13.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 17:21

Κεταμίνη: Πώς επιδρά η ουσία που ξετύλιξε το κουβάρι – Πότε «εμφανίστηκε» στην Πάτρα

Επί τρεις εβδομάδες τα ειδικά εργαστήρια προσπαθούσαν να επαληθεύσουν την ποσότητα κεταμίνης, που βρέθηκε στον οργανισμό της άτυχης 9χρονης Τζωρτζίνας, για να μπορέσουν να «δέσουν» την υπόθεση δολοφονίας της μικρής, η οποία οδήγησε χθες στην σύλληψη της μητέρας.

Η ουσία που ανιχνεύτηκε στο αίμα της μικρής, η κεταμίνη, είναι τόσο δραστική που χορηγείται στα άλογα ως αναισθητικό. Υπάρχει η θεραπευτική δόση, η τοξική και η θανατηφόρα. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση των 6 μικρογραμμαρίων ανά μιλιγκράμ αίματος που δέχθηκε το μικρό κοριτσάκι, υπάγεται στην κλίμακα θανατηφόρα καθώς οφείλεται 100% για τον θάνατό της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα τετραπληγικό παιδί που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, τέτοια δόση θεωρείται απαγορευτική.

Τρία είναι και τα βήματα του μηχανισμού θανάτου: Σε πρώτη φάση σταματά η αναπνοή, σε δεύτερη προκαλείται ανακοπή και τέλος επέρχεται ο θάνατος. Οι τρόποι που χορηγήθηκε η ουσία μπορεί να είναι ενδοφλεβίως η μέσω της ρινικής οδού -δηλαδή εισπνεόμενα – είτε ενδομυϊκά.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων 

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται ωστόσο και ως αντικαταθλιπτικό. Πρόκειται για μία ουσία που την επίδρασή της στον εγκέφαλο είχαν ξεκινήσει να αποκωδικοποιούν οι επιστήμονες από το 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ανθής Αγγελοπούλου στο naftemporiki.gr το 2019, η κεταμίνη, μπήκε στο μικροσκόπιο των ειδικών με στόχο να βρουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιδρά ως προς την κατάθλιψη, όταν δεν ανταποκρίνονται τα ενδεδειγμένα φάρμακα.

Στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), το οποίο ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ακριβή μηχανισμό του τρόπου με τον οποίο το φάρμακο αυτό λειτουργεί στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη και μπορεί να διατηρήσει μειωμένα τα συμπτώματα για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη στον εγκέφαλο των εργαστηριακών ποντικών μπορούσε να βελτιώσει τις λειτουργίες ορισμένων κυκλωμάτων και αυτό είχε ως συνέπεια να  «φτιάχνει» η διάθεσή τους.

Μέσα σε λίγες ώρες, όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα το φάρμακο άρχισε να αποκαθιστά τις συνδέσεις μεταξύ των κυψελίδων αυτών των κυκλωμάτων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι συνδέσεις είναι κατεστραμμένες στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Ο Δρ. Conor Liston, νευρολόγος και ψυχίατρος στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η μελέτη στο πως επιδρά η κεταμίνη στους εγκεφαλικούς  των ποντικών με κατάθλιψη ήταν μια πρόκληση επειδή η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε ποντίκια. Η ομάδα από τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία σχεδίασε λοιπόν έναν τρόπο έτσι ώστε να δημιουργήσει κατάσταση κατάθλιψης στον εγκέφαλο των ποντικών, δίνοντας στους ποντικούς μια ορμόνη στρες.

Όταν τους χορηγήθηκε η ορμόνη, οι ποντικοί δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για να κάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, όπως η εξερεύνηση ενός λαβυρίνθου ή η κατανάλωση ζάχαρης κ.λπ. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκέφαλους των ποντικών αυτών, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μικροσκόπιο λέιζερ. Όπως εξήγησε ο Liston, το άγχος σχετίζεται με την απώλεια συνάψεων σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική στην κατάθλιψη. Έτσι, όταν χορηγήθηκε κεταμίνη στα ποντίκια, υπήρξε αποκατάσταση αυτών των συνάψεων.

Η ερευνητική ομάδα με μεγάλη έκπληξη είδε τα ποντίκια να δρουν φυσιολογικά και χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης μέσα σε λίγες ώρες από τη χορήγηση κεταμίνης. Όπως είπε μάλιστα ο Liston, δεν πέρασαν ούτε 12 ώρες μετά τη θεραπεία κεταμίνης που είδαν πραγματικά μια μεγάλη αύξηση στον σχηματισμό των νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων.

Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές για να στηρίξουν τα ευρήματά τους έλεγξαν το φάρμακο και σε ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα στο εργαστήριο.

Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι υπήρξε μια διαδικασία δύο σταδίων που πιθανότατα να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Ως πρώτο βήμα το φάρμακο βοηθάει τα ελαττωματικά κυκλώματα του εγκεφάλου να λειτουργούν καλύτερα σε προσωρινή βάση και στη συνέχεια αποκαθιστά μακροπρόθεσμα τα κυκλώματα και τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων.

Η Anna Beyeler, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux στη Γαλλία, σχολιάζοντας τη μελέτη έγραψε ότι όλο αυτό κατά τη γνώμη της δεν είναι ο μηχανισμός δράσης. Είναι ένα μέρος της δράσης και το φάρμακο επηρεάζει ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Κλείνοντας τα σχόλια του για τη μελέτη ο Δρ. Liston, επεσήμανε ότι με καλύτερη διαχείριση των μηχανισμών θα μπορούσαν να διατηρήσουν παρατεταμένα τα αποτελέσματα της κεταμίνης και αυτό θα είναι χρήσιμο μια πιθανή επέκταση ένδειξης του φαρμάκου.

Όταν η κεταμίνη είχε «εμφανιστεί» στην Πάτρα

Την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα της Ασφάλειας για το πώς και από πού η Ρούλα Πισπιρίγκου προμηθεύτηκε το φάρμακο, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ουσία πωλείται και ως ναρκωτικό και μάλιστα έχει εμφανιστεί στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην κοινωνία της Πάτρας. Η ουσία σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί «ευφορία» και παραισθήσεις. Εντοπίζεται και μέσα στο λεγόμενο χάπι του βιασμού.

Τον Ιανουάριο του 2021 οι αρχές της Πάτρας είχαν συλλάβει έναν 39χρονο αλλοδαπό με λευκή σκόνη πιθανόν κεταμίνη ή αμφεταμίνη.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον νότιο λιμένα με τη συνδρομή ομάδας Κ9 και στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Πάτρας κατελήφθη ο οδηγός οχήματος, το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί και να ταξιδέψει με πλοίο στο εξωτερικό.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι αρχές προέβησαν σε οκτώ συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε 27 χώρους που τελούσαν υπό κατάληψη στην Α΄ Φοιτητική Εστία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στου Ζωγράφου, ενώ εκτός άλλων κατασχέθηκαν μικροποσότητες κεταμίνης.

Αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2020, χειροπέδες είχαν μπει σε «εγκέφαλο» κυκλώματος ευρείας διακίνησης ναρκωτικών στη Μύκονο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε ποσότητα κεταμίνης.

Αμφιλεγόμενη χρήση από τις αρχές των ΗΠΑ

Αμφιλεγόμενη είναι η χρήση της κεταμίνης και από τις Αρχές στην Αμερική, που την χρησιμοποιούν κατά κόρον σε υπόπτους την ώρα της σύλληψής τους, ως μέσω «καταστολής» από ενδεχόμενη «υπερβολική βία».

Τον Μάιο του 2020, ο Τζορτζ Πέρι Φλόιντ Τζούνιορ, ένας Αφροαμερικανός δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα, κατά τη διάρκεια σύλληψης,

Τα πρώτα αποτελέσματα από την αυτοψία δεν βρήκαν κάποια ένδειξη ότι ο Φλόιντ πέθανε από στραγγαλισμό ή ασφυξία αλλά ότι τα γεγονότα της σύλληψής του παράλληλα με την κατάσταση της υγείας του, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου και της υπέρτασης από τις οποίες υπέφερε, μαζί με πιθανές τοξικές ουσίες μέσα στον οργανισμό του ίσως συνέβαλαν στον θάνατό του.

Η οικογένεια του Φλόιντ, αλλά και άνθρωποι του περιβάλλοντός του, κάνουν λόγο για ένεση κεταμίνης από τους αστυνομικούς.

Παράλληλα, οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλουν τη χρήση της κεταμίνης, από τις αρχές των ΗΠΑ και μάλιστα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, διότι αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί πολύ εύκολα να…σκοτώσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!