσμους, επιδρά θετικά στη γνώση, στη διανοητική ανάπτυξη και στην επικοινωνία του ατόμου, ενώ παράλληλα αποτελεί στόχο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό», συμπλήρωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού.