Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα μελέτη για το κόστος που έχει στο προσδόκιμο της ζωής του ανθρώπου η κατανάλωση δημοφιλών εδεσμάτων κυρίως επεξεργασμένου κρέατος και αναψυκτικών και όπως αναμενόταν τα αποτελέσματα αυτής της διατροφικής συμπεριφοράς δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα χοτ-ντογκ μας κοστίζει κατά μέσο όρο 36 λεπτά και αν το φάμε πίνοντας κάποιο αναψυκτικό αφαιρούμε άλλα 12 λεπτά από τη ζωή μας. Κάθε φορά που τρώμε ένα μπέργκερ ψαλιδίζουμε κατά εννέα λεπτά τη διάρκεια της ζωής μας και κάθε φορά τρώμε μπέικον χάνουμε έξι λεπτά ζωής.
Η μελέτη κατέταξε περισσότερα από 5.800 τρόφιμα και προσδιόρισε το κόστος για την υγεία τους αναλύοντάς τα με βάση τα πρόσθετα που και τα μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά τους, όπως λίπη, θερμίδες και σάκχαρα. Η μελέτη έχει και θετικά νέα αφού η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών ακόμη και σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ φαίνεται ότι βοηθούν κάποιον να ζήσει περισσότερο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για κάθε 10 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά αντί για βόειο κρέας και επεξεργασμένο κρέας, κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 48 λεπτά στη διάρκεια ζωής του.
Ο Δρ. Ολιβιέ Ζολιέ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε τότε: «Ο επείγων χαρακτήρας των διατροφικών αλλαγών για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι ξεκάθαρος. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι μικρές, στοχευμένες υποκαταστάσεις προσφέρουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική για την επίτευξη σημαντικών οφελών για την υγεία και το περιβάλλον χωρίς να απαιτούνται δραματικές διατροφικές αλλαγές.