Από τα ξημερώματα, χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ σχημάτισαν ουρές εκατοντάδων μέτρων περιμένοντας επί ώρες για να αγοράσουν το τελευταίο φύλλο της εφημερίδα Apple Daily που εξαναγκάσθηκε σε κλείσιμο από το Πεκίνο, στο τελευταίο πλήγμα που καταφέρει το κινεζικό καθεστώς στις ελευθερίες των πολιτών της πρώην βρετανικής αποικίας.
Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας τυπώθηκε την νύκτα σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, έναντι 80.000 υπό κανονικές συνθήκες, ενώ μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί για τον «οδυνηρό αποχαιρετισμό» μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας, με αναμμένους τους φακούς των κινητών τους, αφήνοντας σημειώματα και χαιρετώντας το προσωπικό στα παράθυρα και τους εξώστες.
Ένας φωτογράφος που δεν κατονομάστηκε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρέθηκε χθες την νύκτα στα γραφεία της εφημερίδας. Ήταν κάτι σαν reunion ή κηδεία.
“Ήταν μια ευκαιρία για να συγκεντρωθούν όλοι οι συνάδελφοι, ήταν μια ιστορική στιγμή”. Αν και το διοικητικό συμβούλιο είχε προτείνει την έκδοση του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας το Σάββατο, η διεύθυνση της εφημερίδας αποφάσισε να επισπεύσει το κλείσιμο λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού, καθώς οι αρχές έκαναν σαφές ότι η έρευνα κατά της εφημερίδας συνεχίζεται και εργαζόμενοι μπορεί να γίνουν στόχος της.
Άλλωστε, ο βασικός συντάκτης των κύριων άρθρων της εφημερίδας, που υπέγραφε ως Λι Πινγκ, συνελήφθη χθες το πρωί. Μία εβδομάδα πριν, στις 17 Ιουνίου, περισσότεροι από 500 αστυνομικοί επέδραμαν στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία συνδεόταν , σύμφωνα με τις αρχές με την δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.
Πέντε στελέχη της εφημερίδας, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της Ράιν Λο και ο γενικός διευθυντής Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ, συνελήφθησαν και κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον τους για συνεργασία με ξένες δυνάμεις κατά της εθνικής ασφάλειας της Κίνας, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι και επεβλήθη πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία της εφημερίδας που δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της.
Η εφημερίδα ταμπλόιντ κυκλοφόρησε το 1995. Ιδιοκτήτης είναι ο μεγιστάνας του Τύπου Τζίμι Λάι, 73 ετών, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και έχει καταδικασθεί σε πολλαπλές ποινές φυλάκισης για συμμετοχή στο κίνημα για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Κατηγορείται επίσης με βάση τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας που επιβλήθηκε τον περασμένο χρόνο από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας επιβλήθηκε από το Πεκίνο του 2020 και θεωρείται κατάφωρη προσβολή των ελευθεριών που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ ως “Ειδική Διοικητική Περιοχή”, που διέπεται από ειδικό καθεστώς μετά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997.
Η νομοθεσία θεσπίσθηκε από το Πεκίνο σε απάντηση των τεράστιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο το Χονγκ Κονγκ κατά της αυξανόμενης επιρροής του κινεζικού καθεστώτος επί των υποθέσεων του σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια (ή για την κρατική ασφάλεια), αφού ο όρος είναι ταυτόσημος στην κινεζική γλώσσα, τιμωρεί τέσσερα είδη παραβάσεων: αποσχιστική δράση, ανατρεπτική δράση, τρομοκρατία και συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις. Η αόριστη διατύπωσή του επιτρέπει στο Πεκίνο να καταπνίξει κάθε επικριτική φωνή.
Η ιστοσελίδα της Apple Daily θα παραμείνει σε λειτουργία, ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία έκδοσης της εφημερίδας, η Next Digital, η οποία εξέδιδε την Apple Daily του Χονγκ Κονγκ και συνεχίζει να εκδίδει την Apple Daily της Ταϊβάν.
«Όλες οι θυγατρικές της Next Digital είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Η λειτουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης της Apple Daily στην Ταϊβάν δεν επηρεάζεται», διευκρίνισε σε ανακοίνωση προς τους αναγνώστες η εταιρεία.
Το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την Κίνα, ανακοίνωσε χθες ότι το κλείσιμο της εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ σημαίνει το τέλος της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στο Χονγκ Κονγκ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