Με θέμα «Ευημερία στο σχολείο – προοδεύοντας μαζί με το eTwinning» διοργανώθηκε το φετινό Συνέδριο Σχολικής Εκπαίδευσης eTwinning από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης eTwinning του προγράμματος Erasmus+ που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Κύριος στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της σημασίας της ευημερίας στην εκπαίδευση και η προώθησή της καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο τόσο για τη μαθησιακή διαδικασία, όσο και για τη σχολική πραγματικότητα.
Η δράση eTwinning δίνει στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να δοκιμάσουν νέες διδακτικές δραστηριότητες, να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν διασυνοριακά με άλλα σχολεία της Ευρώπης συμβάλλοντας θετικά στην ευημερία τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών.
Στον χαιρετισμό της η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε ότι: « Η Δράση eTwinnning, η οποία, ως μια πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης, προσφέρει ευκαιρίες για συνεργασίες μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εκπαιδευτικό τομέα, εδραιώνοντας τη φιλία και το αίσθημα του συνανήκειν σε μια ενιαία Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, το eTwinning, μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, υποστηρίζει την πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Ως εκ τούτου, επιτρέπει την ανάπτυξη δεξιοτήτων στα άτομα που συμμετέχουν σε αυτό, οι οποίες σχετίζονται με την ενίσχυση της συναισθηματικής ρύθμισης, της ανθεκτικότητας και της αυτοπεποίθησης, με την αυτονομία και την επίλυση προβλημάτων. Παράλληλα προσφέρει σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς εργαλεία για την προσαρμογή σε αλλαγές, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, την ψυχική ανθεκτικότητα, την αλληλεγγύη και τη διαπολιτισμική κατανόηση, δημιουργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης Δρ Πέτρος Πασιαρδής στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι: «Το σημερινό Συνέδριο, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός, προσδοκούμε ότι θα έχει τον ίδιο σημαντικό αντίκτυπο όπως και τις προηγούμενες χρονιές και ότι θα συμβάλλει με τον τρόπο του στην προσωπική εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Κύπρου. Η δράση eTwinning του Προγράμματος Erasmus+, το οποίο ξεκίνησε επίσημα το 2005 και έκτοτε αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης, προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών».
Ο Διευθυντής του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος στη στοχοθέτησή του υπογράμμισε τη σημασία της ευημερίας στην εκπαίδευση καθώς και την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών μάθησης. Τόνισε επίσης, ότι η ευημερία των εκπαιδευτικών και των μαθητών στις σχολικές μονάδες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη διαχρονική υποστήριξη και τη συμβολή του στην ομαλή υλοποίηση της δράσης eTwinning.
Στο Συνέδριο συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια η Δρ Παναγιώτα Κενδέου, Διακεκριμένη καθηγήτρια McKnight και κάτοχος της Έδρας Guy Bond στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ως εισηγητές των εργαστηρίων η Δρ Νάντια Τομασίδου, Λέκτορας Δράματος Θεάτρου και Δημιουργικών Τεχνών στην Εκπαίδευση, η Δρ Βίκυ Χαραλάμπους, Διευθύντρια Ινστιτούτου Ανάπτυξης Ν. Χαραλάμπους και Director of People, Culture & Happiness, GARDET, η Αγγελική Χαλκιοπούλου, Εκπαιδευτικός, Δημιουργός εκπαιδευτικών προγραμμάτων φιλαναγνωσίας της εταιρείας «Μικρός Οδυσσέας», Ερευνήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας και ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.
Οι θεματικές που ανέπτυξαν οι εισηγητές ως ειδικοί στον τομέα τους ήταν σχετικές με την ευημερία των μαθητών στην ψηφιακή εποχή, την εκπαιδευτική ευημερία μέσα από τις τέχνες, την καλλιέργεια ευζωίας και ευημερίας στα σχολεία καθώς και τη ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγινε απονομή των Εθνικών Βραβείων eTwinning καθώς και βραβεύσεις των Σχολείων eTwinning και των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ετικετών Ποιότητας.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από όλες τις πόλεις καθώς και άλλοι φορείς της σχολικής εκπαίδευσης.