Κάθε χρόνο στη Κύπρο παρουσιάζονται 42 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 19 ετών ενώ η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ίασης στην Ευρώπη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής, του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών – ΠαΣυΝΜ, με αφορμή την Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.
Συγκεκριμένα, για την χρονική περίοδο 2010-2014 σύμφωνα με το Rancare 6 (που δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology το 2022), η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση για την επιβίωση των παιδιών και εφήβων ηλικίας 0-14 για όλους τους τύπους καρκίνου, ανάμεσα σε 31 χώρες σε όλη την Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται, η παγκόσμια αυτή ετήσια επέτειος καθιερώθηκε το 2002 από την Διεθνή Οργάνωση για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας (ICCD), ένα παγκόσμιο δίκτυο 183 οργανώσεων γονέων, ενώσεων επιζώντων παιδιών με καρκίνο καθώς και ομάδων υποστήριξης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας και αντικαρκινικών εταιρειών, σε περισσότερες από 94 χώρες, σε 5 ηπείρους.
Η κυριότερη πεποίθηση που στηρίζει ο ICCD, βασίζεται στην αρχή πως κάθε παιδί και έφηβος με καρκίνο, αξίζει την καλύτερη δυνατή ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη φυλή, την οικονομική κατάσταση ή την κοινωνική τάξη. Σημειώνει επίσης την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος κάθε παιδιού για ισότιμη και άμεση πρόσβαση στη καλύτερη δυνατή θεραπεία και τη φροντίδα για όλα τα παιδιά με καρκίνο, παντού.
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι θάνατοι από καρκίνο στην παιδική ηλικία είναι δυνατόν να αποφευχθούν, με έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε ποιοτικά βασικά φάρμακα, καθώς και την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα.
Συγκεκριμένα κάθε χρόνο πέραν των 400.000 παιδιών ανά τον κόσμο εκτιμάται ότι νοσούν με καρκίνο, ενώ μόνο τα μισά από αυτά τελικά διαγιγνώσκονται. Επιπλέον, ο καρκίνος στα παιδιά, αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά δεδομένα εντοπίζεται σημαντική διαφοροποίηση στα ποσοστά ίασης του παιδικού καρκίνου μεταξύ χωρών υψηλού εισοδήματος, (80%) σε σχέση με κάποιες χώρες χαμηλού ή μέτριου εισοδήματος (20%).
Τα παιδιά με καρκίνο από όλη την Κύπρο, τα τελευταία 30 χρόνια, τυγχάνουν θεραπείας και φροντίδας στο Παιδο-ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, προστίθεται.
Σημειώνεται ότι η φετινή χρονιά προώθησης δράσεων κατά του παιδικού καρκίνου, αποτελεί την έναρξη μιας τριετούς καμπάνιας του διεθνούς οργανισμού (ICCD), η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη και τη βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων και των προκλήσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και που επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο, τους επιζώντες, τις οικογένειές, τους φροντιστές τους και τους επαγγελματίες υγείας.
Όπως αναφέρει η ΠαΣυΝΜ, οι νοσηλευτές ογκολογίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διεπιστημονικής ομάδας φροντίδας του παιδιού με καρκίνο και διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα καρκίνου, στην πρόληψη, στην θεραπεία και στην ανακούφιση των παιδιών που νοσούν.