18.3 C
Nicosia
Τετάρτη 23 Οκτώβριος 2024 | 9:55

Γιατί θέλουμε κάτι γλυκό μετά το φαγητό και πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια;

Συμβαίνει σε όλους να μας «καλεί» ένα κομματάκι σοκολάτα, λίγη τούρτα, μια φέτα κέικ μετά το γεύμα μας και οι περισσότεροι ενδίδουμε. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ίσως το πιο ωραίο κομμάτι του γεύματος είναι όταν τελειώνει κι έρχεται η ώρα να βάλουμε κάτι γλυκό στο στόμα μας, κάτι που για πολλούς αποτελεί συνήθεια με το γλυκό μετά το φαγητό να είναι καθεστώς. Το γλυκό μπορεί να είναι από ένα κομματάκι σοκολάτα, απλά για τη γεύση, μέχρι ένα κομμάτι τούρτα ή ό,τι άλλο βρίσκεται στο ψυγείο, που σημαίνει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να μας κοστίσει και σε θερμίδες και στην υγεία, αναλόγως τη συχνότητα και το είδος του γλυκού που προτιμάμε. Γιατί, όμως, μας συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δίνουν εξήγηση.

Βιολογικές αντιδράσεις: Μετά την κατανάλωση, ειδικά αν το γεύμα ήταν πλούσιο σε υδατάνθρακες, το σώμα μας μπορεί να βιώσει αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σακχάρου αργότερα, δημιουργώντας την επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη για να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα ενέργειας.

Ψυχολογικοί παράγοντες: Για πολλούς ανθρώπους, το επιδόρπιο σχετίζεται με θετικά συναισθήματα και επιβραβεύσεις. Αυτό καθιστά την επιθυμία για κάτι γλυκό μετά από ένα γεύμα μια κοινή συνήθεια.

Σήματα πέψης: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, ειδικά τα γλυκά, μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης μετά από ένα γεύμα, κάτι που μας οδηγεί στην επιθυμία για επιδόρπιο.

Προτιμήσεις γεύσης: Οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη προτίμηση για τις γλυκές γεύσεις, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις επιθυμίες μετά από τα γεύματα. Τα γλυκά τρόφιμα θεωρούνται συχνά comfort foods που έρχονται και «δένουν» μετά το γεύμα.

Ποιες τροφές μπορούν να αποτρέψουν την επιθυμία μας για γλυκό;

  • Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη προάγει την αίσθηση πληρότητας και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συμπεριλάβετε πηγές όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια, κινόα κ.ο.κ. στο γεύμα σας.
  • Καλά λιπαρά: Τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αίσθηση πληρότητας. Τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη τους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιθυμίας για γλυκό.
  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα πληρότητας και να μειώσει την πείνα για μεγαλύτερες περιόδους. Οι επιλογές όπως το κινόα, τα λαχανικά και η ολική άλεση είναι εξαιρετικές καθώς είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και ίνες. Λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε θυλακοειδή που μειώνουν την πείνα.
  • Ενυδάτωση: Μερικές φορές, οι επιθυμίες για γλυκά μπορεί να συγχέονται με την δίψα. Βεβαιωθείτε ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: clickatlife.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί θέλουμε κάτι γλυκό μετά το φαγητό και πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια;

Συμβαίνει σε όλους να μας «καλεί» ένα κομματάκι σοκολάτα, λίγη τούρτα, μια φέτα κέικ μετά το γεύμα μας και οι περισσότεροι ενδίδουμε. Όπως καταλαβαίνετε,...

Ποιοι απογείωσαν τον χρυσό – Πού θα φτάσει η τιμή του

Με ένα εντυπωσιακό ράλι από τις αρχές του έτους η τιμή του χρυσού έχει σπάσει το φράγμα των 2.700 δολαρίων η ουγγιά. Και σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!