19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:47

Ρεκόρ γάμων με θέα το Αιγαίο

Η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό γάμων στη σύγχρονη ιστορία αναμένεται να είναι το 2022 και τα ελληνικά νησιά, με πρωταγωνίστρια τη Σαντορίνη, φαίνεται πως κερδίζουν σημαντικό μερίδιο από την πίτα. Γαμπροί και νύφες από τα πέρατα του κόσμου σπεύδουν για όρκους αιώνιας αγάπης στην Καλντέρα με μεγαλύτερη συχνότητα από ποτέ…

Oπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» από τον Δήμο Θήρας, «η τεράστια αύξηση στους γάμους φάνηκε φέτος από την έναρξη της σεζόν. Oσοι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν το 2020 και το 2021 ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα φέτος από τα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου να ξεκινήσει μαζικά η τέλεση γάμων στο νησί».

Κάθε χρόνο στη Σαντορίνη των 15.000 κατοίκων τελούνται περίπου… 1.000 γάμοι. Από αυτούς το 90% αφορά επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 60% προέρχεται από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

«Παρότι είναι νωρίς για να έχουμε συνολικά στοιχεία, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση των γάμων – κατά 50% σε σχέση με το 2019. Εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πρόκειται για μια τουριστική βιομηχανία με τεράστιο τζίρο που αποφέρει πολλά στο νησί. Δεν είναι μόνο ο γάμος ως γεγονός, αλλά τα όσα αφήνει στη Σαντορίνη.

Οι περισσότεροι έρχονται για να παντρευτούν φέρνοντας μαζί τους από 50 έως και 150 άτομα, ενώ επιστρέφοντας στις πατρίδες τους με τις φωτογραφίες του γάμου διαφημίζουν το νησί ακόμη περισσότερο», λένε οι αρμόδιοι.

Τη μαζική προσέλευση μελλονύμφων επιβεβαιώνουν και τα γραφεία οργάνωσης γάμου που λειτουργούν με έδρα τη Σαντορίνη, με τους εμπλεκόμενους να επισημαίνουν πως η πραγματική αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που αντανακλούν οι αριθμοί.

Κι αυτό επειδή εκτός από τους… επίσημους γάμους που «περνούν» από το Δημαρχείο, εκατοντάδες άλλοι τελούνται ανεπισήμως στα πιο γραφικά σημεία του νησιού.

«Ασιάτες, κυρίως Κινέζοι και Γιαπωνέζοι», όπως εξηγούν από τον Δήμο Θήρας, «οι οποίοι έχουν ήδη παντρευτεί στη χώρα τους, έρχονται εδώ με την παρέα τους και τον τουρ οπερέιτορ που έχουν επιλέξει, κάνουν μια τελετή μεταξύ τους στην οποία λένε το «ναι» και στη συνέχεια φωτογραφίζονται με τα νυφικά τους ή με κάποια πολύχρωμα φορέματα με θέα την Καλντέρα. Ετσι μπορεί να βλέπεις ακόμη και 10 ή 18 ζευγάρια κινέζων νεονύμφων να περιμένουν στα σκαλιά τη σειρά τους για να φωτογραφιστούν».

Δεν είναι μόνο το ονειρικό τοπίο που προσελκύει γαμπρούς και νύφες, αλλά και το συγκριτικά χαμηλό κόστος της διαδικασίας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Wedding Price Index, της πλατφόρμας αναζήτησης καταλυμάτων Holidu, η Σαντορίνη, που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των μελλονύμφων διεθνώς, κατέχει την 36η θέση από πλευράς κόστους μεταξύ των 100 δημοφιλέστερων προορισμών παγκοσμίως.

Η μεγάλη ζήτηση συνδυάζεται, επίσης, με την αλματώδη αύξηση στις διεθνείς αφίξεις που παρατηρείται φέτος στο νησί. Μόνο τον Μάιο σημειώθηκε αύξηση 36% στις αφίξεις ξένων τουριστών σε σχέση με το 2019, δηλαδή από την εποχή προ κορονοϊού, ενώ οι κρατήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν προοιωνίζουν εκτόξευση του αριθμού των επισκεπτών.

«Yes I do» από τη Σκόπελο έως τη Νάξο!

Παρότι η Σαντορίνη αποτελεί τη ναυαρχίδα στους «γάμους α λα ελληνικά», η αυξημένη ζήτηση αφορά και άλλα νησιά της Ελλάδας. Το γεγονός επιβεβαιώνει η Ιωάννα Ευσταθίου, πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου.

«Οι γάμοι έχουν επιστρέψει φέτος στο νησί, και μάλιστα πολύ δυναμικά», λέει η ίδια στα «ΝΕΑ» και προσθέτει: «Ηδη διαπιστώνουμε μια αύξηση της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Πρόκειται για τελετές που ακυρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και επαναπρογραμματίστηκαν για φέτος, αλλά και για νέους γάμους.

Επίσης, η Σκόπελος έχει μεγάλη ζήτηση και για ανανέωση όρκων ή για events προτάσεων γάμου που γίνονται κυρίως στο σημείο όπου γυρίστηκε η ταινία «Mamma Mia». Ερχονται από το εξωτερικό γι’ αυτόν τον σκοπό. Πρόκειται κυρίως για Βρετανούς, όμως το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου που μας εξυπηρετεί έχει επίσης απευθείας πτήσεις από Σκανδιναβία, Ολλανδία, Πολωνία αλλά και Παρίσι».

Εκτός από τη Σκόπελο και τη Σαντορίνη, Κρήτη, Ιος, Φολέγανδρος, Ρόδος και Νάξος έχουν επίσης αρχίσει να καθιερώνονται ως ονειρεμένοι προορισμοί διεθνώς για την τέλεση γάμων. Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, την Πάρο επέλεξαν για να ανανεώσουν τους γαμήλιους όρκους τους ο ηθοποιός Αλεξ Πέτιφερ και το σούπερ μόντελ Τόνι Γκαρν, ενώ κάποια νησιά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μακρινές αγορές, όπως η Ινδία.

Ενδεικτικοί είναι οι τρεις πολυτελείς γάμοι με άρωμα Bollywood που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο σε Ρόδο, Πάρο και Κρήτη, καθώς ινδοί μεγιστάνες, με μόνιμο τόπο κατοικίας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διοργάνωσαν εκεί γάμους – υπερπαραγωγές συνδυάζοντας το «yes I do» με μοναδικές διακοπές στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!