26.9 C
Nicosia
Σάββατο 29 Ιούνιος 2024 | 9:18

Ελ Κααμπί: Ο ξυλουργός της Καζαμπλάνκα, που ανέβασε τον Ολυμπιακό στον 7ο ουρανό – Όλη η ιστορία του

Γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1993, στην Ντερμπ Μίλα, μία φτωχογειτονιά της Καζαμπλάνκα. Και η ιστορία του συνδυάζει στοιχεία σκληρών βιωμάτων, ρομαντισμού και γοητείας, που αποπνέει και η ίδια η μαροκινή πόλη.

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, που με ένα γκολ χθες (και συνολικά 11 στη διοργάνωση του Conference League) οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τροπαίου και έστειλε τους οπαδούς της ομάδας στα ουράνια, ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες και εμπόδια τον αγώνα, που λέγεται ζωή. Στο πρώτο «ημίχρονο» φαινόταν να χάνει. Στο δεύτερο έβαλε αλλεπάλληλα «γκολ».

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε ηλικία 15 ετών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να στηρίξει την οικογένειά του, που ήταν βυθισμένη στη φτώχεια. Έκανε ό,τι δουλειά έβρισκε. Σύμφωνα με τον Μαροκινό δημοσιογράφο Σάμι Νουάιμ, ήταν μαθητευόμενος ξυλουργός σε ένα εργαστήριο στην Καζαμπλάνκα, πουλούσε αλάτι σε παντοπωλεία, ενώ εργάστηκε και σε οικοδομή. Όσο και εάν δούλευε, δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το μεγάλο του πάθος.

Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος ο Αγιούμπ σε συνέντευξή του στον μαροκινό Τύπο: «Γεννήθηκα σε μια ταπεινή οικογένεια. Για να συντηρήσω τον εαυτό μου, έπρεπε να μάθω ένα επάγγελμα. Έτσι ασχολήθηκα με την ξυλουργική».

Τίποτα δεν του χαρίστηκε

«Ο Κααμπί δεν βγήκε από το σύστημα. Όπως ο Φρανκ Ριμπερί και ο Ματιέ Βαλμπουένα, δεν έμαθε ποδόσφαιρο σε προπονητικό κέντρο, αλλά σφυρηλάτησε τη φήμη του μέσα από αντιξοότητες. Έφτιαξε μόνος το όνομά του, ανέβηκε τη σκάλα και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιμονής για τη νεολαία του Μαρόκου» εξηγεί ο Νουάιμ στο H24Info. Με λίγα λόγια δεν του χαρίστηκε τίποτα.

Έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες με τους φίλους του. Ένας δάσκαλος, συνειδητοποιώντας το μοναδικό του ταλέντο, τον συμβούλεψε να μπει στην τοπική ομάδα της περιοχής Hay Khadija. Μετά από λίγους μόνο μήνες, τράβηξε την προσοχή των σκάουτερ της Racing de Casablanca που εντυπωσιάστηκαν με την τεχνική του ικανότητα και τη φυσική του παρουσία.

Η είσοδος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στα 21

Ο Ελ Κααμπί εγκατέλειψε την ξυλουργική για να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 21 ετών με τη Racing Club το 2014.

Αρχικά ήταν αριστερός μπακ λόγω της ταχύτητας και της αντοχής του, αλλά «άλλαξε πίστα», όταν ο προπονητής του τον έβαλε στη θέση του αμυντικού χαφ και στη συνέχεια του επιθετικού, διαπιστώνοντας τη μεγάλη του ικανότητα στο τελείωμα των φάσεων. Του πιστώθηκε ότι βοήθησε τη Racing Club να ανέβει στην Πρώτη Εθνική κατηγορία.

Η σταδιακή άνοδος

Ο Ελ Κααμπί εντάχθηκε στην RS Berkane με μεταγραφή από τη Racing το καλοκαίρι του 2017 ως πρώτος σκόρερ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016 – 17 με 25 γκολ. Κέρδισε το Κύπελλο του Μαρόκου το 2018.

