17.8 C
Nicosia
Τρίτη 4 Μαρτίου 2025 | 14:28

Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι όσον αφορά το υδατικό

Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι όσον αφορά το υδατικό και επιβάλλεται τερματισμός της σπατάλης ώστε να έχουμε όλοι το απαραίτητο νερό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιώργος Καζαντζής, ο οποίος παρέθεσε τις πολυεπίπεδες προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί το νερό που απαιτείται για ύδρευση.

Αναφορικά με την άρδευση, είπε πως στόχος είναι να διατηρηθούν ζωντανές οι μόνιμες φυτείες. Σε σχέση με την μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο που υπέστη ζημιά σηεμίωσε πως αναμένεται να επαναλειτουργήσει τον Αύγουστο, ενώ Σεπτέμβρη με Οκτώβρη θα έχει κατασκευαστεί μονάδα αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα δυναμικότητας 10.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα.

Επίσης είπε πως εξετάζουν λύσεις “που μπορεί να μας φέρουν νερό από αφαλάτωση ακόμα και πριν το καλοκαίρι,” και ότι σύντομα προκηρύσσεται διαγωνισμός για αφαλάτωση υφάλμυρου νερού στην περιοχή Γαρύλλη.

Σε δήλωσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καζαντζής, είπε ότι η πληρότητα των φραγμάτων την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου ήταν στο 26%, ποσότητα πολύ χαμηλή, όπως σημείωσε.

Αφού ανέφερε ότι διάγουμε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πολύ έντονης ανομβρίας που άφησε τα αποθέματα νερού σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ο κ. Καζαντζής ανέφερε ότι η πρόσφατη απώλεια της μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα και συνεπώς το πρώτο μέλημα του Τμήματος είναι να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν την επάρκεια ύδρευσης το καλοκαίρι που έρχεται καθώς αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Όσον αφορά την άρδευση, σημείωσε ότι είναι δεδομένο ότι οι ποσότητες που θα δοθούν θα είναι πάρα πολύ περιορισμένες και σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις ήδη μειωμένες περσινές και ως εκ τούτου το 2025 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γεωργούς.

«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε επαγγελματίες αγρότες και τις μόνιμες φυτείες  προκειμένου να διατηρηθεί το φυτικό κεφάλαιο», συνέχισε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι είναι δεδομένο ότι οι  ποσότητες νερού θα διατεθούν κατά κύριο λόγο για να κρατηθούν στη ζωή οι μόνιμες φυτείες και από εκεί και πέρα «θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για τις εποχιακές φυτείες».

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!