27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:02

Οι 6 γυναίκες που στέλνει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή

Έξι γυναίκες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα συσταθεί μετά τις ευρωεκλογές. Η γυναικεία εκπροσώπηση, αν και αυξημένη κατά μία έδρα, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι γυναίκες στο ελληνικό κοινοβούλιο καταλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εδρών που αντιστοιχούν στη χώρα μας (21 έδρες).

Δύο από τις έξι Ελληνίδες που εξελέγησαν ήταν ήδη ευρωβουλευτές, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις είναι νέες παρουσίες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η γυναικεία εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή ανά κόμμα

Ειδικότερα, από τους επτά εκλεγέντες ευρωβουλευτές της Ν.Δ., οι δύο είναι γυναίκες: η Ελίζα Βόζενμπεργκ, που επανεξελέγη και η Ελεονώρα Μελέτη, που θα μεταπηδήσει από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τη δημοσιογραφία στα έδρανα του Ε.Κ.

Από τις 4 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ, μία καταλαμβάνεται από γυναίκα και συγκεκριμένα από την Έλενα Κουντουρά, η οποία επανεξελέγη.

Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τρεις άνδρες ευρωβουλευτές και καμία γυναίκα. Μάλιστα από το πράσινο ευρωψηφοδελτίο, η πρώτη δεκάδα με βάση τους σε σταυρούς καταλαμβάνεται μόνο από άνδρες, ενώ την πρώτη γυναίκα υποψήφια, την Όλγα Μαρκογιαννάκη, συναντάμε στην 11η θέση.

Η Ελληνική Λύση θα εκπροσωπηθεί από δύο ευρωβουλευτές, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα: η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Το ΚΚΕ δεν θα έχει γυναικεία εκπροσώπηση, καθώς θα στείλει δύο άνδρες ευρωβουλευτές στην Ευρωβουλή. Σημειώνεται ότι την τρίτη θέση σε σταυρούς από το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΚΕ κατέλαβε η γνωστή ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να εκλεγεί.

Η Πλεύση Ελευθερίας μπαίνει για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή με την Μαρία Ζαχαρία, που εξελέγη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Εισιτήριο για το Ευρωκοινοβούλιο πήρε και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, επικεφαλής της Φωνής Λογικής, η οποία θα έχει επίσης για πρώτη φορά εκπρόσωπο στις Βρυξέλλες.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τις έξι Ελληνίδες που εκλέχθηκαν στην Ευρωβουλή:

Ελίζα Βόζενμπεργκ

(ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / EUROKINISSI)

Με σπουδές στη νομική και τις πολιτικές επιστήμες και μάχιμη δικηγόρος από το 1982 με ειδίκευση στο ποινικό και το οικογενειακό δίκαιο, η Ελίζα Βόζενμπεργκ εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2014 και επανεξελέγη το 2019 και στις προχθεσινές κάλπες. Είχε διατελέσει επίσης βουλευτής Α` Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2012.

Στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και μέλος Επιτροπών του ΕΚ. Στη διάρκεια της θητείας της έχει καταθέσει πάνω από 200 ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, πάνω από 150 ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα και τα εθνικά θέματα, πληθώρα ερωτήσεων για τις μεταφορές και τον τουρισμό και έχει κάνει 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ελεονώρα Μελέτη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η δημοφιλής δημοσιογράφος και παρουσιάστρια γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία, καθώς και δημοσιογραφία, ενώ μιλάει πέντε ξένες γλώσσες. Έκανε τα πρώτα βήματά της στον Τύπο μεταφράζοντας επιστημονικά άρθρα και διεθνείς ειδήσεις. Από το 2001 την κέρδισε η δημοσιογραφία, ξεκινώντας την πορεία της ως ρεπόρτερ και συντάκτρια διεθνών ειδήσεων. Μέσα από μία διαδρομή 23 ετών, καθιερώθηκε στον χώρο παρουσιάζοντας με επιτυχία από δελτία ειδήσεων μέχρι ψυχαγωγικά μαγκαζίνο. Έχει αρθρογραφήσει σε δημοφιλείς ιστότοπους και τoν Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Γυναίκα ψάχνει», που πραγματεύεται τον πολυσύνθετο ρόλο της γυναίκας σε μία κοινωνία που πλήττεται από στερεότυπα. Φέτος κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο «Το όνειρό μου ήταν πάντα ένα μοβ ποδήλατο».

Έλενα Κουντουρά

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Έλενα Κουντουρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου επί σειρά ετών, υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100 μ. με εμπόδια, με πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις. Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1984-1996 ξεχώρισε με τη διεθνή της καριέρα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας. Το διάστημα 1996-2003 ήταν διευθύντρια σε εκδόσεις δημοφιλών περιοδικών στην Ελλάδα, με θέμα τη γυναίκα, το lifestyle, το σπίτι και την οικογένεια. Εισήλθε στην πολιτική το 2004, και έχει εκλεγεί βουλευτής έξι φορές στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Από τον Ιανουάριο 2015 έως τον Μάιο 2019 διετέλεσε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επανεξελέγη στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου 2024.

Γαλάτω Αλεξανδράκη

Με την Ελληνική Λύση εξελέγη η Γαλάτω Αλεξανδράκη, κτηνοτρόφος από την Αλεξανδρούπολη. Στην τοπική κοινωνία, όπου ζει, τη γνωρίζουν ως ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου και βιοπαλαίστρια, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστά περισσότερα στοιχεία για τη διαδρομή της, καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει παρουσία στα social media και είχε μία μάλλον αθόρυβη προεκλογική δραστηριότητα.

Μαρία Ζαχαρία

(Πηγή φωτ. euforanimals.eu)

Η Μαρία Ζαχαρία είναι 47 ετών. Μεγάλωσε και εργάζεται στον Πειραιά ως ιδιωτική υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας. Δραστηριοποιήθηκε στην πόλη της ως Ενεργή Πολίτης της Πειραϊκής και ανέπτυξε δράση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα από το λιμάνι που έπλητταν όλους τους παραλιμένιους δήμους της ευρύτερης Περιφέρειας του Πειραιά, με την περιβαλλοντική μόλυνση και την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων αναψυχής για τους πολίτες. Τα τελευταία 20 χρόνια εκλέγεται ως συνδικαλίστρια και συμμετέχει ενεργά στο εργατικό κίνημα, στις διεκδικήσεις των εργατικών-κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι Γενική Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά.

Αφροδίτη Λατινοπούλου

Γεννηθείσα το 1981 στη Θεσσαλονίκη, η Αφροδότη Λατινοπούλου από μικρή ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το τένις, κερδίζοντας πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονήτρια τένις στα 18 της και αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Νομική άρχισε να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα. Τον Φεβρουάριο του 2018 άρχισε την καμπάνια “Macedonian products made in Greece” προκειμένου να προωθηθούν τα Ελληνικά Μακεδονικά Προϊόντα. Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 ήταν υποψήφια βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν εξελέγη και αποχώρησε από το κόμμα διαφωνώντας με βασικές επιλογές του. Στις 23 Μαρτίου του 2023 ίδρυσε τη Φωνή Λογικής, με την οποία και εξελέγη ευρωβουλευτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!