29.1 C
Nicosia
Δευτέρα 8 Ιούλιος 2024 | 8:31

Άντρη Χριστοφόρου: «Να κάνω καλό αγώνα στο Παρίσι» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν πάει απλά για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024, λέει, σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Κύπρια πρωταθλήτρια στην ποδηλασία, Άντρη Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι να κάνει ένα καλό αγώνα.

Αναφερόμενη στη ζωή στο Ολυμπιακό Χωριό, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι είναι ένα αίσθημα μοναδικό και είναι μέρος αυτής της εμπειρίας, την οποία πρέπει να ζήσεις, να απολαύσεις.

«Δε συμβαίνει συχνά. Μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια και δεν ξέρεις αν θα είσαι ξανά σε αυτή την φάση», πρόσθεσε.

Η Άντρη Χριστοφόρου έστειλε και το δικό της μήνυμα στην νέα γενιά αθλητών, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τον αγώνα μας, ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε από την πρώτη φορά, αυτό που τους λέω πάντα: Δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα και ποτέ δεν λέμε ότι είμαστε από την Κύπρο, μια μικρή δύναμη, άρα είναι πιο πολλές οι πιθανότητες να μην τα καταφέρουμε. Δεν πάει έτσι. Έχουμε πολλά παραδείγματα. Έχουμε αθλητές από καινούργια αθλήματα στην Ολυμπιακή Ομάδα και αυτό δείχνει ότι ανεβαίνει ο κυπριακός αθλητισμός, για αυτό από την πλευρά μας οι αθλητές πρέπει να έχουμε πίστη και επιμονή και από την πλευρά της η πολιτεία πρέπει να βρίσκει τρόπους να στηρίζει τους αθλητές, ιδιαίτερα στις πιο νέες ηλικίες, πριν έρθουν οι επιτυχίες», σημείωσε.

Η Κύπρια πρωταθλήτρια, μετρώντας πλέον αντίστροφα για την τρίτη της συμμετοχή σε Ολυμπιάδα, μίλησε στο ΚΥΠΕ για την πρόκριση της στο Παρίσι 2024, για την προετοιμασία της, τους στόχους της, τα σχέδια της, για τη σημαντική στήριξη που έχει από την οικογένεια της, το σύζυγο της ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, στέλνοντας, παράλληλα, τα δικά της μηνύματα προς την νέα γενιά αθλητών αλλά και προς την πολιτεία.

Ερωτηθείσα πως θα χαρακτήριζε το «Δρόμο προς το Παρίσι» σε ένα απαιτητικό άθλημα όπως αυτό της ποδηλασίας αντοχής, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι «ο Δρόμος για το Παρίσι ήταν μακρύς , όπως είναι και όλοι οι αγώνες μας, με διάφορα σκαμπανεβάσματα», προσθέτοντας ότι ο λόγος κυρίως ήταν γιατί είχαν την αλλαγή στα κριτήρια, οπόταν έπρεπε να αγωνιστούν σαν Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας Κύπρου.

«Και ευτυχώς ανταποκριθήκαμε πολύ καλά. Ξέραμε ότι θα ήταν πιο δύσκολο από άλλες φορές, ότι δεν εξαρτάται 100% από τις δικές μου δυνατότητες, όμως ευτυχώς πήγαν όλα καλά και ήρθε η πρόκριση», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας είναι νεοσύστατη, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι «είναι μια νέα ομάδα και κυριολεκτικά νέα, γιατί οι υπόλοιπες αθλήτριες είναι πολύ πιο μικρές από εμένα».

«Είμαι χαρούμενη που είχαν αυτή την ευκαιρία να τρέξουν αγώνες στο εξωτερικό. Έδειξαν ότι είχαν όρεξη κα η εξέλιξη τους είναι πολύ θετική και είναι ευχάριστο ότι φέτος κάποιες από τις αθλήτριες τρέχουν σε μικρές ομάδες στο εξωτερικό, που είναι ένα πολύ καλό βήμα για τις ίδιες», σημείωσε.

