Με περισσότερες από 60 μικρές επιχειρήσεις και μικροβιοτεχνίες, με παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα ή με δημιουργίες και χειροτεχνίες, λειτουργεί σήμερα και αύριο το χριστουγεννιάτικο χωριό στους υπαίθριους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η σύζυγός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη, της οποίας πρωτοβουλία ήταν η διοργάνωση του διημέρου αυτού, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Η κ. Καρσερά-Χριστοδουλίδη εξήγησε ότι η διοργάνωση αποτελεί επέκταση του περσινού χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να ανοίγει το Προεδρικό Μέγαρο στον κόσμο. «Είναι το σπίτι της Κύπρου και τα εμβληματικά κτίρια είναι ωραία να βρίσκουμε ευκαιρίες να τα επισκέπτεται ο κόσμος», ανέφερε.
«Οι στόχοι που εξυπηρετεί είναι πολλοί και ο πρώτος είναι να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας, τους ανθρώπους που συναντάμε όταν πηγαίνουμε στα φεστιβάλ, όταν πηγαίνουμε στα χωριά, στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις», συνέχισε η κ. Καρσερά-Χριστοδουλίδη. «Με αυτές τις ευκαιρίες, μετά και από το «Πάμε Τρόοδος» που κάναμε φέτος, αποφασίσαμε να το μεγαλώσουμε και να φιλοξενήσουμε αυτό το υπέροχο χριστουγεννιάτικο χωριό στον χώρο της Προεδρίας», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κλήθηκαν οι επιχειρήσεις αυτές να συμμετάσχουν στην εν λόγω διοργάνωση, είπε ότι είναι επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στις λίστες με μικρές επιχειρήσεις που είναι υπόψη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Εμπορίου. Ανέφερε, ακόμα, ότι και άνθρωποι που τώρα είναι στο ξεκίνημά τους, μέσα από τη διαφήμιση και την όλη προβολή προσέγγισαν τους διοργανωτές. «Υπήρχε μια ανοιχτή πρόσκληση και είμαστε χαρούμενοι γιατί είναι περισσότερες από 60 επιχειρήσεις σήμερα εδώ», σημείωσε η κ. Καρσερά – Χριστοδουλίδη.
Εξάλλου, η Διεύθυντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Αλίκη Στυλιανού, σημείωσε πως το μήνυμα θα πρέπει να είναι «τα Χριστούγεννα φέτος να είναι κυπριακά, με αγορά κυπριακών προϊόντων, για να στηρίξουμε την κυπριακή βιοτεχνία σε εξαιρετικές τιμές, αλλά κυρίως να ενισχύσουμε τους νεαρούς Κύπριους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιοτεχνία». Στην ίδια κατεύθυνση, η κ. Καρσερά – Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι από πλευράς Προεδρίας έχουν αρχίσει να επιλέγονται για δώρα επισήμων και σε δεξιώσεις μόνο κυπριακά προϊόντα.
Σε ερώτηση αν για τη διοργάνωση υπήρξε και συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς το παρών έδωσε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Αντρέας Γρηγορίου, η Πρώτη Κυρία ανέφερε ότι πάντα υπάρχει συνεργασία και με το Υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας ότι τα τμήματά του επιμελούνται και ένα κομμάτι του Προεδρικού Μεγάρου. «Για να γίνουμε πράσινοι και να εξελίξουμε και το περιβόλι μας, έχουμε συνοδοιπόρους και συνεργάτες το Υπουργείο Γεωργίας», εξήγησε.
«Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες γενικά χρειάζονται πολύ κόσμο και χρειάζεται και από τη μία εθελοντισμός, η ιδέα, αλλά και από την άλλη και όλοι αυτοί άνθρωποι της Προεδρίας, των Υπουργείων, που ανέφερα, με πολιτική καθοδήγηση και με πολύ μεράκι, γιατί για να στηθούν όλα αυτά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά», συνέχισε.
Τέλος, αναφέροντας ότι το χριστουγεννιάτικο χωριό στο Προεδρικό Μέγαρο θα λειτουργεί Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 6 μ.μ., η κ. Καρσερά – Χριστοδουλίδη κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τις διοργανώσεις αυτές σε όλη την Κύπρο, καθώς και στον κατεχόμενο Κορμακίτη, όπου και η ίδια πραγματοποίησε επίσκεψη. Σημείωσε, ακόμα, ότι μικρό ποσοστό των κερδών από τις πωλήσεις του διημέρου θα διατεθεί στο ταμείο του Ραδιομαραθωνίου.
Το Υφυπουργείο Τουρισμού μελετά και άλλες παρόμοιες δράσεις
—————
Το Υφυπουργείο Τουρισμού μελετά και άλλες δράσεις, παρόμοιες με τα χριστουγεννιάτικα χωριά, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του θεσμού.
Ο κ. Κουμής είπε ότι ο θεσμός των χριστουγεννιάτικων χωριών, που τρέχει εδώ και τέσσερα χρόνια και υλοποιείται σε κοινότητες που επιλέγονται μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία, έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό, αυξάνοντας κατά κύριο λόγο τις διανυκτερεύσεις στις συμμετέχουσες κοινότητες, παράλληλα με άλλα οφέλη. Πρόσθεσε, ότι μελετάται και μία άλλη, παρόμοια δράση, από το Υφυπουργείο, σημειώνοντας ότι αυτή «θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή».
Μιλώντας για τη διήμερη διοργάνωση στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι «η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας έχει τύχει θετικής αποδοχής των μικροβιοτεχνών, όλων αυτών των ανθρώπων, των δημιουργών, από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά έχει τύχει θετικής αποδοχής και των συμπατριωτών μας». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση πως έχει διαφανεί ότι ο κόσμος αναζητά ευκαιρίες για να επισκέπτεται εμβληματικά κτίρια της χώρας.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το ότι δίνονται αυτές οι ευκαιρίες και στους μικροβιοτέχνες, αλλά και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν τις ευκαιρίες να επισκέπτονται τα εμβληματικά κτίρια της χώρας και να δημιουργούν θετικές αναμνήσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Αναφερθείς και ο ίδιος με τη σειρά του στον τρόπο επιλογής όσων συμμετέχουν στη διοργάνωση, είπε ότι επιλέγονται μεταξύ όσων συμμετέχουν «στην κυκλική διαδρομή του Υφυπουργείου Τουρισμού, η οποία χωρίζεται σε οχτώ θεματικές ενότητες». Ο κ. Κουμής εξήγησε ότι η κυκλική διαδρομή δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος, «αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκτείνεται από την επαρχία Λευκωσίας, περνά μέσα από την ορεινή Λεμεσό και την ορεινή Λάρνακα, την επαρχία Πάφου και φθάνει μέχρι την περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας», όπως είπε.