Αυτό που κάποτε μπορούσε να φανταστεί κανείς μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι πλέον πραγματικότητα: οι δορυφόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των πιο μικρών πραγμάτων από το διάστημα. Μπορούμε να δούμε ένα μωρό πιγκουίνου να κάνει τα πρώτα του βήματα, μια οικογένεια ελεφάντων να παλεύει να επιβιώσει εν μέσω ξηρασίας και έναν άνδρα σε μια μεγάλη πόλη να ταΐζει χιλιάδες παπαγάλους. Αλλά ο πλανήτης μας μπορεί επίσης να μας δείξει τη σκοτεινή του πλευρά: οι παγετώνες εξαφανίζονται ξαφνικά, οι πυρκαγιές κατατρώγουν τα δάση και ο κόσμος μας αλλάζει με ανησυχητικό ρυθμό.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η Γη από το Διάστημα» που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και κάνει πρεμιέρα στο Viasat Nature στις 9 Ιανουαρίου στις 21:00, παρουσιάζει νέες ανακαλύψεις, εκπληκτικά χρώματα και μοτίβα, χρησιμοποιώντας συντονισμένες εικόνες από δορυφόρους που διαχειρίζονται 20 διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, δείχνοντας μια πολύ νέα πλευρά του πλανήτη μας που αλλάζει ραγδαία, από την Ιαπωνία έως τη Μποτσουάνα.
Χάρη στους χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, μπορούμε να μελετήσουμε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα, όπως η Αρκτική. Είναι το σπίτι των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, μια αποικία των οποίων περιβάλλεται από καφέ κηλίδες που είναι σαφώς ορατές από το διάστημα. Σωστά μαντέψατε: πρόκειται για ίχνη περιττωμάτων. Μια αποικία 10. 000 πιγκουίνων που έχει πολλούς νεοσσούς που έχουν εκκολαφθεί μόλις ένα μήνα πριν καταναλώνει πολλά ψάρια και κριλ, και οι πιγκουίνοι δεν έχουν ξεχωριστές τουαλέτες: αφοδεύουν εκεί που ζουν. Τα πάντα γύρω τους έχουν παγώσει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπό το μηδέν, οπότε αναγκάζονται να τρώνε χιόνι.
Picture Shows: An elephant searches for food on the parched plains of Kenya’s Samburu National Park
Ωστόσο, το μολυσμένο χιόνι δεν είναι πολύ υγιεινό, οπότε η πρώτη μετανάστευση των μικρών πιγκουίνων συνίσταται σε μια περιπλάνηση μέσα στα περιττώματα για να βρουν φρέσκο χιόνι για να φάνε. Και οι γονείς φεύγουν μαζί τους, αφήνοντας πίσω τους καφέ ίχνη ορατά από το διάστημα. Έτσι, αν ψάχναμε για αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων από ψηλά, θα έπρεπε να ψάξουμε για τα σκατά που αφήνουν πίσω τους. Και αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη μέθοδος, διότι 26 νέες αποικίες πιγκουίνων έχουν ανακαλυφθεί τον τελευταίο καιρό χάρη σε αυτή την – ευτυχώς χωρίς μυρωδιές – αναζήτηση από ψηλά.
Οι δορυφόροι μπορούν να μας βοηθήσουν να παρατηρήσουμε ακόμη πιο εντυπωσιακά φαινόμενα. Για παράδειγμα, η σύνδεση μεταξύ δύο απομακρυσμένων ηπείρων, η οποία βοηθά εκατομμύρια ζώα. Στη Βόρεια Αφρική, ο άνεμος σηκώνει πλούσια σε ορυκτά σκόνη από τους ξηρούς πυθμένες των πρώην λιμνών. Το τεράστιο σύννεφο σκόνης, πλάτους εκατοντάδων χιλιομέτρων, διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό για να προσγειωθεί πάνω από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, όπου συνδυάζεται με τα σύννεφα βροχής και πέφτει στο έδαφος ως σταγόνες βροχής πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία, γονιμοποιώντας τη γη και δημιουργώντας ένα κατοικήσιμο περιβάλλον για περισσότερα είδη από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Χρησιμοποιώντας δορυφόρους, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 27 εκατομμύρια τόνοι σκόνης της ερήμου κάνουν αυτό το ταξίδι 3. 000 χιλιομέτρων κάθε χρόνο.
Picture Shows: Land is divided up into strips for farmers in Bolivia.
Οι δορυφόροι εντόπισαν επίσης ένα ενδιαφέρον φαινόμενο πάνω από τη ζούγκλα του Κονγκό. Δεκάδες μονοπάτια οδηγούν σε ένα μόνο σημείο του τροπικού δάσους. Τα μονοπάτια αυτά έχουν χαραχτεί από τα μεγαλύτερα ζώα του Κονγκό, τους ελέφαντες του δάσους, οι οποίοι μεταναστεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο, γνωστό από τους ντόπιους ως το χωριό των ελεφάντων. Οι ελέφαντες του δάσους ζουν συνήθως σε μικρές οικογενειακές ομάδες, αλλά το χωριό των ελεφάντων προσελκύει 150 από αυτούς την ημέρα, επειδή η διατροφή τους από φύλλα και φρούτα στερείται ορισμένων από τα ζωτικά μέταλλα που μπορούν να λάβουν εδώ.
Το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, τα οποία τα ζώα ξεθάβουν με τους χαυλιόδοντές τους, αναρροφούν με τους κορμούς τους και τα φυσούν στα γύρω νερά, τα οποία στη συνέχεια ρουφάνε. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται εδώ και αιώνες και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ξέφωτου μήκους 500 μέτρων στη μέση της ζούγκλας, γεμάτο γεωτρήσεις. Είναι επίσης ένας τόπος συγκέντρωσης όπου οι ελέφαντες μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να δημιουργήσουν σχέσεις ζωής.
Πηγή: clickatlife.gr