28.5 C
Nicosia
Τετάρτη 17 Ιούλιος 2024 | 20:48

Ινδία: Το 7% των θανάτων οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Περισσότερο από 7% όλων των θανάτων στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκύπτει από νέα μεγάλη μελέτη, με τους ερευνητές να κάνουν έκκληση για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων ζωών το χρόνο.

Οι ινδικές πόλεις που μαστίζονται από το νέφος, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, συγκαταλέγονται στις πρώτες πόλεις παγκοσμίως σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ινδούς επιστήμονες εξέτασε τα επίπεδα των καρκινογόνων μικροσωματιδίων PM2. στις πόλεις Αχμενταμπάντ, Μπενγκαλούρου, Τσενάι, Δελχί, Χιντεραμπάντ, Καλκούτα, Μουμπάι, Πούνε, Σίμλα και Βαρανάσι.

Από το 2008 ως το 2019, περισσότεροι από 33.000 θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν σε μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο των 15 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πολυκατοικίες στο Νέο Δελχί σχεδόν χάνονται μέσα στο πυκνό νέφος ρύπανσης (Reuters)

Το νούμερο αντιστοιχεί στο 7,2% των καταγεγραμμένων θανάτων εκείνη την περίοδο, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

Η χειρότερη κατάσταση παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί με 12.000 θανάτους-τον χρόνο, ή 11,5% του συνόλου.

Ακόμη και σε πόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θεωρείται τόσο σοβαρή, όπως το Μουμπάι, η Καλκούτα και η Τσενάι, τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλά.

Η ισχύουσα σύσταση στη χώρα είναι 60 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, τέσσερις φορές υψηλότερο από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Η μείωση και η επιβολή του ορίου «θα σώζει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως» ο Τζόελ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πλειονότητα των ανθρώπων στη Γη εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες νόσους του αναπνευστικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εξετάζεται από την ΕΠΑ η εξαγορά των υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης.

Στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού(ΕΠΑ) βρίσκεται η δρομολογούμενη εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης. Υπενθυμίζεται ότι το deal ανάμεσα στις δύο πλευρές ανακοινώθηκε στις 20...

Κρεβάτι και όχι στρώμα στο πάτωμα για κρατουμένους, συστήνει η Επ. Διοικήσεως

Σε συστάσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι έκαστος κρατούμενος θα διαθέτει δικό του κρεβάτι για να κοιμάται και όχι μόνο στρώμα...

Φάρμακο αύξησε τη διάρκεια ζωής ποντικιών 25%

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που καταπολεμά μια πρωτεΐνη γήρανσης αύξησε κατά 25% τη διάρκεια ζωής ποντικιών στο...

Καύσωνας: Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία την Πέμπτη

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία την Πέμπτη 18 Ιουλίου εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως αναφέρεται, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να...

Νέες μικρές απώλειες σημείωσε το ΧΑΚ

Μικρές απώλειες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο κλείσιμο στις 163,59 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό...

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Κίνδυνος εκποιήσεων για εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθούν εγκλωβισμένοι αγοραστές, αντιμέτωποι με εκποιήσεις, κρούει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), αναφέροντας ότι «μεγάλη μερίδα εγκλωβισμένων αγοραστών,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!