38.6 C
Nicosia
Δευτέρα 24 Ιούνιος 2024 | 16:15

Στο πλευρό της Ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι ο Πρόεδρος και η Υπουργός Παιδείας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, θα βρεθούν στο πλευρό της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι , όπως ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΟΠΑΠ Κύπρου και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), στον υπαίθριο χώρο του Ολυμπιακού Μεγάρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι παρών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, η κυπριακή ολυμπιακή ομάδα αριθμεί έντεκα μέλη, αφού Ολυμπιακές προκρίσεις έχουν εξασφαλίσει οι Παύλος Κοντίδης (ILCA7/Ιστιοπλοΐα), Ντένις Ταραντίν (Kite/Ιστιοπλοΐα), Μαριλένα Μακρή (ILCA6 /Ιστιοπλοΐα), Νατάσα Λάππα (IQFoil/Ιστιοπλοΐα), Άντρη Χριστοφόρου (Ποδηλασία Δρόμου / Ποδηλασία), Μάριος Γεωργίου (Ενόργανη Γυμναστική), Βέρα Τουγκολούκοβα (Ρυθμική Γυμναστική), Σοφία Ασβεστά (Τζούντο/ -52Kg), Αλέξανδρος Τοφαλίδης (Ξιφασκία), Έλενα Κουλιτσένκο (Άλμα εις Ύψος/Στίβος) και Κωνσταντίνα Νικολάου (Σκοποβολή/Σκητ).

Οι έξι από τους 11 μετέχουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από τα χέρια του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από την Υπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο της ΚΟΕ, Γεώργιο Χρυσοστόμου, και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρο Καπράλο, η κυπριακή ολυμπιακή ομάδα παρέλαβε τη σημαία της συμμετοχής στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τη σημαία, έφεραν στην σκηνή οι παλαιοί Κύπριοι εμβληματικοί πρωταθλητές, που ενέπνευσαν και εμπνέουν γενιές, Γιώργος Αχιλλέως, Μάρκος Παγδατής, Ελένη Αρτυματά και Ανδρέας Καριόλου, παραδίδοντας την στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εκείνον στις αθλήτριες, Άντρη Χριστοφόρου, Σοφία Ασβεστά, Μαριλένα Μακρή και στους αθλητές Μάριο Γεωργίου και Μίλαν Τράικοβιτς, οι οποίοι εκπροσωπούν την Κύπρο με αξιοσύνη και περηφάνια και γράφουν τη δική τους ιστορία στον κυπριακό αθλητισμό. Τα υπόλοιπα μέλη της ολυμπιακής ομάδας απουσίαζαν από την εκδήλωση λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων και προετοιμασίας εκτός Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος προς τους αθλητές της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας, είπε πως «θα είμαι και εγώ εκεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να σας καμαρώσω. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπώντας τη χώρα μας θα τιμήσετε τη σημαία μας και θα γίνετε οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας μέσα από το ήθος και τις επιδόσεις σας ».

Μιλώντας εκ μέρους των αθλητών, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι «όλοι οι αθλητές της ομάδας υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό , θα τιμήσουμε τη σημαία και θα σας κάνουμε όλους περήφανους. Σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον πρώτο σημαιοφόρο της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Κώστα Παπακώστα, σημαιοφόρο στη Μόσχα το 1980.

Όπως έγραψε ο κ. Παπακώστας στα κοινωνικά του δίκτυα είναι μια «εξαιρετική προσωπική στιγμή για μένα η απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τον πρώτο σημαιοφόρο σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο Αθλητικό κράτος στη Μόσχα το 1980.  Είναι γνωστή η εκτίμηση μας προς τον Πρόεδρο, για την ευαισθησία του στον αθλητισμό και κατ΄επέκταση στο ίδιο τον Αθλητή.  Νοιώθω την ανάγκη επίσης να ευχαριστήσω την Ολυμπιακή μας Επιτροπή και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της , Γιώργο Χρυσοστόμου για την τιμή που μου έκαναν».

Κατά το τελετουργικό μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο, ενόψει της συμμετοχής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024. Στα γυρίσματα που έγιναν στο ΓΣΠ, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρουσιάστηκε, παράλληλα, βίντεο αφιέρωμα με ιστορικές σημαντικές στιγμές από τη συμμετοχή Κύπριων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλανό, όσοι δεν θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να δουν από κοντά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν ζωντανά μέσα από γιγαντοοθόνη στον Μόλο στη Λεμεσό. Η Πρέσβειρα κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί στον χώρο και να δει αυτή την τελετή.