Σε ερώτηση ποιος είναι στόχος της Άντρης Χριστοφόρου στο Παρίσι, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι σίγουρα ο στόχος της είναι να τερματίσει μια και είχε κάποιες ατυχίες τις προηγούμενες φορές.

«Επίσης, σίγουρα δεν πάω απλά για τη συμμετοχή. Δεν θέλω να πω κάτι σε νούμερο, γιατί ξέρω ότι το αποτέλεσμα επηρεάζεται από τις τακτικές των άλλων ομάδων, από διάφορους παράγοντες μηχανικά, καιρό, κλπ. Οπόταν πρώτα θέλω να πάω να δω τη διαδρομή από κοντά. Να βγάλω την τακτική μου με τον προπονητή μου, να κάνω τον πλάνο που έχουμε στο 100% και ό,τι και αν σημαίνει αυτό σε νούμερο, εάν εγώ είμαι ικανοποιημένη θα είμαι ευχαριστημένη και με το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πως είναι η ζωή στο Ολυμπιακό Χωριό, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι την προηγούμενη φορά (στο Τόκυο) ήταν λίγο περίεργα λόγω της κατάστασης με το covid.

«Συνήθως όμως τα Ολυμπιακά Χωριά , με το που μπαίνεις μέσα νιώθεις ότι είναι ένα Ολυμπιακό Χωριό, είσαι στην μεγαλύτερη διοργάνωση, βλέπεις μεγάλα ονόματα να κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους, στο εστιατόριο, δηλαδή είναι ένα αίσθημα μοναδικό και είναι μέρος αυτής της εμπειρίας, την οποία πρέπει να ζήσεις, να απολαύσεις. Δε συμβαίνει συχνά. Μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια και δεν ξέρεις αν θα ξανά είσαι σε αυτή την φάση», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για την προετοιμασία και τα σχέδια της τόσο πριν το Παρίσι όσο και μετά, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι η προετοιμασία πήγε μια χαρά, προσθέτοντας ότι είχε πάρα πολλούς αγώνες μέχρι τον Μάιο στο εξωτερικό, μετά είχε ένα mini camp στο Τρόοδος για την τελευταία φάση της προετοιμασίας της και τώρα ακολουθούν κάποιοι άλλοι δυνατοί αγώνες για είναι 100% έτοιμη.

Μετά το Παρίσι, συνέχισε η Κύπρια πρωταθλήτρια, συνεχίζονται οι αγωνιστικές της υποχρεώσεις με την ομάδα.

«Δύο, τρεις μέρες μετά ξεκινούμε Γύρο Γαλλίας που είναι ο πιο σημαντικός αγώνας για την ομάδα και μετά έχω ακόμα κάποιους αγώνες μέχρι το τέλος της σεζόν, οπόταν θα μείνω πλήρως συγκεντρωμένη μέχρι να ολοκληρωθούν. Μετά σίγουρα θέλεις κάποια ξεκούραση γιατί οι ολυμπιακές χρονιές είναι πάντα οι πιο πιεστικές από τις υπόλοιπες και αναλόγως με τη συζήτηση που θα κάνω με την ομάδα μου, τους στόχους που θα θέσει η Εθνική Ομάδα, κτλ, θα κάνω ένα προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά. Δεν θέλω να πω ότι είπα την προηγούμενη φορά ότι θα είναι η τελευταία μου Ολυμπιάδα, η τελευταία μου χρονιά, γιατί κατάλαβα ότι δεν ξέρεις ποτέ. Κάθε χρόνο ζυγίζω τα πράγματα και βλέπω τι θέλω να κάνω και αποφασίζω με βάση τα δικά μου δεδομένα αλλά και της οικογένειας μου», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στο χώρο τόσο του αθλήματος της ποδηλασίας όσο και του αθλητισμού γενικότερα, και είναι μια από τους κυριότερους πρεσβευτές της Κύπρου, η Άντρη Χριστοφόρου είπε: «Προσπαθώ».

Βασικά, είπε, «αγωνιστικά έχω ακόμα χρόνια μπροστά μου, όχι γιατί είμαι νεαρή, αλλά γιατί το άθλημα μας το επιτρέπει».

