Με στόχο τη διάκριση μεταβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, «Παρίσι 2024», μια από τις κορυφαίες Κύπριες Τζουντόκα, και ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του κυπριακού τζούντο, Σοφία Ασβεστά.
Η Σοφία Ασβεστά, στην τελευταία λίστα της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία -52 κιλά (2052 πόντους), αλλά και στην ολυμπιακή κατάταξη, βρίσκεται στην 28η θέση, ένα αποτέλεσμα που την κατηγοριοποιεί στο Continental quota και που της έδωσε την πρόκριση για το Παρίσι. Η τελική ανακοίνωση των συμμετεχόντων για το τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αναμένεται να γίνει στις 23 Ιουνίου, οπού κλείνει επίσημα ο κύκλος των προκρίσεων.
Η Σοφία Ασβεστά, ως μέλος της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας για το Παρίσι, «Team Cyprus», αναμένεται να αναχωρήσει για το Παρίσι, στις 24 Ιουλίου, μαζί με τον προπονητή της, Χρίστο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που εκπροσώπησε το κυπριακό τζούντο σε Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από 20 χρόνια, και συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Σημειώνεται ότι η ΚΟΕ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκπροσώπησης της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και σε αγώνες πολλαπλών αθλημάτων σε περιφερειακό, ηπειρωτικό και παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι ευρίσκονται υπό την προστασία της ΔΟΕ.
Το κυπριακό τζούντο συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 με 5 αθλητές, το 1984 στο Λος Άντζελες με 2, το 1988 στη Σεούλ με 2, το 1992 στην Βαρκελώνη με 2 και το 2004 στην Αθήνα με 1, και το 2024 στο Παρίσι με την 24χρονη Σοφία Ασβεστά.
Το ταξίδι της Σοφία Ασβεστά για να κατακτήσει το ολυμπιακό όνειρο και την πολυπόθητη ολυμπιακή πρόκριση ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και αυτό περιελάβανε πολυάριθμα ταξίδια, συμμετοχή σε αρκετούς αγώνες, πολύωρες προπονήσεις, σκληρή δουλειά, αφοσίωση, ψυχική και σωματική δύναμη και αντοχή, training camps. Όπως είπαν, σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ , τόσο η ίδια η Κύπρια πρωταθλήτρια όσο και ο προπονητής της, Χρίστος Χριστοδουλίδης, ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, γεμάτο πίεση, προκλήσεις αλλά στο τέλος την κατέταξε στην ελίτ του παγκόσμιου τζούντο.
Σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Σοφία Ασβεστά μιλά για αυτό το διετές της ταξίδι, το στόχο της στο Παρίσι, για τους επόμενους της στόχους, ενώ ο Χρίστος Χριστοδουλίδης μιλά με περηφάνια για την προσπάθεια όλων των παιδιών της Εθνικής Ομάδας Τζούντο και το γεγονός ότι ένα μέλος της Ομάδας, κατάφερε να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Δύσκολος Δρόμος το ταξίδι προς το Παρίσι
Κληθείσα να περιγράψει το ταξίδι της προς το Παρίσι και την ολυμπιακή πρόκριση, η Σοφία Ασβεστά είπε ότι ήταν δύσκολος δρόμος, ειδικά αυτό τον χρόνο, επειδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάϊο ταξίδεψαν σε 14 χώρες , συμμετείχαν σε 11 αγώνες και 11 φορές έπρεπε να χάσουν κιλά.
Σημείωσε ότι αυτά τα συνεχόμενα ταξίδια, το γεγονός ότι δεν ήταν σπίτι, μεταξύ των αγώνων συμμετείχαν και σε κάποια training camps, το έκανε πάρα πολύ δύσκολο, αλλά περισσότερο δύσκολο ήταν το ψυχολογικό, “επειδή σαν άτομο είσαι έτοιμος αλλά ψυχολογικά λόγω και της πίεσης των ταξιδιών, κάπου μπορεί να μην να τα καταφέρεις”.
Η προσπάθεια της , συνέχισε η Σοφία Ασβεστά, ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια.
«Είναι μια διαφορετική εμπειρία που ζούμε . Πλέον πάμε στους αγώνες και έχουμε στόχο να πιάσουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες . Άρα, οι στόχοι μας είναι πολλοί και υψηλοί», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι αν σε κάποιο αγώνα χάσουν μπορεί να στεναχωρηθούν επειδή καταλαβαίνουν ότι αυτοί οι πόντοι που έχασαν δεν τους δίνει το σκούντημα να βρεθούν πιο κοντά στην πρόκριση.
