28.8 C
Nicosia
Σάββατο 20 Ιούλιος 2024 | 7:14

Σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών ηλικίας μέχρι τεσσάρων χρόνων

Την προκήρυξη του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών ηλικίας μέχρι τεσσάρων χρόνων για την σχολική χρονιά 2024-2025 αποφάσισε κατά την σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου.

Σε δηλώσεις της στο Προεδρικό μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, η κ. Ευαγγέλου εξήγησε πως ουσιαστικά πρόκειται για την συνέχιση του υφιστάμενου σχεδίου το οποίο επιδοτεί μέχρι και το 80% του κόστους, των διδάκτρων των νηπιαγωγείων ή βρεφονηπιακών σταθμών.

Δικαιούχοι του σχεδίου μετά από απόφαση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη το 2023, σημείωσε, είναι οι οικογένειες που έχουν εγκριθεί για το επίδομα τέκνου για το έτος το οποίο αρχίζει το σχολικό έτος.

Επίσης, είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για νέο σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών ηλικίας από τεσσάρων μέχρι τεσσάρων και έξι μηνών για το έτος 2024-2025 το οποίο «θα λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι την υλοποίηση του πλήρους σχεδιασμού που προβλέπεται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση».

Για το νέο σχέδιο, ανέφερε η κ. Ευαγγέλου, ισχύουν τα ίδια κριτήρια με το σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών.

Και για τα δύο σχέδια το μηνιαίο ύψος του επιδόματος ανέρχεται μέχρι και το 80% του ύψους των διδάκτρων με μέγιστο ποσό τα 350 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί βάση του οικογενειακού εισοδήματος, της ηλικίας του παιδιού, της σύνθεσης της οικογένειας και του ωραρίου της φοίτησης.

Από τα σχέδια, τόνισε, θα έχουν την δυνατότητα να ωφεληθούν μέχρι και 25.000 παιδιά ηλικίας μέχρι και 4,5 ετών με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ.

«Τα εν λόγω σχέδια αποσκοπούν στην ενίσχυση των οικογενειών, στην συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, στην πρόσβαση παιδιών προσχολικής ηλικίας σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα χωρίς αποκλεισμούς και με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που αποφασίστηκε κατά την περσινή χρονιά και την φετινή, με την ηλικιακή διεύρυνση που αποφασίστηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο αυξάνονται οι εν δυνάμει δικαιούχοι του σχεδίου από 15.000 σε 25.000 ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερες οικογένειες καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη ευρύτερα», πρόσθεσε.

Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι η ενδυνάμωση των οικογενειών και προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των γονέων για να παραμείνουν ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αλλά και προς την κατεύθυνση της παροχής κινήτρων δημογραφικής πολιτικής, αποτελούν προτεραιότητα.

Η κ. Ευαγγέλου είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα επίσης, πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για συνέχιση της καταβολής αυξημένου ποσού επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων ώστε να συνεχίσει να μην λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των συντάξεων που παραχωρήθηκε από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος του 2024.

«Δηλαδή το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων θα συνεχίσει να μην επηρεάζεται από την αύξηση που είχε παραχωρηθεί στις συντάξεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεξαρτήτως της αύξησης που έλαβαν από την σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου χωρίς διαφοροποίηση χωρίς δηλαδή είτε να μειωθεί είτε να αποκοπεί καθώς η διαφορά που προκύπτει θα συνεχίσει να καλύπτεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η απόφαση αυτή έχει κόστος 4,7 εκ. και αποσκοπεί στην στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

IC Markets (EU) Ltd : Έφεση κατά της απόφασης Κεφαλαιαγοράς – Η ΕΚ αγνόησε στοιχεία

Η IC Markets (EU) Ltd ανακοινώνει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη βάση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2024,...

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά...

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος στον Μαρμαρά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε – Επέβαιναν 110 άτομα – 7 οι τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκεύης (19/7) στην Τουρκία, καθώς τουριστικό σκάφος 20 μέτρων βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαρμαρά, αφού πρώτα έπιασε...

Καμίνι η Κύπρος – Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος – Διπλή προειδοποίηση

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση, «η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου...

Άλλες 4 μέρες υπό κράτηση δυο εκ των συλληφθέντων για την πυραμίδα Metamax

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για...

Έκλεισε λωρίδα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού λόγω οδικής σύγκρουσης

Λόγω οδικής σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, πριν την έξοδο Κοτσιάτη, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με ανάρτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!