Το 2018 πήρε μεταγραφή για την Hebei China Fortune έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 2 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς σημείωσε το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο ενάντια στην Beijing Guoan.Τον Ιούλιο του 2019 εντάχθηκε στη Wydad AC με εξάμηνο δανεισμό και τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους επέστρεψε στη Wydad AC ως ελεύθερος.

Παράλληλα διακρίθηκε και με την Εθνική Μαρόκου. Εκπροσώπησε τη χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, σε ένα Κύπελλο Εθνών Αφρικής και δύο Πρωταθλήματα Εθνών Αφρικής (2018 και 2020). Ήταν ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής 2018, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του, με 9 γκολ. Το Μαρόκο έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου κέρδισε τον πρώτο του τίτλο μετά από μια σπουδαία νίκη με 4-0 επί της Νιγηρίας.

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία

Έλαβε μέρος μέρος στα προκριματικά του CAF Champions League 2019–20 πριν υπογράψει τελικά διετές συμβόλαιο στην τουρκική Χατάϊσπορ το 2021. Η παρουσία του στα τουρκικά γήπεδα κρίθηκε άκρως επιτυχημένη. Ωστόσο ο φονικός σεισμός τον Φεβρουάριο του 2023 έδωσε απότομο τέλος στην καριέρα του στη γειτονική χώρα. Την 1η Μαρτίου εκείνου του έτους υπέγραψε στην Al Sadd του Κατάρ και λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, έφτασε στον Πειραιά.

Reuters/Paul Childs

Και ο Ολυμπιακός

Στον Πειραιά ο 31χρονος Μαροκινός αστέρας μάλλον έχει βρει το «λιμάνι» του. Έχει σκοράρει δεκάδες φορές στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Αναμφίβολα η πιο σημαντική του στιγμή ήταν η χθεσινή, στο 116′.

Ο MVP του Ολυμπιακού, ο πρώτος σκόρερ του θεσμού και ο κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ στην Ευρώπη, είναι τώρα έτοιμος και για άλλες κορυφές. Αλλά δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ταπεινές του ρίζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ερωτηματικά Προέδρου ΕΔΥ για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας σε προαγωγές

Ερωτηματικά όσον αφορά ενδεχόμενα ζητήματα παραβίασης της αρχής της ισότητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γεώργιος Παπαγεωργίου, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λεύκη

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και...

Το ολοκαίνουργιο Volkswagen Tiguan είναι πλέον διαθέσιμο στην Κυπριακή αγορά

Το ολοκαίνουργιο Tiguan βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars και είναι έτοιμο να προσφέρει μία μοναδική οδηγική εμπειρία! Η τρίτη γενιά του SUV της...

Η απόκοσμη τρύπα από το εγκαταλελειμμένο ορυχείο διαμαντιών στη Σιβηρία

Η τρύπα του ορυχείου φαντάζει εξωπραγματική. Φθάνει τα 525 μέτρα σε βάθος, ενώ η διάμετρος του ανέρχεται σε 1200. Ο λόγος για το ορυχείο Mir (σ.σ. «ειρήνη»...

Ισπανία: Καπετάνιος έχασε τον έλεγχο του σκάφους και «καβάλησε» αμμόλοφο

Καπετάνιος έβγαλε σκάφος στην στεριά και έγινε viral! Το παράδοξο συμβάν σημειώθηκε στην Ισπανία στην περιοχή Φορμεντέρα. Τον γύρο των social media κάνουν πλάνα από σκάφος αναψυχής, το...

Κάγια Κάλας: Ποια είναι η διάδοχος του Μπορέλ – Persona non grata στη Ρωσία

Η Κάγια Κάλας η Εσθονή πρωθυπουργός που θα διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ στην θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε είναι ένα πρόσωπο που σίγουρα δεν είναι αδιάφορο. Οι επικριτές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!