«Άρα, είναι πιο δύσκολος ο δρόμος από άλλους αγώνες που ήταν πιο ελεύθεροι και απλά βλέπαμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε, σε τι χρειάζεται να προπονηθούμε και σε τι άλλο χρειάζεται να δουλέψουμε», συμπλήρωσε.
Αναχωρεί για προπονήσεις
Ερωτηθείσα αν θα μετέχει σε άλλους αγώνες ή σε σεμινάρια πριν από το Παρίσι, η Σοφία Ασβεστά είπε ότι έχει άλλα δύο training camps στο εξωτερικό αλλά αποφάσισαν μετά από όλα τα ταξίδια που ήδη έχουν κάνει να ξεκουραστούν. Σημείωσε ότι θα πάει στη Ρωσία να προπονηθεί και θα έρθει Κύπρο λίγο πριν αναχωρήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Απαντώντας σε ερώτηση από πότε ξεκίνησε την ενασχόληση της με το Τζούντο, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι ξεκίνησε στα 16 της, ξεκίνησε πρώτα από τη γυμναστική και από εκεί προχώρησε στο τζούντο.
Σε παρατήρηση αν θεωρεί πως αν ξεκινούσε πιο νωρίς την ενασχόληση της με το τζούντο ενδεχόμενα να έρχονταν πιο γρήγορα οι επιτυχίες, η Σοφία Ασβεστά είπε πως όχι, επειδή η γυμναστική την βοήθησε πολύ στα πρώτα της βήματα στο τζούντο.
Σημείωσε ότι μάλλον αν δούλευε σκληρά από μικρή ηλικία, μπορεί να τα παρατούσε, επειδή είναι μεγάλη η πίεση και θα είχε πολλά χρόνια αυτή την πίεση και μπορεί κάπου να μην τα κατάφερνε, ενώ τώρα ακόμα το θέλει, έχει θέληση και προσπαθεί, θέλει να αγωνίζεται και να έχει αποτελέσματα.
Ποτέ να μην τα παρατάς
Σε μήνυμα της προς τους συναθλητές της αλλά σε όλα τα παιδιά, η Σοφία Ασβεστά είπε: «Εύχομαι σε όλα τα παιδιά ποτέ να μην τα παρατάνε» .
«Πιστεύω πως εμείς οι Κύπριοι έχουμε πολύ μεγάλη ψυχή και τα θέλω μας είναι παραπάνω από τις μεγάλες χώρες, γιατί εκείνοι έχουν περισσότερη στήριξη, έχουν τα πάντα, ενώ εμείς ξεκινάμε με τη στήριξη μόνο των προπονητών και της οικογένειας και με τη βοήθεια αυτής της αγάπης και τα πιστεύω της οικογένειας και των προπονητών δείχνουμε την ψυχή μας και όταν βλέπουμε τη σημαία μας ψηλά νομίζω νιώθουμε περισσότερη περηφάνια, για αυτό και εύχομαι να προσπαθούμε πάντα να είμαστε περήφανοι για την μικρή μας χώρα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα σχέδια της μετά το Παρίσι, η Σοφία Ασβεστά είπε ότι θα συνεχίσει τις προπονήσεις, έχει πολλούς αγώνες να συμμετέχει και το Σεπτέμβριο θα λάβει μέρος στον πρώτο της αγώνα, ούτως ώστε να δει σε τι επίπεδο βρίσκεται. «Θα είναι πιο χαλαρό, δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά θα έχω περισσότερη πίεση να δείξω τον καλύτερο μου εαυτό. Άρα προπονήσεις και όχι διακοπές», σημείωσε.
Χριστοδουλίδης: Περήφανος για το κυπριακό τζούντο, περήφανος για τη Σοφία
Ο προπονητής Χρίστος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετείχε το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, από πλευράς του, εξέφρασε, στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ότι νιώθει περήφανος για το κυπριακό τζούντο, περήφανος για τη Σοφία ειδικά, που είναι και η πρώτη Κύπρια τζουντόκα που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Μέχρι τώρα βγαίναμε μόνο άντρες . Ήταν πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια τόσο, όπως είπε και η Σοφία, σε ψυχολογικό κομμάτι και σωματικό. Έχαναν τα κιλά τους για να παίξουν αγώνες. Κάθε αγώνας μετρούσε, δεν πηγαίναμε μόνο για το συγκεκριμένο αγώνα, τα παιδιά ήταν όλοι μα όλοι, δεν ήταν μόνο η Σοφία και τα άλλα παιδιά. Σε κάθε αγώνα χτίζαμε και προσθέταμε βαθμούς για την πολυπόθητη πρόκριση. Ευτυχώς για μας και τα άλλα παιδιά τα κατάφερε κάποιος και για το τζούντο μας η Σοφία και ειδικά τους τελευταίους ένα με δύο μήνες η Σοφία έφτασε σε κορυφαίο επίπεδο στους αγώνες και κατάφερε και πήρε αρκετούς βαθμούς, και αυτό της έδωσε το δικαίωμα να συμμετέχει στην Ολυμπιάδα», σημείωσε.
