Το πρώτο καταφύγιο νυχτερινού ουρανού (Night Sky Sanctuary) της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Ladakh της Ινδίας είναι έτοιμο με τα επίσημα εγκαίνια να αναμένονται σύντομα. Το καταφύγιο, που βρίσκεται στο χωριό Hanle στο ανατολικό Ladakh, είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει τις δυνατότητες της Ινδίας τόσο στην αστροφυσική όσο και στον αστροτουρισμό. Το καταφύγιο, που εκτείνεται σε 1.073 τ. χλμ εντός του προστατευμένου πάρκου άγριας ζωής Changthang και κοντά στο Ινδικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Hanle, θα διαθέτει εγκαταστάσεις για οπτικά τηλεσκόπια, υπέρυθρες και ακτίνες γάμμα.
Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία σε υψόμετρο 4500 μέτρων, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα σημεία για τέτοια επιστημονική έρευνα παγκοσμίως και έχει σχεδιαστεί για να σαγηνεύει τους αστροφυσικούς και τους ερευνητές. Του έργου ηγείται το Ινδικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής που εδρεύει στο Bengaluru, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανάπτυξης (LAHDC) και την Ενωμένη Διοίκηση Επικράτειας του Ladakh. Η συμμετοχή του Ινστιτούτου υπογραμμίζει τον ρόλο του στην προώθηση της έρευνας της Ινδίας στην αστρονομία και τη δέσμευσή του να εξερευνήσει απομακρυσμένες γωνιές του σύμπαντος. Το έργο στοχεύει να τονώσει τον τοπικό τουρισμό και την οικονομία προσελκύοντας τουρίστες για αστροπαρατήρηση και ενισχύοντας την επιστημονική γνώση. Επίσης σκοπεύει να ελαχιστοποιήσει τη φωτορύπανση και να συμβάλλει στη διατήρηση της άγριας ζωής και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αστρονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα καταδεικνύει την εστίαση της κυβέρνησης στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και του τουρισμού στο Ladakh.
Η ανακοίνωση του καταφυγίου συνέπεσε με την τέταρτη επέτειο από την ίδρυση της Ladakh ως Επικράτεια της Ένωσης, που σηματοδοτήθηκε με εκδήλωση για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής όπου αναδείχθηκαν οι δυνατότητες του Ladakh ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Το επερχόμενο Night Sky Sanctuary στο Ladakh σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο βήμα στο ταξίδι της Ινδίας στην επιστήμη και την εξερεύνηση του διαστήματος, που θα τοποθετήσει τη χώρα ως εξέχοντα προορισμό στον παγκόσμιο αστροτουρισμό και την επιστημονική έρευνα.