Από την Παρασκευή επιστρέφει το εισιτήριο εισόδου στη Βενετία, με την κύρια καινοτομία φέτος να είναι ότι οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής θα πληρώνουν τα διπλά.
Πέρυσι, στο πλαίσιο ενός πειράματος που αποσκοπούσε στην αποτροπή των ημερήσιων επισκεπτών κατά τις περιόδους αιχμής, η Βενετία έγινε η πρώτη μεγάλη τουριστική πόλη στον κόσμο που χρέωσε την είσοδο.
Παρόλο που η πρωτοβουλία αυτή είχε μικρή επίδραση στον αριθμό των επισκεπτών, απέφερε 2,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πόλης της λιμνοθάλασσας, πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα, και οι αρχές της Βενετίας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού στην πόλη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Τι ισχύει φέτος
Η φετινή εισφορά, η οποία μπορεί να κρατηθεί ηλεκτρονικά, παραμένει στα 5 ευρώ, αλλά θα διπλασιαστεί εάν αγοραστεί εντός τριών ημερών πριν από την άφιξη στην πόλη. Επιπλέον, έχει επεκταθεί ώστε να ισχύει σε 54 ημερομηνίες, κυρίως Σαββατοκύριακα, μεταξύ 18 Απριλίου και 27 Ιουλίου, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος αριθμός ημερών σε σχέση με πέρυσι. Το μέτρο ισχύει μεταξύ 8.30 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα.
Οι επισκέπτες εφοδιάζονται με έναν κωδικό QR, τον οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν στους φύλακες που έχουν προσληφθεί για να περιπολούν στα κύρια σημεία εισόδου της πόλης, όπως για παράδειγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό Venezia Santa Lucia.
Όποιος κάνει κράτηση για διανυκτέρευση στη Βενετία απαλλάσσεται από την καταβολή του τέλους, όπως και οι τουρίστες από την ευρύτερη περιοχή του Βένετο, απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι ημερήσιοι επισκέπτες, καθώς και τα παιδιά κάτω των 14. Αλλά ακόμη και αν ένας επισκέπτης έχει κάνει κράτηση σε δωμάτιο ξενοδοχείου, εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την παρουσία του στον ιστότοπο.
Ρεκόρ επισκεπτών πέρυσι στη Βενετία
Πέρυσι σημειώθηκε νέο ρεκόρ επισκεπτών στη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή της, με περισσότερους από 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες να διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ωστόσο, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη Βενετία κάθε χρόνο, με την πλειονότητα να έρχεται μόνο για μια μέρα.
Περισσότεροι από 35.000 επισκέπτες ημερήσιων εκδρομών έχουν ήδη κλείσει εισιτήριο, σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Venezia Today.
Ο Simone Venturini, δημοτικός σύμβουλος της Βενετίας για τον τουρισμό, δήλωσε ότι, αν και δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για την επίλυση ενός προβλήματος που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές τουριστικές πόλεις, το σύστημα του τέλους πρόσβασης «αποτελεί ένα απτό και καινοτόμο εργαλείο» όσον αφορά την ανάλυση δεδομένων και τη διαχείριση των ροών επισκεπτών.
«Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά στο εξής η πόλη θα μπορεί να βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα και όχι σε απλές εκτιμήσεις για να κατανοήσει το φαινόμενο του υπερτουρισμού», δήλωσε. «Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τον ποιοτικό τουρισμό -διανυκτερεύσεις- που σέβεται την πόλη και επιδιώκει να εμπλακεί μαζί της σε βαθύτερο επίπεδο, αγκαλιάζοντας τον μοναδικό χαρακτήρα και ρυθμό της».
Ένας άλλος στόχος ήταν «να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων εκείνων που ζουν στη Βενετία και εκείνων που επιθυμούν να την επισκεφθούν», πρόσθεσε.
Ενώ το τέλος αγκαλιάστηκε κυρίως από τους τουρίστες πέρυσι, αμφισβητήθηκε έντονα από τους κατοίκους της Βενετίας. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι ο μόνος πραγματικός τρόπος για να επιτευχθεί πιο βιώσιμος τουρισμός θα ήταν να στοχεύσουν στους ανθρώπους που διανυκτερεύουν, πατάσσοντας τις βραχυχρόνιες μισθώσεις διακοπών και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες για τον πληθυσμό που διαμένει όλο το χρόνο, ο οποίος το 2022 έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 50.000.