27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:27

Οι ενέργειες του Υπ. Γεωργίας μετά τη ρύπανση στο φράγμα Άχνας

Οι αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας και Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων) προέβησαν χθες σε διερεύνηση του περιστατικού ρύπανσης στην περιοχή φράγματος Άχνας, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας κ. Νίκο Βάσιλα, έπειτα από σχετική καταγγελία που έγινε την Κυριακή, 25/2/2024.

Η καταγγελία αφορούσε αστοχία δεξαμενής εξάτμισης υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες αποβλήτων να διαχυθούν σε παρακείμενες γεωργικές καλλιέργειες και να καταλήξουν στο φράγμα της Άχνας.

Κατά την επιτόπια διερεύνηση που έγινε οι αρμόδιες Αρχές διαπίστωσαν τα ακόλουθα:

• Αστοχία της δεξαμενής εξάτμισης υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων και διάχυση ποσότητας αποβλήτων που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 50.000 κυβικά μέτρα. Σημειώνεται ότι ο Φορέας Εκμετάλλευσης της Κτηνοτροφικής Μονάδας (Αγελαδοτροφική Μονάδα) είναι κάτοχος σχετικής εν ισχύ Άδειας Απόρριψης Αποβλήτων, στην οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δυνατότητα διάθεσης των υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων της εν λόγω Μονάδας σε κατάλληλες δεξαμενής εξάτμισης.
• Η αστοχία της δεξαμενής εξάτμισης (υποχώρηση των εξωτερικών τοιχίων πλάτους περίπου 5 μέτρων) εκ πρώτης όψεως εκτιμάται ότι οφείλεται σε πρόβλημα στατικότητάς της.
• Η διάχυση των υγρών κτηνοτροφικών απόβλητων έγινε αρχικά προς παρακείμενα γεωργικά τεμάχια με αποτέλεσμα να επηρεαστούν γεωργικές καλλιέργειες (κυρίως σιτηρά και πατατοκαλλιέργειες) σε έκταση περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
• Τα υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα ακολούθως, και αφού διένυσαν περίπου μια απόσταση 2 χιλιομέτρων, κατέληξαν στο φράγμα της Άχνας.

Ενόψει των πιο πάνω έγιναν ή δρομολογήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:

• Άμεση αποκατάσταση της αστοχίας της δεξαμενής από τον Φορέα Εκμετάλλευσης της Κτηνοτροφικής Μονάδας, με αποτέλεσμα τον τερματισμό της διαρροής. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δεξαμενή είναι υπό παρακολούθηση ώστε σε περίπτωση τυχόν νέας αστοχίας να ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασής της.
• Καταγραφή σε πρώτη φάση, από το Τμήμα Γεωργίας, όλων των γεωργικών τεμαχίων και των καλλιεργειών τους που επηρεάστηκαν από τα κτηνοτροφικά απόβλητα. Ακολούθως, προγραμματίζεται η αναλυτική εκτίμηση των σχετικών επιπτώσεων, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους.
• Δειγματοληψία νερού από το φράγμα της Άχνας και άμεση ανάλυσή του από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο της ενδεχόμενης ρύπανσής του. Ακολούθως, προγραμματίζεται παρακολούθηση μέσω δειγματοληψιών, της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της επηρεαζόμενης περιοχής για διαπίστωση τυχόν υποβάθμισής τους. Στη βάση των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
• Άμεση εφαρμογή και επιβολή από το Τμήμα Περιβάλλοντος της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
• Συντονισμός, συνεχής παρακολούθηση του θέματος και λήψη των κατάλληλων μέτρων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!