«Θεωρώ ότι όταν περάσεις από Ολυμπιάδες, από όλες τις διοργανώσεις, έχεις μια εμπειρία για το τι δουλεύει σωστά , τι δε δουλεύει σωστά, τι σε βοήθησε, τι θα μπορούσε να σε βοηθήσει πιο πολύ και πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιούνται οι αθλητές όπως είμαι εγώ όταν αποφασίζουν να σταματήσουν την αγωνιστική δράση για να βοηθήσουν τις επόμενες γενιές με την εμπειρία και την γνώση τους, έτσι ώστε να βρουν τα πράγματα πιο εύκολα, πιο στρωμένα ας το πούμε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιος είναι ο λόγος που αναχωρεί πιο αργά για το Παρίσι και λίγες μέρες πριν τον αγώνα της, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι ο κυριότερος λόγος είναι γιατί η προπόνηση που κάνει είναι έξω στο δρόμο , λόγω της έναρξης και των άλλων αγωνισμάτων θα έχει πάρα πολύ κίνηση.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινώ από το Ολυμπιακό Χωριό και να κάνω για παράδειγμα 150 χλμ , γιατί έχω 5 ώρες προπόνηση, οπόταν αποφασίσαμε με τον προπονητή μου, ότι θα κάνω όλες τις μεγάλες προπονήσεις Κύπρο, που θα είναι για μια εβδομάδα περίπου πριν, μετά θα πάω στις 30 Ιουλίου, έτσι ώστε να έχω τρεις μέρες, απλά για να δω τη διαδρομή για να μην ταλαιπωρηθώ, να μην χάσω προπονήσεις και πιστεύω ότι αυτό το σύστημα θα δουλέψει υπέρ μου», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο αγώνας της είναι στις 4 Αυγούστου, είναι απευθείας τελικός, είναι σχεδόν 160 χλμ . «Νομίζω θα είναι ενδιαφέρον ο αγώνας, έτσι όπως φαίνεται η διαδρομή τουλάχιστον στα χαρτιά», πρόσθεσε.

Η Άντρη Χριστοφόρου έστειλε και το δικό της μήνυμα στην νέα γενιά αθλητών, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τον αγώνα μας, ακόμα και αν δεν καταφέρουμε από την πρώτη φορά, αυτό που τους λέω πάντα: Δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα και ποτέ δεν λέμε ότι είμαστε από την Κύπρο, μια μικρή δύναμη, άρα είναι πιο πολλές οι πιθανότητες να μην τα καταφέρουμε. Δεν πάει έτσι. Έχουμε πολλά παραδείγματα. Έχουμε αθλητές από καινούργια αθλήματα στην Ολυμπιακή Ομάδα και αυτό δείχνει ότι ανεβαίνει ο κυπριακός αθλητισμός, για αυτό από την πλευρά μας οι αθλητές πρέπει να έχουμε πίστη και επιμονή και από την πλευρά της η πολιτεία πρέπει να βρίσκει τρόπους να στηρίζει τους αθλητές, ιδιαίτερα στις πιο νέες ηλικίες, πριν έρθουν οι επιτυχίες. Είναι τα δύσκολα χρόνια. Είναι εκεί που χρειαζόμαστε να κάνουμε βήματα και πρέπει να γίνουν τα βήματα για να μην χάνονται ταλέντα», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι πάντα είναι με χαμόγελο και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες, και ακόμα και αν δεν πετύχει ένα στόχο που έβαλε, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι της βγαίνει αυθόρμητα.

