Η Ινδία έχασε την επαφή με το διαστημικό σκάφος που έστειλε σε τροχιά γύρω από τον Άρη, οκτώ χρόνια μετά που εκτόξευσε την διαστημοσυσκευή αυτή καθιστώντας την Ινδία ως το πρώτο ασιατικό έθνος με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
Οπως ανακοίνωσε η ινδική διαστημική υπηρεσία, αν και σχεδιασμένη για μια διάρκεια ζωής έξι μηνών η αποστολή ήταν σε λειτουργία για περίπου οκτώ χρόνια γύρω από τον Αρη με μια σειρά σημαντικών επιστημονικών αποτελεσμάτων.
Εικάζεται ότι μετά από μια έκλειψη τον Απρίλιο που διέκοψε το φως του ήλιου στην διαστημοσυσκευή, το προωθητικό του φαίνεται να εξαντλήθηκε φθάνοντας στο τέλος της ζωής του.
Το πολύ χαμηλού κόστους διαστημικό όχημα εκτοξεύτηκε το 2013 και εισήλθε στην τροχιά του Άρη το επόμενο έτος. Η Ινδία είνια μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν στείλει διαστημοσυσκευές γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Έξι χρόνια μετά η Κίνα έστειλε την αποστολή Tianwen-1, η οποία περιλαμβάνει ένα ρόβερ στην επιφάνεια του πλανήτη.
Η ινδική διαστημική υπηρεσία ανέφερε ότι στα επιτεύγματα της αποστολής περιλαμβάνεται η κατανόηση της σύνθεσης πολλών αερίων στην εξώσφαιρα του Άρη.
«Η αποστολή θα θεωρείται ως ένα αξιοσημείωτο τεχνολογικό και επιστημονικό επίτευγμα στην ιστορία της πλανητικής εξερεύνησης», ανέφερε.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η Ινδία είναι σε θέση να κρατήσει χαμηλά το κόστος τέτοιων αποστολών αντιγράφοντας και προσαρμόζοντας την υπάρχουσα διαστημική τεχνολογία για τις δικές της ανάγκες και χάρη σε μια πληθώρα μηχανικών υψηλής εξειδίκευσης που αμείβονται πολύ χαμηλά σε σχέση με μηχανικούς άλλων χωρών.
Η ινδική αποστολή στοίχισε μόλις 73 εκατ. δολάρια ενώ παρόμοια αποστολη των Αμερικανών στοίχισε 455 εκατ. δολάρια.