Από εδώ και πέρα, συνέχισε ο Χρίστος Χριστοδουλίδης, η συμμετοχή τους σε όλους αυτούς τους αγώνες, δυνάμωσαν τα παιδιά, πήραν πάρα πολλές εμπειρίες.
«Σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν έχω να τους πω και δημόσια ότι δεν είναι μόνο η Ολυμπιάδα οι αγώνες… Όποιος δεν τα καταφέρει για Ολυμπιακούς, δεν είναι μόνο οι Ολυμπιάδα, -σίγουρα το όνειρο κάθε αθλητή είναι η Ολυμπιάδα-, αλλά οι εμπειρίες που απόκτησαν και οι αγώνες που έχουν τώρα πάνω τους να είστε σίγουροι ότι στο μέλλον και τα υπόλοιπα παιδιά θα φέρουν πάρα πολύ μεγάλες επιτυχίες, διότι είναι όλοι νεαροί. Και η Σοφία που είναι η πιο μεγάλη τους, -24 χρονών-, δηλαδή τα άλλα παιδιά είναι 18, 20, 22 χρόνων. Έχουμε μια ομάδα πολύ νεανική», πρόσθεσε.
Η πρόκριση ήταν δύσκολη
Σε ερώτηση τι σημαίνει για το κυπριακό τζούντο η πρόκριση αυτή, ο Χρίστος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η πρόκριση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, μεγάλες χώρες και δεν καταφέρνουν να προκριθούν.
«Η πρόκριση της Σοφίας έκανε την Κύπρο ακόμα πιο γνωστή και δεν το κρύβω , πλέον όπου πάμε μας δίνουν τα συγχαρητήρια διάφορες μεγάλες χώρες . Μας ανέβασε και εμάς σαν προπονητές να νιώθουμε καλύτερα, μας εκτιμούν ακόμα περισσότερο και σίγουρα αυτό δίνει και το δικαίωμα στα άλλα παιδιά να πιστέψουν ακόμα παρά πάνω , αφού και η Σοφία που είναι μέσα στην ίδια ομάδα τα καταφέρνει, θα τα καταφέρουμε και εμείς στο μέλλον», σημείωσε.
Στόχοι στο Παρίσι
Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι στο Παρίσι 2024 και αν θα δούμε το Τζούντο με περισσότερους αθλητές στην Ολυμπιάδα του 2028, ο Χρίστος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι στόχοι τους είναι καθαρά να διακριθούν .
«Δεν πάμε απλά για συμμετοχή. Ευτυχώς ή δυστυχώς είναι πολύ λίγες οι συμμετοχές, λόγω της δύσκολης πρόκρισης μόνο 22 γυναίκες συμμετέχουν σε κάθε κατηγορία περίπου, σε κάποιες θα είναι 20, σε κάποιες θα είναι 24. Επομένως , οποιαδήποτε νίκη σε οποιοδήποτε αντίπαλο αμέσως θα την κατατάξει σε ψηλές θέσεις, για αυτό και η συμμετοχή ήταν τόσο πολύ δύσκολη. Ευελπιστώ ότι τα παιδιά, και κάποια άλλα καινούργια παιδιά, θα φέρουν τις ανάλογες επιτυχίες και σιγά-σιγά, σκαλί με σκαλί να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επίπεδο να συμμετέχουμε με περισσότερους αθλητές», ανέφερε.
Όπως σημείωσε, και κάποια άλλα παιδιά ήταν στο 35 νούμερο, στο 38, στο 42, ήταν πάρα πολύ κοντά, «δυστυχώς δεν τα καταφέραμε με τους άλλους , ευτυχώς τα καταφέραμε με τη Σοφία».
Οι γονείς παίζουν τον κύριο λόγο στα παιδιά τους
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους γονείς, ο Χρίστος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι γονείς παίζουν τον κύριο λόγο στα παιδιά τους, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.
«Να είναι δίπλα τους. Η συμβουλή μου είναι να είναι οι ίδιοι πάντα και όταν τα καταφέρνουν τα παιδιά τους και όταν δεν τα καταφέρνουν. Αυτό που θέλω να πω όταν τα καταφέρνουν να μην χαίρονται τόσο πολύ και όταν δεν τα καταφέρνουν να μην απογοητεύονται τόσο πολύ. Επομένως, να είναι πάντα οι ίδιοι με τα παιδιά τους, όπως είναι και με άλλα θέματα και όταν έρθει η επιτυχία. Με υπομονή θα έρθει και η επιτυχία», κατέληξε.