Σε υπαίθρια εικαστική έκθεση με τίτλο “Common Ground – Κοινός Τόπος” μεταμορφώνει ο Οργανισμός Λάρνακα 2030, το εμπορικό κέντρο της πόλης, συγκεντρώνοντας όλες τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης (ΠΠΕ).
Η έκθεση δημιουργία από το Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου μαζί με τις ομάδες εργασίας Αρχιτεκτόνων και Σχεδιαστών του Οργανισμού.
Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι την Κυριακή 12 Μάϊου εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Common Ground – Κοινός Τόπος» που θα διαρκέσει ένα μήνα και περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων συμμετοχής, ενεργοποίησης και οικειοποίησης του δημόσιο χώρου.
Πρόκειται, σημειώνεται, «για μια μεγάλη εικαστική παρέμβαση στις βιτρίνες των καταστημάτων που θα αγκαλιάσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας και πραγματοποιείται με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ομάδες εργασίας Αρχιτεκτόνων και Σχεδιαστών του Οργανισμού, «εργάστηκαν για πέντε μήνες εθελοντικά, δημιουργώντας μια ενιαία σύνθεση από αυτοκόλλητες επιφάνειες οι οποίες θα εφαρμοστούν στην εξωτερική όψη των βιτρινών, ενώ θα συνεχίζονται και στον δημόσιο χώρο, στους πεζόδρομους και τις πλατείες. Με τον τρόπο αυτό θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο γραφιστικό και εικαστικό περιβάλλον σε όλο το μήκος των κύριων εμπορικών οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως με αφετηρία την πλατεία Ζουχουρί».
Θεματικά «οι παρεμβάσεις βασίζονται σε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά των διαφορετικών πόλεων που είχαν τον τίτλο της ΠΠΕ, με την κάθε βιτρίνα να φιλοξενεί μια διαφορετική πολιτιστική πρωτεύουσα»
Σημειώνεται ότι «η ιδέα που επεξεργάστηκαν και πρότειναν οι ομάδες εργασίες του Λάρνακα 2030, έτυχε της αποδοχής του εμπορικού κόσμου με τις συμμετοχές να πλησιάζουν τα 80 καταστήματα, κάτι που συνιστά μια πρωτοφανή ενεργοποίηση του εμπορικού κόσμου της Λάρνακας με αφορμή και αφετηρία ένα καλλιτεχνικό έργο».
Κατά τα Σαββατοκύριακα που μεσολαβούν οι δρόμοι θα μετατρέπονται σε πεζόδρομους, φιλοξενώντας παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις στο δημόσιο χώρο, όπως urban performances, ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια. Όλη αυτή η δραστηριότητα προσδίδει επιπρόσθετη αξία στο εμπορικό κέντρο, προσκαλώντας τον κόσμο να εμπλακεί δημιουργικά.
Η Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Λάρνακα 2030 ανέφερε ότι «η εικαστική παρέμβαση Common Ground είναι χαρακτηριστική του modus operandi του Λάρνακα 2030. Είναι ένα αποτέλεσμα συνδημιουργίας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες της πόλης, από νέους αρχιτέκτονες και γραφίστες μέχρι τους καταστηματάρχες του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης».
Πρόσθεσε ότι «περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν εμπλακεί ενεργά στη δημιουργία της καλλιτεχνικής αυτής δράσης, στη διαδικασία δηλαδή να ξαναφανταστούμε την πόλη, να δώσουμε δημιουργικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, να φανταστούμε και να κάνουμε τη Λάρνακα κέντρο της Ευρώπης».
Με αυτό το έργο, συνέχισε «στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ο Κοινός μας Τόπος, ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι ο Κοινός μας Τόπος και κυρίως ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ο Κοινός Τόπος, οι δημιουργοί του σήμερα και του αύριο της πόλης που θέλουμε, αλλά και της Ευρώπης που θέλουμε».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «από το Λάρνακα 2030 εργάστηκαν 20 συνολικά αρχιτέκτονες και σχεδιαστές υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Χριστοφίδη που είναι ο επιμελητής του προγράμματος. Συγκεκριμένα εργάστηκαν οι Χάρης Αριστοδήμου, Eisa Baddour, Ευγένιος Γαβριήλ, Περικλής Γεωργίου, Αγνή Δημητρίου, Χριστίνα Ηλία, Μαρία Ισαάκ, Σταύρη Καλοπετρίδου, Κωνσταντίνος Κέλπης, Μάριος Κυριάκου, Λούης Λοΐζου, Ειρήνη Λουκά, Μαριαλένα Μπύρου, Αναστασία Ορφανίδου, Γιώργος Πέτρου, Λήδα Σολομωνίδου, Στέλλα Ταουσιάνη, Γιώτης Τσανγκάρης, Κωνσταντίνος Χαριλάου και Χριστίνα Χάρπα».
Η καλλιτεχνική παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας «είναι ο καρπός της συν-δημιουργίας καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών με τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης. Το έργο που δημιουργήθηκε αποτελεί ένα απτό παράδειγμα μιας δυναμικής διάδρασης που επαναπροσδιορίζει την Λάρνακα, αναδεικνύοντας τους άρρηκτους δεσμούς της με την Ευρώπη».
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργάζονται οι Δήμοι Λάρνακας, Αραδίππου, Αθηένου, Δρομολαξιάς – Μενεού και Λεκάρων και η Κοινότητα Πύλας.
Το πλήρες πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του πρότζεκτ υπάρχουν ΕΔΩ.