33 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 14:28

Επαναρχίζουν τον Οκτώβριο τα έργα στον Ακάμα «με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

Με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναμένεται να επαναρχίσουν από τον Οκτώβριο τα έργα στο οδικό δίκτυο του Ακάμα, όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι έχει διοριστεί ερευνώσα λειτουργός που θα εξετάσει ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα τα οποία καταγράφηκαν στην διοικητική έρευνα για το θέμα.

Πρόσθεσε ότι η διοικητική έρευνα δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 10 εβδομάδες με ημερομηνία έναρξης στις 12 Ιουνίου.

Ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε επίσης ότι το εργοτάξιο στον Ακάμα έχει ασφαλιστεί για αποφυγή κινδύνων.

Όσον αφορά την επανέναρξη των έργων της πρώτης φάσης τον Οκτώβριο, η Υπουργός σημείωσε ότι έγινε επαναξιολόγηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα ολοκληρωθούν με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα χωρίς καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι έχουν αφαιρεθεί κάποια πράγαμτα για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι ενήμερες οι κοινότητες. Ανέφερε ότι για τα έργα της πρώτης φάσης λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις εμπειρογνωμόνων και έγινε ενημέρωση των κοινοτήτων.

Σημείωσε ότι τα έργα δεν έχουν ξεφύγει από το αρχικό πλάνο με ορίζοντα υλοποίησης όλων των έργων το 2027.

Για τα έργα της δεύτερης φάσης ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τις απόψεις εμπλεκομένων και εμπειρογνωμόνων.

Από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διερεύνηση, όταν δεν τους έχει δοθεί η έκθεση διοικητικής έρευνας.

Ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου εξέφρασε απογοήτευση για τις διαχρονικές καθυστερήσεις στο έργο και για την αφαίρεση κομματιών από το έργο, εκφράζοντας την άποψη ότι το Εθνικό Δασικό Πάρκο υποβαθμίζεται. Έκανε λόγο για αφαίρεση παροχής νερού, και αφαίρεσης του 60% του οδικού δικτύου.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι είναι λανθασμένη η αναφορά σε αφαίρεση δρόμων και ότι τα έργα είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις ανάγκες της περιοχής και των κοινοτήτων.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν προσοχή στην εφαρμογή των προνοιών της οδηγίας για τους οικοτόπους, αλλά και διαφάνεια σε σχέση με τη διοικητική έρευνα ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Από τους Φίλους του Ακάμα ο Κυριάκος Τσιμίλλης έθεσε θέμα ασφάλειας στην περιοχή λόγω των οδικών έργων που έχουν διακοπεί και είπε ότι αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι η ασφάλεια, ο σεβασμός στο περιβάλλον και ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξουν, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων και να μείνουν στην περιοχή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε για τον Ακάμα και πρέπει να στηριχθούν οι άνθρωποι εκεί, κάτι που «δεν σημαίνει ότι θα κτίσουμε τον Ακάμα από άκρη σε άκρη». Όσον αφορά την διοικητική έρευνα, ανέφερε ότι δίνεται η αίσθηση για προσπάθεια συγκάλυψης όταν δεν δημοσιοποιούνται κάποια πράγματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι με τη μείωση των δρόμων στον Ακάμα επηρεάζονται και θέματα πυρασφάλειας. Διερωτήθηκε τι έγιναν τόσα χρόνια για τους ανθρώπους της περιοχής και ποιο αντιστάθμισμα τους δόθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απαράδεκτη κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ, λένε οι συντεχνίες

Για «απαράδεκτη» κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ. Αναφέρονται σε πρόσφατη...

Διορισμό Επιτρόπου για Μεσόγειο προανήγγειλε η φον ντερ Λάιεν στο πρόγραμμά της

Διορισμό Επιτρόπου για την περιοχή της Μεσογείου, στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, προανάγγειλε, μεταξύ άλλων, η προτεινόμενη για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής...

Απάντηση ΥΠΕΞ στο ενδεχόμενο διορισμού του ως Ευρωπαίος Επίτροπος

«Σαφέστατα όχι», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος για το ενδεχόμενο διορισμού του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Όπως ανέφερε...

Yπόθεση Αββακούμ: Σε αναμονή για σύνταξη κατηγορητηρίου από εκκλησιαστικής πλευράς

Αναμένεται να οριστεί εισαγγελέας, ο οποίος θα είναι αρμόδιος κληρικός με νομικές γνώσεις και θα πληροί τις προϋποθέσεις εισαγγελέως, και ο οποίος θα προχωρήσει, με...

Πτωτικά κινείται το ΧΑΚ την Πέμπτη

Ζημιές παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να υποχωρεί στις 162,63 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,59%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κατέγραφε...

Η Πετρολίνα τριπλά βραβευμένη για την διαχρονική και έμπρακτη στήριξή της στην κυπριακή κοινωνία

Με το Χρυσό Βραβείο για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού Petrolina Community και Petrolina Kids Community, με Αργυρό για τις Δράσεις προς την Κυπριακή Κοινωνία και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!