22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 1:51

Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση συνεργασίας με γειτονικές χώρες για κλιματική αλλαγή

Στοχεύουμε στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου.

Σε χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, από το Ινστιτούτο Κύπρου και η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η Υπουργός ανέφερε ότι «στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επηρεαζόμαστε άμεσα από την κλιματική κρίση

Πρόσθεσε ότι «η αύξηση των θερμοκρασιών, οι ασταθείς βροχοπτώσεις, οι παρατεταμένες ξηρασίες και η πίεση στους φυσικούς πόρους δεν αποτελούν πλέον μακρινές απειλές, αλλά είναι πραγματικότητες που απαιτούν την άμεση και συντονισμένη αντίδρασή μας».

Η Υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κύπρου για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και είπε πως αυτές «στοχεύουν σε δύο βασικούς και αλληλένδετους πυλώνες, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» με την επίτευξη των στόχων της για απανθρακοποίηση όπως περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021 – 2030.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο «είναι ένα μετασχηματιστικό έργο που επηρεάζει κάθε τομέα – ενέργεια, μεταφορές, γεωργία, διαχείριση αποβλήτων, αστικός σχεδιασμός και χρήση γης. Ένας από τους κεντρικούς του στόχους είναι η μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα με την επέκταση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας».

«Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην προώθηση των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για το ηλιόλουστο κλίμα που έχουμε, ενώ ενθαρρύνουμε τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών στα κτίρια και τα συστήματα μεταφορών για τη μείωση των εκπομπών», σημείωσε.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, συνέχισε η Υπουργός Περιβάλλοντος «είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο του Εθνικού μας Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, εστιάζοντας στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και τη μεγιστοποίηση της κυκλικής οικονομίας. Αυτό περιλαμβάνει στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων στη γεωργία ενώ εργαζόμαστε επίσης στη βελτίωση των υποδομών ανακύκλωσης και στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής».

Ανέφερε επίσης ότι «η μετάβαση σε μια κοινωνία ουδέτερου ισοζυγίου ανθρακικού αποτυπώματος απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, τεχνολογική καινοτομία και δημόσια δέσμευση για την υιοθέτηση νέων πρακτικών».

«Η κλίμακα αυτού του μετασχηματισμού είναι πρωτοφανής και ενώ είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η πορεία  θα έχει τις δυσκολίες της», είπε.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε επίσης πως η Κύπρος έχει κάνει «σημαντικά βήματα προόδου στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι πλήρεις υποδομές που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη μετάβαση βρίσκονται υπό ανάπτυξη». «Ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού μας δικτύου και των συστημάτων μεταφορών θα απαιτήσει όχι μόνο σημαντικούς οικονομικούς πόρους, αλλά και συνεργασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε δημόσιο/ιδιωτικό επίπεδο για να προωθήσουμε αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε.

Η Δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσαρμογή στις άμεσες επιπτώσεις που ήδη έχουμε. Για την Κύπρο δεν είναι άγνωστη η λειψυδρία, οι ακραίες θερμοκρασίες και η υποβάθμιση της γης και οι προκλήσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, η οποία όπως είπε «επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλους τους κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των υδάτων, της γεωργίας, της βιοποικιλότητας, της χρήσης γης και των υποδομών».

Αφού ανέφερε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για το μεταβαλλόμενο κλίμα και να διασφαλίσουμε ότι οι φυσικοί μας πόροι, οι κοινότητες και η οικονομία μας μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις που ήδη γίνονται αισθητές» η Υπουργός μίλησε και γι τη λειψυδρία που είναι «ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος».

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης της Ξηρασίας, το οποίο θα διασφαλίσει τη βιώσιμη χρήση των περιορισμένων υδάτων πόρων της Κύπρου, καθώς και στην εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από το νερό του γεωργικού τομέα.

Εκανε αναφορά σε μέτρα που λαμβάνονται, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή αποδοτικών συστημάτων άρδευσης και  η ενθάρρυνση χρήσης καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία, δράσεις που όπως εξήγησε «είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγικότητας και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας σε ένα μέλλον με κλιματικές πιέσεις».

Η προστασία των φυσικών μας οικοσυστημάτων αποτελεί επίσης προτεραιότητα, είπε η Δρ Παναγιώτου προσθέτοντας πως «το Υπουργείο εργάζεται για την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, που αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία στην Κύπρο. Αυτά περιλαμβάνουν έργα αναδάσωσης, τη χρήση φυτικών φραγμών για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και τη βιώσιμη διαχείριση της γεωργικής γης για την προστασία της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς της».

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σημείωσε «μας δίνει έναν σαφή οδικό χάρτη για την απαλλαγή από το ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, τα σχέδια αυτά αντιπροσωπεύουν την ολοκληρωμένη απάντηση της Κύπρου στην κλιματική κρίση, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι, ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας καθώς προχωράμε μπροστά».

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να καταπολεμήσει μόνη της την κλιματική αλλαγή. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές σε ολόκληρη την περιοχή και η Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας για περιφερειακή συνεργασία. Συνεργαζόμενοι με τους γείτονές μας, οικοδομούμε συνέργειες για την καλύτερη κατανόηση και τον μετριασμό των μοναδικών κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά».

Στόχος μας συνέχισε, είναι «τους επόμενους μήνες να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της συλλογικής μας ανθεκτικότητας και ετοιμότητας», τόνισε.

Η Κύπρος κατέληξε η Δρ. Παναγιώτου «έχει δεσμευτεί να δώσει το παράδειγμα, να εξισορροπήσει τις φιλοδοξίες με τον ρεαλισμό και να προωθήσει τις απαραίτητες δράσεις για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ευημερούν μέλλον για όλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μικρές απώλειες στο ΧΑΚ

Απώλειες καταγράφηκαν κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης στο ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 189,81 μονάδες και στο -0,53%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Αυτή είναι η συμφωνία Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (δείτε έγγραφο)

Το Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης κατέθεσε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το κείμενο υπογράφηκε από τις...

Νέο ηχηρό μήνυμα Δένδια: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και 12 ναυτικά μίλια

Απάντηση στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την Λέρο. Σε δηλώσεις που έκανε «απάντησε» στις προκλήσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι  «η...

Βρετανία: Η αστυνομία ζητά από πιθανά θύματα του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ να μιλήσουν ανοιχτά

Με φόντο τις αποκαλύψεις σχετικά με τον εκλιπόντα Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο, Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, η βρετανική αστυνομία ζήτησε από πολλά πιθανά θύματα κακοποίησης να μιλήσουν ανοιχτά...

Νεκρός ο διοικητής drones της Χεζμπολάχ μετά από «χειρουργικό» χτύπημα στη Βηρυτό

Νεκρός είναι ο διοικητής της μονάδας drones της Χεζμπολάχ, μετά το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε επταώροφη πολυκατοικία στη Βηρυτό. Το στέλεχος της Χεζμπολάχ...

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία ου ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) επιδεινώθηκε κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!