«Είναι μέρος του χαρακτήρα μου. Σίγουρα δεν είμαι πάντα τόσο θετική. Έχω και εγώ τα κάτω μου και στον αθλητισμό είναι πολλά τα κάτω μας. Πιστεύω ότι χρειάζεσαι τα σωστά άτομα γύρω σου, που σε σπρώχνουν στο να σκέφτεσαι ξανά θετικά. Να καταλάβεις ότι όπως σας είπα πριν, δεν είναι εύκολα όλα από την πρώτη φορά και με θετική σκέψη και επιμονή επανερχόμαστε. Επόμενος στόχος να έρθει μια μικρή επιτυχία να σου δώσει τη δύναμη και να πας πάρα κάτω», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είχε τη στήριξη και έχει τη στήριξη της οικογένειας της, διότι είναι και μητέρα, σύζυγος, εκτός από αθλήτρια, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι βάζει σε πρόγραμμα όλη την ευρύτερη οικογένεια, δηλαδή γονείς, αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες, κάθε φορά που θα φύγει, γιατί, όπως ανέφερε, «ο γιος μου είναι σε μια ηλικία που έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις , δραστηριότητες και είμαι τυχερή που αφοσιώνουν όλοι χρόνο στον Παύλο, έτσι ώστε να μην αλλάζει ο Παύλος το πρόγραμμα του και να νιώθει πιο μικρή την απουσία μου όσο γίνεται».

«Γενικά, του δίνουν πάρα πολλή αγάπη και αυτό με κάνει να είμαι πιο ήρεμη, πιο ήσυχη και να μπορώ να επικεντρωθώ στο στόχο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι και ο σύζυγος της ήταν επίσης αθλητής της ποδηλασίας και είχε συμμετάσχει σε Ολυμπιάδα, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι ο Μάριος (Αθανασιάδης) την σπρώχνει πάντα να επιμένει και να συνεχίζει να κυνηγά τους στόχους της.

«Πιστεύω ότι ο κύριος λόγος είναι γιατί όταν αγωνιζόταν ο Μάριος, στο Λονδίνο, Ολυμπιακούς του 2012, τα δεδομένα στην Κύπρο για τους αθλητές δεν ήταν όπως είναι τώρα. Ήμασταν πολύ πιο πίσω. Δεν είχαν στήριξη και ο Μάριος δεν είχε την επιλογή “αν θέλω συνεχίζω, αν δεν θέλω δε συνεχίζω”. Ήξερε ότι έπρεπε να σταματήσει λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης, λόγω της ζωής, κλπ. Και αυτό πιστεύω ότι τον έκανε να καταλάβει ότι τώρα αφού είναι καλύτερα τα πράγματα και είμαστε τυχεροί , πρέπει να είμαστε και πιο επίμονοι . Να συνεχίζουμε τους αγώνες μας και να κυνηγούμε τις επιτυχίες. Και κάποτε στεναχωριέμαι που σταμάτησε, πιστεύω νωρίς. Από την άλλη είμαι τυχερή γιατί ξέρει ακριβώς τι σημαίνει ο πρωταθλητισμός και κρατά γερά και για μένα», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εκλογές στη Γαλλία: Ποιο είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που θριάμβευσε στον δεύτερο γύρο

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μπορεί να δηλώνει απόψε νικητής. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας βλέπει τη συμμαχία του να κερδίζει την...

Σε πολιτικό και οικονομικό χάος η Γαλλία

Kαμία πολιτική παράταξη ή συμμαχία δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών, γεγονός που αναμένεται να βυθίσει τη...

Νετανιάχου: Τυχόν συμφωνία να επιτρέπει στο Ισραήλ να επαναλάβει εχθροπραξίες

Τυχόν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να επαναλάβει τις εχθροπραξίες μέχρι την επίτευξη των πολεμικών του στόχων,...

Κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες – Θα φτάσει τους 40 βαθμούς

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία που θα φτάσει τους 40 βαθμούς στο εσωτερικό  θα ισχύσει σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας. Η...

Λεμεσός: 32χρονος δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα έξω από νυκτερινό κέντρο

Επίθεση δέχθηκε 32χρονος, γύρω στις 4:40 τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Ιουλίου, έξω από νυκτερινό κέντρο στη Γερμασόγεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που βρισκόταν...

Λεμεσός: Όχημα κατέληξε σε χαντάκι-Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό του οδηγού

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έπειτα από πτώση οχήματος σε χαντάκι στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το ατύχημα σημειώθηκε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!