Εξάλλου, ο Εμπορικός Διευθυντής της ΟΠΑΠ Κύπρου, Αλέξανδρος Ντάβος, μιλώντας στην εκδήλωση είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διαδρομή για κάθε σύγχρονη Ολυμπιάδα αρχίζει από την Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία.

«Εκεί που εμπνεύστηκε και ο Πιερ ντε Κουμπερτέν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και αξίζει να θυμηθούμε μια αναφορά για αυτή την αναβίωση. Είπε λοιπόν ότι ο αθλητισμός θα εξέλθει μέγας και εξευγενισμένος ή δε νεολαία θα αντλήσει την αγάπη της ειρήνης και το σέβας της ζωής. Πολύ μεγάλες αξίες, πολύ μεγάλες έννοιες , φάρος για τους νέους ανθρώπους μας , φάρος για την νεολαία μας. Πρόταση που συνόψισε στη συνέχεια και στις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού: Αγάπη, Ειρήνη, Σεβασμός», πρόσθεσε.

Με αυτές τις αξίες, συνέχισε ο κ. Ντάβος, η ΟΠΑΠ Κύπρου εκφράζει τον σεβασμό της απέναντι στους αθλητές που θα εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, αθλητές που αγκαλιάζουν ειλικρινά με αγάπη και μέσα από τα σχετικά χορηγικά τους προγράμματα.

«Και είναι με αυτόν το σεβασμό, που διαμορφώνουμε διαχρονικά και τη σχέση μας με την ΚΟΕ , έχοντας ως κοινό παρανομαστεί τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους αθλητές μας, γιατί μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους πρέπει να στεκόμαστε δίπλα τους, γιατί όποια επιτυχία και η όποια διάκριση τους είναι επιτυχία και διάκριση της ίδιας της Κύπρου μας, φέρνοντας χαρά σε όλους μας”, ανέφερε.

“Συγχαίρουμε, λοιπόν, όλους τους αθλητές και ελπίζουμε να μεγαλώσει αυτή η ομάδα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Παρίσι τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς, τους οποίους επίσης στηρίζουμε και τους προτρέπουμε να αναζητήσουν τη διάκριση έχοντας ως κίνητρο το Ευ Αγωνίζεσθαι. Γιατί όταν αγωνίζεσαι καλά είσαι και νικητής», συμπλήρωσε, ευχόμενος καλή επιτυχία στην κυπριακή ομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάφος: 41χρονη έχασε τις αισθήσεις της σε πανηγύρι – Την συνόδευσαν αστυνομικοί στο νοσοκομείο

Σημαντική βοήθεια στην άμεση μεταφορά γυναίκας στο Νοσοκομείο, προσέφεραν χθες βράδυ, μέλη της Ομάδας «Ζ» της Τροχαίας Πάφου. Γύρω στις 11.15μ.μ. χθες, κατά τη διάρκεια...

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στις πτήσεις από Μάντσεστερ – Πτήσεις ήρθαν στην Κύπρο με καθυστέρηση

Με καθυστέρηση έφτασαν χθες βράδυ από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ στον αερολιμένα Λάρνακας, ορισμένες πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Από το Γραφείο...

Σύλληψη δύο νεαρών για υπόθεση κλοπής και εμπρησμού οχήματος στην Πάφο

Στην σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 14 και 17 ετών προχώρησε  την Κυριακή η  Αστυνομία Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου...

EURO 2024: «Μάχη» στο Κροατία-Ιταλία, ελπίδες για Αλβανία έναντι πρώτης Ισπανίας

Ολοκληρώνεται η αγωνιστική δράση και στον 2ο όμιλο του EURO 2024 το βράδυ της Δευτέρας (24/6) με τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες να...

Η επιστροφή από τα παράλια θα δημιουργήσει αυξημένη κίνηση στους δρόμους – Συστάσεις της Αστυνομίας

Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία οχημάτων στις κυριότερες οδικές αρτηρίες σύμφωνα με την Αστυνομία. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας αυξημένη...

ΥΠΕΞ Έλλάδας: Απαράδεκτη ενέργεια η απειλή κατά της Κύπρου

Απαράδεκτη ενέργεια συνιστά η απειλή κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!