15.8 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Ιανουάριος 2025 | 13:28

Το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση επιτροπής για τη θαλάσσια ρύπανση

Τη σύσταση επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στις κυπριακές ακτές, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις αφορούν πολιτικές που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και του Υφυπουργείου του οποίου προΐσταται.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, η  Υφυπουργός Ναυτιλίας είπε ότι η επιτροπή για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στις ακτές της Κύπρου, θα λαμβάνει αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης, για καλύτερο συντονισμό και την δρομολόγηση των ενδεδειγμένων λύσεων.

Η κ. Χατζημανώλη ανέφερε ότι μετά από προσωπική της πρωτοβουλία, προ της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, προηγήθηκαν δύο συσκέψεις που στόχευαν σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Πρόσθεσε ότι στις συσκέψεις «συμφωνήθηκε ότι μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών θα βελτιωθούν με πρακτικά μέτρα, άμεσα και μακροπρόθεσμα, οι απειλές ρύπανσης στις παράκτιες περιοχές και θα επιτευχθεί η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης».

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι η Επιτροπή θα απαρτίζεται από ένα εκπρόσωπο από κάθε αρμόδιο φορέα, επισημαίνοντας πως οποιεσδήποτε δράσεις για πρόληψη της ρύπανσης και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης θα γίνονται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Η αντιμετώπιση και πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη γενικότερα και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ειδικότερα, σημείωσε.

Ερωτηθείσα εάν οι αποφάσεις για τη θαλάσσια ρύπανση λήφθηκαν επειδή επιδεινώθηκε η ρύπανση, η κ. Χατζημανώλη διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η ρύπανση έχει επιδεινωθεί, σημειώνοντας ότι πρόθεση του Υφυπουργείου της δεν είναι να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει ή θα υπάρξει πρόβλημα στις κυπριακές παραλίες ή τις κυπριακές ακτές.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι «αυτό που είχαμε εντοπίσει είναι το γεγονός πως για ότι συνέβαινε στη θάλασσα εμπλέκονταν τόσες πολλές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όταν θα έπρεπε να δράσουμε άμεσα και να ληφθούν αποφάσεις, δεν αναλάμβανε κανένας την ευθύνη».

Είπε τέλος ότι αυτή ήταν και η εμπειρία που αποκόμισε ως αντιπρόεδρος της επιτροπής υγείας και περιβάλλοντος στο Δήμο Λεμεσού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!